Perhoset liihottelevat jo – ensimmäisinä heräävät nokkos- ja neitoperhoset

Lämmin sää on herättänyt päiväperhoset, ja kukkivat leskenlehdet tarjoavat niille ravintoa.

perhoset
Nokkosperhonen kukan päällä.
Karl-Josef Hildenbrand / EPA

Perhoset ovat lähteneet liikkeelle. Varsinais-Suomessa on bongattu jo ainakin nokkosperhosia ja neitoperhosia, osa jo maaliskuun puolella.

Kyseessä ovat viime kesän perhoset, jotka ovat talvehtineet aikuisina. Tänä kesänä perhoset lisääntyvät ja sen jälkeen kuolevat.

– Tämä on ihan normaali aika. Usein ensimmäiset havainnot tulevat jo helmikuussa, toteaa Turun yliopiston eläinmuseon museomestari Anssi Teräs Åbo Akademista.

Nokkos- ja neitoperhosten lisäksi ensimmäisten joukossa keväisin heräävät suruvaipat, sitruunaperhoset ja herukkaperhoset.

Leskenlehdistä ravintoa

Jos perhoset lähtevät liikkeelle kovin aikaisin keväällä, ongelmaksi muodostuu se, etteivät liihottelijat löydä syötävää. Nyt tilanne on jo hyvä, sillä leskenlehdet kukkivat. Perhoset hakeutuvatkin mielellään aurinkoisille paikoille leskenlehtien äärelle.

– Kohta alkavat kukkia pajut, ja esimerkiksi raita on perhosille hyvin tärkeä. Keväisin myös puiden mahlavuodot ovat perhosten ravintoa, Anssi Teräs kertoo.

Jonkin aikaa aikuiset talvehtineet perhoset pärjäävät myös ilman ravintoa.

Perhosbaari hätäavuksi

Monet ovat viime vuosina innostuneet perhosbaareista. Niistä voi olla apua myös aikaisin keväällä heräävien perhosten selviytymisessä.

– Ei siitä haittaakaan ole, Anssi Teräs sanoo.

Esimerkiksi suruvaippa, neitoperhonen ja herukkaperhonen vierailevat mielellään perhosbaarissa. Nokkosperhonen ja sitruunaperhonen sen sijaan hankkivat ravintonsa mieluusti muualta.

Neitoperhonen
Neitoperhonen osaa maastoutua keväiseen luontoon. Kirkasvärisen perhosen siipien alapinnat ovat tummat. Sannimari Lehtilä / Yle

Voiko edellisenä kesänä ja syksynä tehty perhosten ruokinta aiheuttaa sen, että perhoset liihottelevat samalla pihalla myös keväällä? Paraislainen perhosharrastaja Raija Salminen arvelee, että se voi olla mahdollista.

– Tietysti pitää olla joku paikka, johon perhoset pääsevät talvehtimaan. Toisaalta perhoset voivat lentää kyllä jonkin matkaa, joten ei perhosbaarin ole ihan muutaman metrin päässä tarvinnut olla, Salminen sanoo.

Perhoset voivat palata takaisin talvehtimaan, jos on liian kylmä.

Raija Salminen

Kun varsinkin yöt ovat vielä kylmiä, kohmeisia perhosia voi nähdä esimerkiksi ulkovarastoissa tai vaikka pihallakin. Perhosten kannatta kuitenkin antaa olla rauhassa.

– Osa perhosista, jotka lähtevät liian aikaisin liikkeelle, kuolee. Mutta sitten on niitä, jotka ovat tarpeeksi viisaita, etteivät lähde liian kauas. Perhoset voivat palata takaisin talvehtimaan, jos on liian kylmä, Salminen sanoo.

Jos perhosta haluaa välttämättä auttaa, Salminen kehottaa nostamaan sen leskenlehden päälle aurinkoon.

– Jos se vaikka osaisi siitä syödä, Salminen sanoo.