Kaupunki ja osuuskauppa järjestävät työntekijöiden lapsille yhdessä kesähoitoa Joensuussa

Väestöliiton kampanjan poikimalla kokeilulla halutaan helpottaa alakouluikäisten lasten hoitojärjestelyjä ja yhteisen loman viettoa perheissä.

perheet
Joensuun henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen, PKO henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen ja Väestöliiton hankepäällikkö Lassi Köppä perheystävällisessä tiedotustilaisuudessa.
Kaupungin henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen, PKO:n henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen ja Väestöliiton hankepäällikkö Lassi Köppä kertoivat perheystävällisestä kokeilusta Joensuussa tiistaina. Jouki Väinämö / Yle

Joensuun kaupunki ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) avaavat perheystävällisen työantajan hengessä aivan uusia uria tulevana kesänä.

Kaupunki ja PKO järjestävät yhteistyössä työntekijöidensä alakouluikäisille lapsille päiväleiritoimintaa kesäkuun ajaksi. Tavoitteena on helpottaa kesäajan hoitojärjestelyjä ja antaa lapsiperheille entistä paremmat mahdollisuudet yhteiseen lomaan.

Vastaavaa yhteistyötä ei tiettävästi ole keksitty ja toteutettu aiemmin missään muussa Suomen kunnassa. Kokeilun taustalla on Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka –ohjelma, johon kuka tahansa työnantaja voi osallistua.

– PKO ja Joensuun kaupunki ovat mukana tässä pilotoinnissa. On tosi hienoa, että he ovat löytäneet uuden, aidosti innovatiivisen avauksen. Meillä ei ole tiedossa, että kunta ja toinen työnantaja yhdessä tekisivät tällaista. Yksittäiset työnantajat ovat kyllä tarjonneet omille työntekijöilleen, Väestöliiton hankepäällikkö Lassi Köppä sanoo.

Idean äiti on kaupunki. Henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen kertoo, että vastaavanlaisia kesäisiä päiväleirejä työnantajat ovat järjestäneet Saksassa.

– Sitten me kysyttiin omalta henkilöstöltä, että miltäs kuulostaa. Sehän kuulosti hyvältä. Tuli paljon kiittäviä kommentteja. Kun koululaisten lomat ovat pitempiä kuin vanhempien vuosilomat, niin ei sitten tarvitse koota kesäpalapeliä lasten toiminnan suhteen.

Apua arkipäivän palapeliin

Hankepäällikkö Lassi Köpän mukaan isossa kuviossa puhutaan työn ja perheen entistä paremmasta yhteensovittamisesta.

– Miten tämän päivän perheelliset, aika hektisessä työelämässä, pystyvät arkipäivän palapeliä pitämään kasassa? Siinä työnantajalla on keskeinen rooli, Lassi Köppä kertoo.

Esimerkiksi Joensuun henkilöstöjohto on sopinut pääluottamusmiesten kanssa nykyistä joustavammista työaikakäytännöistä, jotka otetaan käyttöön toukokuun alussa.

Myös Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on ottanut haasteen vastaan. Lasten kesähoito on vasta alkusoittoa.

– Nyt täytyy työtä, tehtäviä ja työelämää ruveta tarkastelemaan perhe-elämän näkökulmasta. Miten näitä yhteen sovitetaan ja niitä joustoja yhdessä löydetään, henkilöstöjohtaja Mika-Jussi Mononen sanoo.

Ohjattu päiväleiritoiminta järjestetään Noljakan koulun ja Sinkkolan kotieläinpihan alueilla. Kaupungin varhaiskasvatuksen ammattilaisten apuna on alan opiskelijoita.

Leiripäivän aikana lapsille tarjotaan lämmin ruoka ja välipala. Kesähoitoviikko maksaa 30 euroa. Tässä vaiheessa hoitoon on tulossa 20-30 lasta.

Kaupungilla ja PKO:lla on Joensuussa yhteensä reilut 3 000 työntekijää.