Ihmissalakuljettajat lupaavat viedä afrikkalaisia Eurooppan – myyvätkin orjiksi Libyassa

Salakuljettajat veloittavat Eurooppaan pyrkivältä satoja euroja matkasta, mutta tämä joutuukin maksamaan lisää päästäkseen takaisin kotiin, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö.

ihmissalakuljetus
Vene on kallellaan myrskyävällä merellä. Osa ihmisistä on joutunut veden varaan.
Jos salakuljettaja pitää lupauksensa Euroopan-matkasta, Välimeren ylitykseen liian hutera vene lastataan usein ylitäyteen. Tuhannet siirtolaiset ovat hukkuneet merimatkalla. Tämä vene ajoi karille huhtikuussa 2011.Franco Lannino / EPA

Eurooppaan ihmissalakuljettajien avustuksella pyrkivillä afrikkalaisilla on suuri riski joutua myydyksi orjaksi Libyassa, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM (siirryt toiseen palveluun).

Kasvava trendi on, että salakuljettajat veloittavat ensin afrikkalaiselta satoja euroja matkasta ja sen jälkeen tienaavat lisää myymällä tämän eteenpäin.

Yleinen hinta siirtolaisesta on Libyan orjamarkkinoilla 200–500 dollaria, IOM kertoo.

Jotkut ovat onnistuneet pakenemaan orjuudesta. Toiset puolestaan joutuvat olemaan vankeina kuukausia, kunnes heidät vapautetaan tai myydään eteenpäin.

IOM:llä ei ole tietoa siitä, kuinka moni on joutunut orjakaupan uhriksi, mutta se on kuullut lukuisia samantapaisia kertomuksia.

Ostaja voi kiristää lunnasrahoja

Eräs senegalilaismies kertoo, että hän oli maksanut salakuljettajalle 300 dollaria, jotta tämä veisi hänet autiomaan läpi. Kun mies pääsi Libyaan, autoa kuljettanut mies sanoi, ettei ollut saanut salakuljettajalta maksua.

Kuljettaja vei senegalilaisen ja muita siirtolaisia pysäköintipaikalle, jossa olivat meneillään orjamarkkinat. Orjia ostivat ja myivät libyalaiset.

Senegalilaismies vietiin yksityisasuntoon, jossa pidettiin vankina yli sataa siirtolaista. Heidät pakotettiin soittamaan koteihinsa ja puhelujen aikana heitä pahoinpideltiin, jotta perheet maksaisivat heidän vapauttamisestaan.

Jos joku kuoli tai vapautettiin, hänen tilalleen ostettiin markkinoilta lisää siirtolaisia.

Eräs gambialainen puolestaan kertoo, että hän oli 25 muun gambialaisen kanssa vankina yhdeksän kuukautta ja häntä pahoinpideltiin joka päivä, kunnes isä myi talonsa ja maksoi lunnaat.

Vapautuessaan mies painoi vain 35 kiloa.

Yksityishenkilöt ovat myös ostaneet naisia seksiorjiksi, IOM kertoo.

Joitakin siirtolaisia, etupäässä nigerialaisia, ghanalaisia ja gambialaisia, on pakotettu työskentelemään vangittujen siirtolaisten vartijoina joko orjamarkkinoilla tai taloissa, joihin nämä on viety lunnaita odottamaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset