1. yle.fi
  2. Uutiset

Isis hallitsee enää alle seitsemää prosenttia Irakista

Kolme vuotta sitten terroristijärjestö hallitsi jopa 40 prosenttia maasta.

Isis
Irakilaisia sotilaita Mosulissa
Irakilaiset sotilaat seisoivat Isisin kyltin edessä Länsi-Mosulissa. Irakin joukot yrittävät vallata kaupungin Isisiltä. Ahmed Jalil / EPA

Terroristijärjestö Isis on menettänyt jalansijaa Irakissa. Vuonna 2014 Isis piti hallussaan vielä 40 prosenttia maasta.

– Maaliskuun 31. päivän jälkeen Isisillä on otteessaan enää 6,8 prosenttia Irakista, kertoi jihadisteja vastaan taistelevan liittouman prikaatikenraali Yahya Rasool.

Terroristeja vastaan taistelevat irakilaiset ja ulkomaalaiset ovat olleet keskenään erimielisiä siitä, minkä suuruisia alueita Isisillä on hallussaan. Terroristijärjestö on joka tapauksessa menettänyt alueitaan viimeisen kahden vuoden aikana.

*Isis on ajettu ahtaalle Mosulissa *

Jihadistijärjestö valtasi Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin kesäkuussa 2014 ja pyyhkäisi sen jälkeen tappavalla voimalla yli Irakin sunnialueiden. Saman vuoden elokuussa se valtasi alueita Pohjois-Irakista, missä asuu lukuisia vähemmistöjä ja missä valtaa pitivät kurdit.

Irakin armeijan johtama ja Yhdysvaltain tukema liittouma aloitti Isisin moukaroinnin lokakuussa 2016 vallatakseen kaupungin takaisin. Itäisen kaupungin valtaaminen onnistui, ja helmikuusta lähtien liittouma on koettanut lyödä läntisessä kaupungissa lymyilevät Isis-taistelijat.

Mosul helmikuussa
Irakin armeija ja Yhdysvaltain johtama liittouma yrittävät vallata Länsi-Mosulia terroristijärjestö Isisiltä. EPA

Mosulin takaisinvaltaus olisi tärkeä voitto Irakin armeijalle ja sen liittolaisille. Yhdysvaltain johtaman liittouman edustaja lupasi tänään tiistaina Bagdadissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa, ettei liittouma hylkää Irakia Mosulin takaisinvaltauksen jälkeenkään.

– Kun olemme onnistuneet tehtävässämme, liittouma jää tänne tukemaan irakilaisia kumppaneitamme, jotta Isis saadaan eliminoitua maan joka kolkasta, eversti John Dorrian lupasi.

Liittoumaa on kritisoitu siitä, että se on viimeisen kahden kuukauden aikana pommittanut myös siviilejä Länsi-Mosulissa. Eversti Dorrian vakuutti, että liittouma on aina varovainen eikä tähtää koskaan siviileihin.

Isisillä on edelleen Irakissa hallussaan suuret Hawijahin ja Tal Afarin kylät, ja alueita länsi-Irakissa Syyrian rajan tuntumassa. Syyriassa se on vallassa Raqqan kaupungissa ja muilla alueilla.

Lähde: AFP

Lue seuraavaksi