Matkoista ilmoittamisessa jyrkkä kasvu – Ulkoministeriö: Osoittautui hyödylliseksi myös Tukholman-matkailijoille

Ulkoministeriössä pidetään mahdollisena, että viime vuosien terrori-iskut ovat aktivoineet ihmisiä tekemään matkustusilmoituksia.

ulkomaanmatkailu
Poliisi ohjailee jalankulkijoita keskusrautaieaseman lähellä eilenillalla.
Ulkoministeriö käytti matkustusilmoitusjärjestelmää esimerkiksi Tukholmassa 8.4.2017 tapahtuneen iskun aikaan.

Suomalaiset ilmoittavat yhä ahkerammin matkoistaan ulkoministeriölle. Viime vuonna ulkoministeriölle jätettiin matkustusilmoituksella (siirryt toiseen palveluun) noin 170 000 henkilön tiedot mahdollisia hätä- ja kriisitilanteita varten. Vuonna 2013, jolloin ilmoitukset verkossa tulivat mahdolliseksi, vastaava luku oli noin 60 000.

– Suhteutettuna suomalaisten tekemiin ulkomaanmatkoihin lukumäärä on toki edelleen kovin alhainen. Jos ajattelee, että suomalaiset tekevät vuosittain kymmenen miljoonaa ulkomaanmatkaa, niin suhteellisesti kovin harva tekee matkustusilmoituksen, konsuliyksikön päällikkö Juha Savolainen ulkoministeriöstä sanoo.

Ilmoituksen voivat tehdä niin ulkomaille matkustavat kuin muuttavatkin. Yhdellä matkustusilmoituksella voi ilmoittaa useita henkilöitä. Ulkoministeriön antamat luvut koskevat ilmoitettujen henkilöiden kokonaismäärää.

Suhteutettuna suomalaisten tekemiin ulkomaanmatkoihin lukumäärä on edelleen kovin alhainen.

Juha Savolainen, konsuliyksikön päällikkö

Jos henkilö on tehnyt ilmoituksen, voi ulkoministeriö ottaa häneen yhteyden hätätilanteessa tai kriisitilanteessa. Savolaisen mukaan matkustusilmoitus osoittautui matkailijoille hyödylliseksi myös, kun Tukholmassa ajettiin väkijoukkoon kuorma-autolla.

– Pystyimme ilmoitusjärjestelmän kautta lähettämään Tukholmassa oleville suomalaisille ensitiedot tapahtuneesta ja myöhemmässä vaiheessa esimerkiksi kaupungin järjestämästä hätämajoituksesta, julkisen liikenteen tilanteesta ja puhelinverkon ylikuormittumisesta.

Myös Pietarin metroiskun aikaan paikan päällä oleville suomalaisille välitettiin muun muassa tieto räjähdyspaikasta, jotta ihmiset osaisivat välttää sitä.

Tänä vuonna ulkoministeriö oli ennen pääsiäistä saanut matkustusilmoituksen noin 55 000 henkilöstä.

Infografiikka
Matkustusilmoitusjärjestelmän kautta ilmoitettujen matkailijoiden määrä vuosittain. Yle Uutisgrafiikka

Lisäsikö terrorismi ilmoitusaktiivisuutta?

Viime vuonna ulkoministeriö käytti matkustusilmoitusjärjestelmää kaikkiaan 65 kriisitilanteessa. Järjestelmän kautta lähetetään tietoa ja toimintaohjeita.

– Yleensä kun saamme ulkoministeriössä tiedon, että tilanne on päällä, yksi ensimmäisistä toimenpiteistä on tarkistaa matkustusilmoituksen tehneet ja pyrkiä välittämään sitä kautta tietoa ihmisille, Savolainen kertoo.

Kriisitilanteissa ulkoministeriö tiedottaa myös sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillaan.

Savolaisen mukaan on vaikea sanoa, onko viime vuosien terrori-iskuilla suoraa yhteyttä kasvaneeseen intoon täyttää matkustusilmoitus.

– Toki tämäntyyppisiä assosiaatioita voi tehdä.

Hän muistuttaa, että ilmoituksen voi tehdä myös kesken matkan.

Matkustusilmoitukset nousevat selkeästi tilanteen ollessa päällä.

Juha Savolainen, konsuliyksikön päällikkö

– Viime vuosien kriistilanteiden kohdalla onkin huomattu ilmiö, että matkustusilmoitukset nousevat selkeästi tilanteen ollessa päällä.

Ilmoitus tehdään herkemmin kaukomatkoista

Matkustusilmoituksia tehdään herkemmin kaukaiseen kohteeseen matkustettaessa. Yksittäisistä maista eniten matkustusilmoituksia tehdään Thaimaahan, Turkkiin, Espanjaan, Yhdysvaltoihin ja Ranskaan.

Ulkoasiainministeriön matkustusilmoitus-internetsivu.
Ulkoministeriön matkustusilmoitussivusto.Ule Uutisgrafiikka

Savolaisen mukaan ulkoministeriö suosittelee ilmoituksen tekemistä kaikille matkustajille.

– Kannustan kaikkia tekemään sen, meni sitten Viroon, Ruotsiin, Thaimaahan tai Australiaan.

Hänen mukaansa ilmoitus kannattaa tehdä erityisesti omatoimimatkalle lähdettäessä, jolloin "tukena ja turvana" ei ole matkanjärjestäjää.

– Ilmoitus on hyvä tehdä myös aina silloin, kun menee kohteeseen, joka on kaukana tai jota ei erityisesti tunne.

Kannustan kaikkia tekemään sen, meni sitten Viroon, Ruotsiin, Thaimaahan tai Australiaan.

Juha Savolainen, konsuliyksikön päällikkö

Savolainen kehottaa ennen matkaa myös lukemaan ulkoministeriön matkustustiedotteita ja huolehtimaan matkustusvakuutuksista.

– Yleensä riskit ovat kovin arkisia ja liittyvät moniin muihin asioihin kuin terrorismiin, esimerkiksi liikenteeseen, terveyteen tai tavanomaiseen rikollisuuteen.

Matkustusilmoituksessa annetaan henkilötiedot, matkatiedot ja yhteystiedot matkan aikana. Ilmoituksen voi tehdä verkossa ja tekstiviestillä. Sen tekeminen on vapaaehtoista.

Savolainen painottaa, ettei tietoja käytetä kuin yhteydenottoihin kriisitilanteessa.