1. yle.fi
  2. Uutiset

Tadžikistanilaispoliisit määrättiin teatteriin osana työtään

Tadžikistanissa panostetaan näyttävästi kulttuuriin, vaikka kolmannes kansasta elää köyhyysrajan alapuolella.

Tadžikistan
Tadžikistan presidentti Emomali Rakhmon maan itsenäisyyspäiväjuhlissa Dushanbessa syyskuussa 2016.
Presidentti Emomali Rakhmon sijoittaa kulttuuriin.Nozim Kalantarov / TASS

Säännölliset teatterikäynnit kuuluvat nyt Tadžikistanin poliisin työhön. Kulttuuripääoman kasvattamisen poliiseille määräsi pakolliseksi maan sisäministeriö.

Kaikki poliisit työtehtäviin ja asemaan katsomatta pääsevät jatkossa nauttimaan näyttämötaiteesta vähintään kerran kuussa, lupasi ministeriön edustaja Umarjon Emomali. Hänen mukaansa teatteri ”kohottaa paitsi poliisiemme henkistä ja kulttuurista tietoisuutta myös vähentää väsymystä vaikean ja stressaavan työpäivän jälkeen”.

– Sekä pääkaupungin että muun maan poliisit pääsevät osallisiksi uusimmista teatterituotannoista, iloitsi Emomali.

Suurisuuntaisia rakennushankkeita köyhässä maassa

Tadžikistan on entisistä neuvostotasavalloista köyhimpiä. Siitä huolimatta maan johto suosii näyttäviä ja kalliita hankkeita. Presidentti Emomali Rakhmon julkisti vuonna 2015 aloittavansa suuren teatterin rakentamisen. Siitä on määrä tulla valmistuttuaan muslimivaltaisen maan suurin näyttämötaiteen alttari.

Sadan miljoonan dollarin hankkeeksi arvioitua projektia on kummasteltu, sillä teatterissakäynti on menettänyt suosiotaan sitten vuoden 1991, jolloin maa julistautui itsenäiseksi.

Vuonna 2012 Tadžikistan avasi Keski-Aasian entisten neuvostovaltioiden suurimman kirjaston. Hallitus joutui tosin pyytämään kansalaisiltaan apua hyllyjen täyttämiseen kirjoilla. Pääkaupunki Dushanbeen rakennettiin aikanaan maailman korkein lipputanko ja vaikuttava teehuoneen ja museon yhdistelmä, jolla juhlistettiin kansallista kulttuuria.

Presidentin valta pysyy ja eliitti kukoistaa

Itsenäistymisensä jälkeen maa ajautui viisivuotiseen sisällissotaan. Tärkeää roolia maan taloudessa näyttelevät rahat, joita Venäjälle työn perässä muuttaneet tadžikistanilaiset siirtotyöläiset lähettävät koteihinsa.

Presidentti Rakhmon voi asettua ehdolle rajattoman määrän tulevaisuudessa, kiitos viime vuonna uudistetun perustuslain. Vuonna 1992 valtaan astunut presidentti on BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ympäröinyt itsensä itseään myötäilevällä eliitillä ja jakanut valtaa sukulaisilleen. Maan vaaleja ei voi pitää demokraattisina ja opposition toiminta on tukahdutettu. Kolmannes maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, kun taas maan harvat oligarkit elävät yltäkylläisyydessä.

Entinen neuvostotasavalta jakaa rajat etelässä Afganistanin, idässä Kiinan, pohjoisessa Kirgisian ja lännessä Uzbekistanin kanssa.

Lähde: AFP

Lue seuraavaksi