1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Supon päällikkö: "Terrorin uhka Euroopassa ehkä suurempi kuin koskaan"

Tiistaina Ylen A-studiossa vieraillut suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoi Ruotsissa ääriliiketoiminnan olevan Suomea väkivaltaisempaa.

Kuva: Yle

Suomen suojelupoliisi seuraa tarkasti Tukholman viime perjantain iskun tutkintaa. Toistaiseksi iskusta ei ole ilmennyt yhteyksiä Suomeen, sanoi tiistaina A-studiossa vieraillut suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

– Ruotsissa ääriliiketoiminta on voimakkaampaa, väkivaltaisempaa. Suomessa ei ole ilmennyt vaikutuksia toistaiseksi. Vaikka terrori-isku on väkivaltarikos, sillä on laajoja taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia, Pelttari sanoi.

"Suomi ei enää irrallinen saareke"

Viimeisen viikon aikan Suomen naapurimaissa on tapahtunut paljon. Pietarin ja Tukholman iskujen lisäksi viime viikonloppuna Norjasta löytyi räjähde. Norjan suojelupoliisi nosti valmiustilaansa kahdeksi kuukaudeksi.

– Koko Euroopassa terrorismin uhka on nyt ehkä korkeampi kuin koskaan.

Pelttarin mukaan Euroopassa on viimeisen puolentoista vuoden aikana tapahtunut 20 terrori-iskua. Hänen mukaansa enemmän iskuja on kuitenkin pystytty estämään.

– Seuraamme Suomessa tarkasti tilannetta, sen vaikutuksia. Arvioimme tilannetta jatkuvasti, Pelttari sanoi.

– Suomi ei ole enää irrallinen saareke. Terrorismin uhka on kohonnut viime aikoina, Pelttari sanoi.

"Radikalisoituminen yhä nopeampaa"

A-studiossa terrorismista ja radikalisoitumisesta puhumassa oli myös sisäministeriön poliisiosaston kehityspäällikkö Tarja Mankkinen. Mankkisen mukaan viime vuosina on havaittu varsin nopeitakin radikalisoitumisia, jopa viikkojen aikana tapahtuvia.

Hän myös sanoi, että taustalla on Isilin [Isiksen] muuttunut taktiikka.

– Isil [Isis] alkoi propagandassaan korostamaan, että älkää matkustako Syyriaan, vaan toimikaa siellä missä olette. Viime aikaiset iskut ovat aika lailla sen mukaisia, mitä Isil on lähettänyt, Mankkinen sanoi.