Hyppää sisältöön

SAK:n Eloranta tyytyväinen palkkauspalveluihin: "Voivat vähentää pimeää työtä"

Palkkauspalveluyritykset kertovat tarjoavansa osaltaan ratkaisua työelämän pirstaloitumiselle.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Hirvittääkö keikkatyöstä seuraava paperityö? Ei pitäisi enää, sillä Suomessa toimii jo useita palveluja, jotka hoitavat ikävät velvollisuudet työn teettäjän ja tekijän puolesta. 

Yksi toimija palkkausmarkkinoilla on SuoraTyö.fi -palvelu.

–  Meidän palvelumme taipuu 20 minuutin työsuorituksesta kokoaikatyöhön asti. Kysynnän kasvu on ollut kovaa eli noin 17 prosenttia kuukaudessa, SuoranTyön toimitusjohtaja Jani Laatikainen sanoo.

Esimerkiksi maaliskuussa SuoraTyön kautta maksettiin palkkoja 240 000 tunnin edestä.

– Se vastaisi vuositasolla jo lähes 2 000 kokoaikaista työpaikkaa, Laatikainen kertoo.

Palkkauspalveluyritykset kertovat tarjoavansa osaltaan ratkaisua työelämän pirstaloitumiselle. Työllisyyskin parantuisi, jos nyt pimeänä tehty työ tulisi näkyväksi.

– Satunnaisten töiden teettämiseen liittyvä hankaluus näyttäisi ajavan suomalaisia harmaalle alueelle. Tämä ei ole hyvä asia, Laatikainen sanoo.

T–Median teettämä kysely kertoi tiistaina muun muassa, että satunnaista työtä olisi runsaasti tarjolla ja toisaalta sitä haluttaisiin tehdä, jos työn ja tekijän löytäminen sekä palkanmaksuun liittyvien velvotteiden hoitaminen olisi helppoa.

Tätä kynnystä madaltamaan on Suomeenkin syntynyt jo useita palkkauspalveluja tarjoavia toimijoita. Verohallinnon palvelu on maksuton, muissa työsopimusten ja palkanmaksun sekä lakisääteisten velvotteiden hoidosta osapuolten välillä peritään maksua.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylen klo 18 tv-uutisissa vieraillut SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää palkkauspalvelujen lisääntymistä hyvänä.

– Nämä palvelut voivat vähentää harmaata taloutta ja pimeää työtä, mutta työllisyyden parantamisessa en usko niillä olevan kauhean suurta merkitystä. Kaikki työ on joka tapuksessa arvokasta ja on hyvä, että se saadaan tehtyä laillisesti ja kaikki säädökset huomioiden, Eloranta sanoo.

 SAK:n arvion mukaan tällä hetkellä työvoimasta noin yksi kolmasosaa on erilaisissa määräaikaisissa tai osa-aikaisissa töissä.

– Heidän joukossaan on varmasti potentiaalia tällaisten palvelujen käyttämiseen ja tietysti työttömien joukossa. Nykyäänhän suojaosa on 300 euroa ja sen voi ansaita ilman, että se leikkaisi työttömyysturvaa, Eloranta arvioi.

Sen sijaan nopea ja notkea roolien vaihto vaikkapa palkansaajasta yrittäjäksi ei vielä ihan kaikilta osin onnistu.

– Kyllähän sitä tapahtuu entistä enemmän, mutta tällä hetkellä ongelmat liittyvät siihen, miten sosiaaliturva seuraa perässä. Nyt ollaan kuitenkin jo kehittämässä yhdistelmävakuutusta, joka helpottaisi liikkumista palkansaajan ja yrittäjän roolissa.

.
.