Kiinalaisten lomakylä Lohjan Paloniemeen? Suunnitteilla 80 luksusasuntoa

Lohjan Paloniemeen ei tule asuntomessuja, vaan kiinalaisten lomakylä, jos alustavat suunnitelmat käyvät toteen.

matkailu
Paloniemen uimaranta jäisi julkiseen käyttöön.
Paloniemen uimaranta jäisi julkiseen käyttöön.Yle

*LOHJA *Järvimaisema ei tarjoa ihan parastaan huhtikuisessa räntäsateessa, mutta aasialaiselle matkailijalle tämäkin on eksotiikkaa. Yrittäjät Kai Wahlberg ja Baitzhuang Xu esittelivät suunnitelmiaan lähialueen asukkaille tiistai-iltana: kiinalainen lomakylä Lohjanjärven rantaan.

– Asiakaskunta on vaativaa. Mitään mökkikylää ei ole tarkoitus tehdä, vaan laadukkaita pientaloja, Wahlberg vakuutti yleisötilaisuudessa.

Yrittäjäkaksikon mukaan tarve lomakylälle on ilmeinen sillä moni kiinalaismatkaaja haluaisi luonnon ääreen hotellihuoneen sijaan.

80 loma-asuntoa, vanha sairaala yhteiskäyttöön

Alueelle tulisi 80 loma-asuntoa, ja pian käytöstä poistuva Paloniemen sairaala voisi saada uuden elämän lomakyläläisten yhteisinä tiloina. Osa loma-asunnoista myytäisiin käyttäjilleen ja osassa lomailtaisiin vuoroviikoin.

Paloniemen psykiatrisen sairaalan toiminta siirtyy pian Lohjan sairaalan yhteyteen.
Paloniemen psykiatrisen sairaalan toiminta siirtyy pian Lohjan sairaalan yhteyteen.Yle

– Osakkaalla voisi olla esimerkiksi yhden, kahden tai kolmen viikon käyttöoikeus kiinteistöön vuoden aikana. Ja toki voi olla muunkin maalaisia asukkaita kuin kiinalaisia.

Alue pysyisi Wahlbergin mukaan elävänä ympärivuotisesti, ja voisi tuoda palvelutarjontaa, kuten ravintolan ja kauppoja Paloniemen alueelle.

Kiikarissa myös muita alueita Etelä-Suomessa

Yrittäjäkaksikko on kartoittanut myös muita mahdollisia paikkoja lomakylälleen muun muassa Päijänteen eteläpäästä. Lohjan puolesta puhuu erityisesti lentokentän läheisyys.

– Tosissaan tässä ollaan liikkeellä, ja rahoitus on kunnossa. Tästä jatketaan suunnittelua kaupungin antamien reunaehtojen ja muiden vaatimusten mukaisesti, Wahlberg vannoi Paloniemen asukkaille.

Mahdollinen pyyntö suunnitteluvarauksesta tulee Lohjan kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn näillä näkymin toukokuussa. Kaupunki valmistelee parhaillaan alueen osayleiskaavaa ja Paloniemeen on sen myötä tulossa uutta asutusta joka tapauksessa.

Paloniemeen on aikaisemmin suunniteltu asuntomessuja, mutta mahdollinen messualue on sittemmin vaihtunut lähemmäs kaupungin keskustaa Hiidensalmeen.