1. yle.fi
  2. Uutiset

”Olen tällainen järjestömyyränörtti” – Jyväskylän äänikuningatar Bella Forsgrén on yhtä aikaa pikkukylän ja maailman tyttö

Jyväskylän kuntavaalien äänikuningatar Bella Forsgrén haaveilee vaikuttamisesta ja tutkijanurasta. Perhe ja ajokortti eivät ole ajankohtaisia asioita, mutta saunassa pitäisi käydä useammin ja välillä on päästävä maailmalle vaikka rockfestivaaleille.

kuntavaalit
Bella Forsgrén
Bella Forsgrén.Arvo Vuorela / Yle

Vihreiden 25-vuotias komeetta on ollut lapsesta saakka kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Hän tunnustaa aina olleensa tarkkaileva tyyppi, joka seuraa ihmisten tekemisiä.

– Olen aina ollut kiinnostunut mitkä asiat vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin. Pienempänä ihmettelin kovasti kaverin alkoholistiperhettä ja sitä miten se vaikutti kaverin elämän mahdollisuuksiin. Hän joutui ehkä kaksin käsin taistelemaan, että pääsi eteenpäin elämässään.

Haluan tehdä faktoihin perustuvaa politiikkaa.

Bella Forsgrén

Aktiivisemmin politiikka alkoi kiehtoi Bellaa kolme vuotta sitten. Vihreiden nuorten liittokokouksessa hän inspiroitui Marja Ohisalon tavasta yhdistää tutkimus, tieteellinen ura ja politiikka.

– Sellainen kiehtoo, koska itsekin haluan tehdä faktoihin perustuvaa politiikkaa.

Ihana ja erikoinen perhe

Suuren perheen merkitystä Bella kuvailee tärkeäksi. Hänet adoptoitiiin kolmevuotiaana Äänekosken Hietamalle Etiopiasta. Perheeseen kuuluu kahdeksan lasta, joista viisi on adoptoitu.

– Minulla on oikein ihana ja erikoinen perhe. Kolme on adoptoitu Etiopiasta, kaksi Etelä-Afrikasta ja kolme on porukoiden biologisia lapsia. Ehkä eri kulttuurienkin kautta olen nähnyt erilaisuutta ja kiinnostuin siitä, että miten erilaiset taustat vaikuttavat ihmisten elämään.

– Onhan se ihan huikeaa, että on aina ollut leikkikavereita, vaikka vanhemman ja nuoremman välillä onkin tosi suuri ikäero. Olen esimerkiksi päässyt seuraamaan ja ihailemaan isoveljen teatteriesityksiä. Hän on tehnyt tavallaan vaikuttamistyötä taiteen kautta. Pienempänä pääsin leikkimään lavasteiden taakse.

Osaa arvostaa asioita enemmän, kun näkee Brasilian slummeja.

Bella Forsgrén

Bellan mukaan perheessä on aina ollut läsnä yhteiskunnallinen keskustelu, vaikka se ei välttämättä varsinaista politiikkaa olekaan ollut. Hän kokee olevansa edelleen pienen kylän tyttöjä. Forsgrén muutti 16-vuotiaana Äänekosken keskustaan ja sieltä Jyväskylään ja yliopistoon opiskelemaan. Vaikka Jyväskylästä onkin tullut mieluisa koti, niin Bella myöntää aina kaipaavansa maailmalle.

– Brasiliassa olin opiskelijavaihdossa reilu puoli vuotta. On hyvä nähdä maailmaa, että ymmärtää kokonaisuuden. Sitä osaa arvostaa asioita enemmän, kun näkee Brasilian slummeja. Se saa pitämään lujasti kiinni koulutuksen tasa-arvosta. Täällä on kaikilla yhdenvertaiset mahdollisuudet nousta taustoistaan riippumatta, jos osaamista vaan löytyy.

Politiikka jarruttaa opiskelua

Yhteiskuntapolitiikan opiskelu Jyväskylän yliopistossa on Bellalla nyt vähän jäissä politiikkaharrastusten vuoksi. Bella istuu Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa varapuheenjohtajana ja on ollut aktiivinen kolmen pääaineen ainejärjestössä Fokuksessa päätyen lopulta sen puheenjohtajaksi. Vihreiden Nuorten liittohallituksesta kertyi myös lisää järjestökokemusta.

– Nämä ovat hidastaneet opintojani, mutta tuoneet samaan aikaan paljon kokemusta. Haluaisin olla ulkona yliopistosta noiden kahden vuoden sisällä. Kyllä minä sen paperin sieltä haluan.

Tutkimusaiheita on miljoona ja en ole sitä vielä osannut valita.

Bella Forsgrén

Forsgrén myöntää, että myös jatko-opiskelu kiinnostaa. Siitä ei olisi haittaa poliittisessa päätöksenteossakaan, kun pystyisi tuomaan tutkittua tietoa ja oman tutkimusaiheen myötä vähän specifimpääkin osaamista mukaan.

Ammattitoiveiden kanssa Forsgrén on varovainen. Hänellä ei ole ikinä ollut mielessä yhtä haaveammattia, mutta tutkijan ura toki kiinnostaa.

– Tutkimusaiheita on miljoona ja en ole sitä vielä osannut valita. Sen tiedän, että se jotenkin liittyy sosiaalipalveluihin tai eriarvoistumiseen. Sen pohjalta haluaisin joku päivä sitten työllistyäkin.

Bella Forsgrén keräsi naisista ja ensikertalaisista suurimman äänipotin Jyväskylässä.
Bella Forsgrén keräsi naisista ja ensikertalaisista suurimman äänipotin Jyväskylässä.Yle

Vaalitulos mahdollistaa vaikuttamisen

– Mun haave on vaikuttaa. Nyt on monia erilaisia tapoja ja kanavia vaikuttaa enkä pidä järkevänä lukittautua yhteen, koska elämä voi tuoda yllätyksiä, kuten tämän vaalituloksenkin.

25-vuotias Bella Forsgrén oli kuntavaaleissa koko Jyväskylän äänikuningatar 1279 äänellä. Hänen edelleen äänimäärässä kiri kansanedustajien mieskolmikko Touko Aalto (vihr.), Mauri Pekkarinen (kesk) ja Sinuhe Wallinheimo (kok). Bellan perässä TOP10 ääniharavina ovat Riitta Mäkinen (SDP), Marika Visakorpi (KD), Aila Paloniemi (kesk), Eila Tiainen (vas), Mauno Vanhala (PS) ja Mervi Hovikoski (SDP). Kärkikymmeniköstä naisia oli siis kuusi.

Melkein mikä bändi tahansa on livenä sikahyvä.

Bella Forsgrén

Omaa perhettä Bella ei ole vielä rakentanut eikä aio sen kanssa kiirehtiäkään, sillä nyt ovat muut kuviot mielessä. Toiveena on alkaa kohta harrastaa liikuntaa, koska sekin on jäänyt vähän vähemmälle.

– Olen tällainen järjestömyyränörtti. Se on ehkä minun suurin harrastus ja vie suurimman osan ajasta. Mutta rakastan livebändien kuuntelemista. Melkein mikä bändi tahansa on livenä sikahyvä.

Rollarit Roskildessa jäi mieleen

Forsgrén on ollut Jelmun vapaaehtoisaktiivina ja haluaa palata sinne ja musiikin kuluttajaksi taas vahvemmin.

– Lutakossa on ollut tosi monta hyvää keikkaa, tulee mieleen muun muassa Olavi Uusivirta ja PMMP. Ihan parhaimpien keikkojen kärkeen on pakko nostaa pari vierailua Roskilden festareilla. Onhan siellä hullun isot lavat ja meininki. Rollarit siellä oli kyllä mieleenpainuva kokemus.

Mietin miksen ole ollut vähään aikaan saunassa.

Bella Forsgrén

Vaikka Bella onkin maalta kotoisin niin kaupungin syke vie häntä. Sen vastapainona on ihana mennä luontoon.

– Se on minulle rentoutumispaikka. Saatan mennä ihan vaan kävelemään luontoon taikka istun laiturilla ja yhdistän monta kertaa luonnon ja musiikin. Siinä saa ladata akkuja ja olla ihan omissa ajatuksissa eikä kukaan tai mikään häiritse.

Saunaa Forsgrén kuvaa ihanaksi paikaksi, mutta tunnustaa omaavansa hämmentävän suhteen kuumaan löylyhuoneeseen.

– Unohdan aina mennä sinne ja aina, kun menen niin mietin miksen ole ollut vähään aikaan saunassa.

Eksyksissä pururadalla

Kouluvuosina Bella halusi aina saada liikunnasta kympin, koska ”miksipä ei”. Talviurheilulajit olivat kuitenkin aina haastavia, varsinkin hiihto. Hän myöntää olevansa surullisen huono hiihtäjä.

– Perinteinen vielä sujui, mutta vapaalla tyylillä olin melkein joka toinen sekunti kaatumispisteessä. Saatoin myös olla ainut Hietaman koulussa, joka on eksynyt pururadalle hiihtäessään. Kiitoksia silloisille oppilaskavereilleni ja ja opettajille, koska lähtivät minua etsimään radalta ja löysivät. Olin päätynyt 12 kilometrin lenkille.

Tässä vaiheessa tuntuu turhalta hankkia ajokorttia.

Bella Forsgrén

Suomalaisesta alkoholikulttuurista Forsgrén haluaa yhteiskuntapoliitikkona sanoa, että totta kai voisimme juoda vähän vähemmän ja ei niin humalahakuisesti.

– Meillä on sen suhteen aika runsaasti ongelmia. Hallittu käyttö, eihän siinä mitään, itsekin yritän hallitusti käyttää ja tykkään enemmän viineistä.

Ajokorttia Bellalla ei ole. Hän ihmetteleekin kuinka pärjäsi Äänekoskella ilman korttia, sillä siellä ei joukkoliikenne oikein toiminut.

– Tässä vaiheessa tuntuu turhalta hankkia ajokorttia. Voi olla, että hankin se, jos vaikka työelämä sitä vaatii. Käytän joukkoliikennettä ja tykkään kyllä kävelläkin, etenkin kun pari kuukautta sitten minulta pöllittiin pyörä.

Bussi ajaa Jyväskylän kaupungintalon editse.
Kaupungintalolla on mahdollisuus vaikuttaa vaikkapa joukkoliikenteeseen.Antti Seppälä / Yle

Joukkoliikenteessä parantamisen varaa

Pari kuukautta sitten Forsgrén asui vielä Kuokkalassa ja oli sitä ennen aina asunut keskustassa, jossa joukkoliikennettä ei tarvinnut päivittäin.

– Kuokkalassa ei busseja enää ihan kamalasti kulkenut kun mentiin kohti iltaa. Tarjonta on kyllä parantunut huomattavasti viime vuosina, mutta vielä näkisin parantamisen varaa, vaikka yöbusseja lisäämällä. Muistan, kun joskus kävelin ihan hullussa pakkasessa kotia baarista, niin mietin, että voisin mieluummin maksaa bussikyydistä.

Opiskelijoista alle 30 prosenttia on kirjoilla Jyväskylässä.

Bella Forsgrén

Joukkoliikenteen lippuhinnoista Bella Forsgrén on hyvin perillä ja haluaisi vaikuttaa hinnoitteluun.

– Esimerkiksi ykkösvyöhykkeen kuukausilippu maksaa opiskelijalle 51 euroa. Helsingissä asuessani vastaava hinta oli noin 25 euroa. Halutaanko me kannustaa opiskelijoita käyttämään joukkoliikennettä ja halutaanko, että he jäävät tänne asumaan opintojen jälkeen? Joukkoliikenteellä pystyisi kyllä ohjaamaan nuoria vaihtamaan kotikunnaksi Jyväskylän. Opiskelijoista alle 30 prosenttia on kirjoilla Jyväskylässä.

Bella Forsgrén
Riika Raition studiovieraana Bella Forsgrén arvioi muun muassa vihreiden jättivoittoa Jyväskylässä.
Lue seuraavaksi