Venäläissivusto kertoo somesukupolvelle vuoden 1917 vallankumouksesta – ”Vastustamme historian vääristelyä"

Riippumaton verkkosivusto esittelee vallankumousvuoden tapahtumia tiukasti aikalaislähteisiin perustuen.

Vladimir Lenin
1917: Vapaa historia -verkkosivuston päällikkötoimittaja Andrei Borzenko.
1917: Vapaa historia -verkkosivuston päällikkötoimittaja Andrei Borzenko.Erkka Mikkonen/Yle

MOSKOVA – Meiltä ei kysytty passeja tai matkatavaroista lähtiessämme reissuun, aloittaa vallankumoustaistelija ja Vladimir Leninin puolisona tunnettu Nadežda Krupskaja 10. huhtikuuta julkaisemansa somekirjoituksen.

Viestiin on merkitty, että Krupskaja on Leninin kanssa ja siinä on tunnisteena #kotiinpaluun aika. Tekstin lähteeksi voi tarkistaa sen lopusta Krupskajalta myöhemmin julkaistun muistelmateoksen.

Tässä esimerkki 1917: Vapaa historia -verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun) julkaisusta. Krupskajan viesti kertoo ajasta, jolloin vallankumousjohtaja Lenin lähti junalla bolševikkijoukkonsa kanssa maanpaosta Sveitsistä kohti Suomea ja edelleen Pietaria eli silloista Petrogradia.

ruutukaappaus sivustolta
Huhtikuun 10. päivänä 1917: Vapaa Historia -sivustolla julkaistiin muun muassa vallankumoustaistelija Nadežda Krupskajan someviesti, jossa hän kertoo junamatkastaan Vladimir Leninin kanssa.

Riippumaton verkkosivusto julkaisee päivittäin sadan vuoden takaisia päiväkirjamerkintöjä, valokuvia ja muita historiallisia dokumentteja sekä otteita aikalaisten myöhemmistä muistelmista. Tarkoituksena on esitellä vallankumousvuoden tapahtumia tiukasti aikalaislähteisiin perustuen sosiaalisesta mediasta tutulla tavalla.

Venäläisen version lisäksi sivustosta on myös suppeampi, englanninkielinen versio (siirryt toiseen palveluun).

Nuorison innostamista yhteiskunnallisiksi toimijoiksi

1917: Vapaa historia -verkkosivusto haluaa popularisoida historiaa ja tehdä siitä helposti lähestyttävää somesukupolvelle. Lisäksi tavoitteena on herätellä ihmisiä yhteiskunnallisina toimijoina.

– On tärkeä ymmärtää, että myös nykypäivänä ihmiset ovat osa tulevaa historiaa ja kaikki voivat vaikuttaa historian kulkuun, sivuston päällikkötoimittaja Andrei Borzenko sanoo.

Historian merkkihenkilöiden lisäksi verkkosivuilla jaetaankin paljon myös nykypäivänä unohduksiin jääneiden aikalaisten tietoja ja ajatuksia vallankumousvuoden tapahtumista. Seurattavia henkilöitä ja muita lähteitä on satoja.

Hankkeen takana on toimittaja Mihail Zygar. Hänet tunnetaan kriittisesti Kremlin päätöksentekoa ruotivasta suomeksikin julkaistusta kirjastaan Putinin lähipiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia.

Historian ideologisoimista ja vääristelyä vastaan

Sivuston tekijät vastustavat historian käyttämistä nykypäivän poliittisia päämääriä varten.

Ruutukaappaus englanninkielisestä sivustosta
Ruutukaappaus englanninkielisestä sivustosta

Heidän mukaansa Venäjällä yritetään vallankumoustapahtumia vääristelemällä todistaa, että yhteiskunnan levottomuudet johtuvat aina joko ulkoisista vihollisista tai maan sisäisistä pettureista.

– Kun ihminen tutustuu lähteisiin, niin hänelle on vaikeampi valehdella. Toivon, että hankkeemme estää käyttämästä historiaa poliittisiin tarkoitusperiin, päällikkötoimittaja Andrei Borzenko sanoo.

1917: Vapaa historia -verkkosivusto pyrkii itse esittämään sadan vuoden takaisen historian objektiivisesti nojaten tiukasti aikalaisten lähteisiin. Se ei itse kommentoi tapahtumia, mutta antaa seuraajilleen siihen mahdollisuuden.

Lue myös:

Sinikukka Saaren kolumni: Suuri historia, pieni ihminen