1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhukset

Vanhus saa itse päättää mitä suuhunsa laittaa – Vanha suosikki läskisoosi palaa ruokalistalle Ikaalisissa

Vanhusten ruokalista muuttuu Ikaalisissa toukokuussa toiveiden perusteella. Tulevaisuudessa voi myös valita, tilaako M vai L-kokoisen annoksen.

vanhukset
Vanha nainen syö piirakkaa pöydän ääressä
Mari Siltanen / Yle

Ikaalinen– Lähdetääs ottamaan kahveet niinku kuuluu.

Asko Alppi työntää tuolinsa taaksepäin ja nousee Toivolansaarikodin ruokalan puisen pöydän ääreltä ylös. Matkalta hän vielä huikkaa, että kenelle kaikille kahvia tuodaan pöytään. Annikille ainakin, mutta myös Pentille ja Teuvolle.

Tämä porukka eli asiakasryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa käymään läpi millä tolalla vanhusten ruokailu on Ikaalisissa. Mukana ryhmässä ovat vanhusten vuokratalossa Kotipihlajassa nykyään asuva Annikki Luokkala, vanhusneuvoston jäsen ja sotainvalidiaktiivi Pentti Lappalainen, sotainvalidijärjestön puheenjohtaja Teuvo Hietanen ja vanhusneuvoston puheenjohtaja Asko Alppi. Ruokapuolen työntekijöistä mukana ovat palvelupäällikkö Kaija Rönni ja ravitsemispäällikkö Heli Ekman.

Tällä kertaa käsittelyssä on ollut ruokakyselyn tulokset. Kyselyyn vastasivat niin kotipalvelun asiakkaat kuin esimerkiksi palvelutalojen asukkaat. Palautetta tuli paljon ja suurin osa oli kiittävää. Moni vanhuksista halusi vielä erikseen kiittää ruokapalvelun kuskia, joka tuo ruuan pöytään.

Mies syömässä lihasoppaa
Mari Siltanen / Yle

Toivelistalla: läskisoosi kunnon sipulirenkailla

Toivelistalta löytyvät tällä kertaa puurot ja esimerkiksi erilaiset laatikkoruuat. On toiveiden seassa myös croissantit ja pitsa, mutta enemmistölle ei pitsa niin hyvin maistu.

– Pyritään nyt siihen, että laatikkoruokia voisi syödä muulloinkin kuin jouluna. Myös läskisoosia toivotaan takaisin ja kunnon sipulirenkaat mukaan ja samaten imellettyä perunalaatikkoa, luettelee Ekman.

Kun selvällä suomenkielellä sanoo, niin se on parasta.

Heli Ekman

– Myös rahkoja on toivottu lisää ja niitä onkin jo nykyisellä listalla enemmän, lisää Rönni.

Kirjallista palautetta kysyttiin viimeksi kaksi vuotta aiemmin, muttei välissäkään ole ollut hiljaista. On tullut kirjeitä ja toisaalta monet terveiset kulkevat ruokakuskien kautta. Kiitokset menevät kokeille asti.

Uusi ruokalista tulee käyttöön äitienpäivän jälkeen eli toukokuun puolivälissä. Jo sillä listalla lukee läskisoosi.

Toivolansaarikodin asukkaita pöydän ääressä syömässä piirakkaa
Mari Siltanen / Yle

Yksi toivoo lisää suolaa ja toinen vähemmän, molempia kuunnellaan

Yksi tutuista puheenaiheista on suola. Suolaa välttelevän Luokkalan mielestä esimerkiksi keitot ovat välillä liian suolaisia. Toisaalta viimeisen kahden vuoden sisällä suolaa on jo vähennetty ruuista suositusten mukaisesti. Tällä kertaa liian vähäisestä suolasta on tullut kolme palautetta.

– Kokeillaan suola-asiaa niin, että lisäämme mausteita hiukan. Katsotaan saadaanko muilla mausteilla makua, jotta se olisi lähempänä sitä mitä toivotaan. Jos niitä palautteita tulee vielä lisää, niin katsotaan sitten uudestaan, Rönni ehdottaa ja pöydän ympärillä nyökkäillään.

Kuten suolan määrä, myös jotkut ruuat jakavat syöjien mielipiteitä. Yksi toivoo enemmän lindströminpihviä ja toinen sen tilalle mustaamakkaraa. Eniten mielipiteitä jakaa Rönnin mukaan kana ja kala.

Toivolansaarikodin asukkaan ruokatoiveita listattuna lomakkeeseen
Mari Siltanen / Yle

Suora palaute paras palaute

Porukka on harvinaisen yksimielinen siitä, että täällä saa sanoa suoraan, jos jotain korjattavaa on. Myös ruokapuolen työntekijät kiittävät suorasanaisuutta.

– Eihän me muuten saataisi kehitettyä meidän toimintaa. Kun selvällä suomenkielellä sanoo, niin se on parasta, Ekman sanoo ja Rönni nyökkäilee vieressä.

Haastattelussa Luokkala mainitsee kuinka annokset ovat hänelle usein liian isoja. Ruokaa tahtoo jäädä syömättä ja haaskuu tuntuu ikävältä. Ekman on kirjoittanut vieressä koko ajan muistiinpanoja.

– Mitäs jos pienennettäisiin niitä sinun annoksiasi? Laitettaisiin vaikka muusia vähemmän ja viereen kasviksia, Ekman esittää.

Luokkala nyökkäilee ja toivoo vähemmän pihviäkin. Keskustelu päättyy siihen, että yksi murekepihvi piisaisi. Luokkala on tyytyväinen. Hän ei ole ainoa, joka hyötyy keskustelusta. Ekman aikoo suunnitella kaksi annoskokoa ja ottaa niistä kuvat. Jokainen voi itse valita tilaako M vai L-kokoisen annoksen.

– Ei meistäkään ole mielekästä, että teemme liian ison annoksen ja se päätyy roskiin.

Asko Alppi nojaa tuolissaan eteenpäin ja halua sanoa vielä yhden asian.

– Vanhusneuvoston puitteissa kiertelen maata, niin tämmöisiä asiakasraateja on tosi vähän. Sitten jos niitä on, niin siellä ei uskalleta puhua. Me uskalletaan täällä sanoa kaikki asiat.

Toivolansaarikodin asukkaita ruokapöydän ääressä
Mari Siltanen / Yle
Lue seuraavaksi