Katso kartasta: Ongelmakiinteistö on yllättävän lähellä – halvimmat talot pulassa remonttilainan kanssa

Yli 200 000 asuntoa sijaitsee taloyhtiöissä, joilla voi olla vaikeuksia saada riittävästi korjauslainaa esimerkiksi putkiremonttiin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen kiivaimman rakennusbuumin aikana nousseet kerros- ja rivitalot ovat tulossa peruskorjausikään: 1970-luvulla rakennetut taloyhtiöt lähestyvät 50 vuoden ikää.

Näitä asuntoja on laajasti eri puolella Suomea – ja paljon myös etelän kasvukeskusten tuntumassa.

Taloyhtiöllä alkaa olla vaikeuksia saada kattavaa lainaa vaikkapa putkiremonttiin, jos asuntojen neliöhinta on keskimäärin 1 500 euroa tai vähemmän.

Pankkien nyrkkisäännön mukaan taloyhtiölle heltiää lainaa korkeintaan puolet yhtiön keskimääräisestä neliöhinnasta.

Oheinen kartta näyttää postinumeroalueen tarkkuudella, missä remontti-ikäisten, 1970-luvulla rakennettujen kerros- ja rivitalojen keskimääräinen neliöhinta jää alle ratkaisevan 1 500 euron rajan. Voit myös vaihtaa rakennusaikaa ja neliöhintaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Esimerkiksi putkiremontin hinnaksi tulee helposti 800 euroa neliömetriä kohden. Silloin alle 1 500 euron neliöhinnalla alkaa olla vaikeuksia saada remontille ainakaan täyttä rahoitusta. Hypon mukaan raja voi olla käytännössä vielä korkeampi.

– Putkiremontissa lainamäärä voi olla jopa tuhat euroa neliölle, jolloin näiden remonttien rahoittamiseen tarvittaisiin asunnoilta 1 500–2 000 euro per neliö, laskee asuntorahoittaja Hypon pankinjohtaja Sami Vallinkoski.

Tilastokeskuksen mukaan 1970-luvulla rakennettuja, alle 1 500 euron neliöhintaisia asuntoja on yli 212 000.

Erityisen paljon tällaisia asuntoja on Turussa, lähes 13 000 kappaletta. Seuraavaksi eniten niitä on Jyväskylässä, Lahdessa, Tampereella ja Kouvolassa.

Tingityt remontit

Monilla alueilla neliöhinnat jäävät selvästi alle tuhannen euron.

– Silloin taloyhtiön täytyy valita ehkä edullisin tapa tehdä vaikkapa putkiremontti. Kaikkea ei voi silloin rahoittaa lainalla.

Tärkeää on osata myös ajoissa porrastaa remontit niin, että esimerkiksi katto-, putki- ja julkisivuremontit eivät osu liian lähekkäin. Yksi vaihtoehto on se, että asukkaat rahoittavat taloyhtiön remonttilainaa omissa nimissään olevalla lainalla.

Lähestyvä putkiremontti laskee asuntojen hintaa, mutta toisaalta jo tehty putkiremontti ei nosta asuntojen hintaa yhtä paljon kuin remontti on maksanut. Remontti ei siis “maksa itse itseään” arvonnousuna.

– Se pitää ajatella normaalina investointina, jonka avulla arvo pysyy ja elää markkinoiden mukana. Jos ei tee remonttia, voi ainakin olla varma, että omaisuuden arvo heikkenee, Vallinkoski muistuttaa.

Kartassa on käytetty alueen tuoreinta keskihintaa kolmelta viime vuodelta. Kaikilta alueilta ei ole riittävästi kauppatietoja, joten näitä postinumeroalueita ei ole kartalla.

Talokohtaisesti hinnat toki vaihtelevat. Taloyhtiön ja alueenkin keskihinnoilla on kuitenkin oleellinen merkitys kun pankit tekevät rahoituspäätöksiään.