1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkki: Syyrian kaasuiskussa käytettiin sariinia

YK:n joukkotuhoaseeksi määrittelemää hermokaasua löydettiin Turkissa hoidetuista uhreista, kertoi Turkin terveysministeri.

Turkki
Turkin terveysministeri Recep Akdag.
Turkin terveysministeri Recep Akdag.AOP

Turkin terveysministeri Recep Akdag kertoi valtiolliselle Anadolu-uutistoimistolle, että sen tekemien testien mukaan viime viikon iskussa Syyrian Khan Sheikhunin kaupunkiin käytettiin hermokaasu sariinia. Iskussa menehtyi lähes 90 siviiliä.

– Olemme saaneet selville, että iskussa käytettiin sariinia, sanoi Turkin terveysministeri Akdag.

Turkin viranomaiset keräsivät veri- ja virtsanäytteitä iskun uhreilta, jotka kuljetettiin Turkkiin saamaan hoitoa. Kolme heistä kuoli turkkilaissairaalassa.

Isku tappoi 87 siiviliä, joista 31 oli lapsia. Khan Sheikhun on Syyrian presidentti Bashar al-Assadia vastustavien kapinallisten hallussa.

Sariini vaikuttaa joko hengityksen kautta tai ihon läpi imeytymällä. Se tukahduttaa ihmisen lamauttamalla hengitystä säätelevät hermokeskukset ja halvaannuttamalla keuhkoja ympäröivät lihakset. YK on luokitellut sariinin joukkotuhoaseeksi ja sen käyttö on kiellettyä.

Iskupaikalta otetuissa valokuvissa uhrit kouristelevat, heillä on hengitysvaikeuksia ja heidän suustaan tulee vaahtoa.

Yhdysvallat reagoi siviilejä vastaan tehtyyn iskuun laukaisemalla 59 Tomahawk-ohjusta Shayratin lentotukiasemalle, josta käsin uskoi Assadin joukkojen suorittaneen sariini-iskun.

_Lähde: (AFP) _

Lue seuraavaksi