Yllätyskäänne Iin vaalijännärissä – äänestyslipun kanteen merkatut äänet muuttivat tulosta

Tasatulokseen päätyneet kolmen eri puolueen ehdokkaat odottivat jo keskiviikon arvontaa, mutta loppusuoralla tarinaan tuli vielä uusia käänteitä.

vaalit
Nainen leimaa äänestyslipukkeen.
Katja Oittinen / Yle

Kuntavaalien tuloslaskenta päättyi Iissä sunnuntaina poikkeuksellisen tasaiseen tilanteeseen.

Vasemmistoliiton Hilkka Kalliorinne, keskustan Tellervo Jyrkkä ja vihreiden Aila Paaso saivat saman vertailuluvun valintaviivan molemmin puolin.

Maanantain tarkistuslaskennassa tutkittiin muutamia epäselviä ääniä, joita oli muun muassa merkattu äänestyslipukkeen kanteen.

Iin keskusvaalilautakunta jatkoi maanantaina keskeytettyä kokoustaan tiistai-iltana selvittääkseen mahdollisen arvontatilanteen.

Iin kunnan hallintojohtaja Annastiina Junnila kertoo, että tilanteeseen ja merkintöihin haluttiin lisätietoa.

– Hylkäämisperusteisiin haettiin tarkempaa ohjeistusta, minkä jälkeen äänestyslipukkeen väärälle puolelle merkatut äänet on nyt hyväksytty.

Vastaavista äänestyslipun kanteen merkatuista numeroista on tehty korkeimmassa hallinto-oikeudessa kaksi ennakkopäätöstä 1970-luvulla. Kummassakin tapauksessa äänet hyväksyttiin.

Vihreät ja keskusta tavoittelevat viimeistä paikkaa

Iin tarkistuslaskennassa on hyväksytty nyt kolme tuloslaskennassa hylättyä ääntä ja yksi aiemmin hyväksytty ääni on hylätty.

Nyt näyttäisi siltä, että vasemmistoliiton Hilkka Kalliorinne ei pääse arvontaan vaan viimeinen paikka ratkaistaan keskustan Tellervo Jyrkän ja Vihreiden Aila Paason välisessä arvonnassa.

Jyrkän arvontavoitto toisi keskustalle enemmistön Iin valtuustossa.

Merkkasin numeron epähuomiossa äänestyslipun kanteen, mikä jäi kyllä harmittamaan.

Asian käsittelyä jatketaan keskiviikkoaamuna, jolloin selvitetään miten hyväksytyt ja hylätyt äänet vaikuttavat ehdokkaiden vertauslukuihin, joiden perusteella valtuustopaikat jaetaan.

Lopullisesti vaalitulos vahvistetaan keskiviikkoiltana järjestettävässä kokouksessa.

Numero epähuomiossa kanteen

Mahdollisesti ratkaisevan äänen antanut mies otti yhteyttä Yle Oulun toimitukseen tiistaina alkuillasta kertoakseen, että vaalitulos saattaakin muuttua Iissä vielä ennen keskiviikon arvontaa.

– Merkkasin numeron epähuomiossa äänestyslipun kanteen, mikä jäi kyllä harmittamaan, mies selventää ja jatkaa,

– Hyvä jos tämä nyt näin selviäisi, vaikka olin kyllä valmis myös valittamaan jos ääntäni ei hyväksyttäisi, toteaa melkein Iin kunnallisvaalien ratkaisijaksi noussut mies.

Tulos olisi ratkennut, jos joku toinen ei olisi merkinnyt numeroa väärälle puolelle äänestyslippua ja vieläpä tasatulokseen päätyneelle ehdokkaalle, minkä takia Iissä ollaan nyt menossa kohti vaaliarvontaa.