Kiina aikoo lisätä tuuli- ja aurinkoenergiaa

Tutkimuksen mukaan Kiina voisi houkutella maahan noin 780 miljardin dollarin investoinnit, kun maa pyrkii saavuttamaan uusiutuvan energian tavoitteeseensa. 

uusiutuvat energialähteet
Hiiltä hyödyntävä energialaitos Kiinan Changchungissa valokuvattuna syyskuussa 2010.
Hiiltä hyödyntävä energialaitos Kiinan Changchungissa kuvattuna syyskuussa 2010.Gene Wong / EPA

Kiina aikoo korvata fossiilisten polttoaineiden kulutusta lisäämällä tuuli- ja aurinkoenergiaa. Kiina on jo lisännyt uusiutuvia energialähteitä viisivuotissuunnitelmaansa vuosille 2016–2020.

Tavoitteena on satsata aurinko-, tuuli- ja muihin uusiutuviin energialähteisiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan Kiinan tavoite tarkoittaa käytännössä yli 780 miljardin dollarin investointeja vuosien 2016–2030 aikana.

Kiina on luvannut lisätä uusiutuvan energian osuutta vähintään 20 prosenttiin kokonaiskulutuksesta seuraavan vuosikymmenen aikana. Tavoitteena on vähentää ilmansaasteita ja hiilidioksidipäästöjä.

Kiinan tavoitteena on nostaa tuuli- ja aurinkoenergian osuus 17 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, kun osuus oli neljä prosenttia vuonna 2015. Tämä tarkoittaisi lähes 300 miljoonan tonnin vähennystä hiilen kulutukseen vuoden 2030 loppuun mennessä. Määrä vastaa Ranskan koko vuoden primäärienergiankulutusta vuonna 2015.

Tuuli- ja aurinkoenergian rinnalla myös vesivoimaa kasvatettaisiin. Vesivoiman osuus kasvaisi 680 GW eli 27 prosenttia, kun sen osuus oli 480 GW vuonna 2015.

Kiina kuitenkin varoittaa, ettei maan sähkön jakelujärjestelmä ole vielä riittävän joustava käsittelemään uusiutuvaa energiaa. Maa joutuu vielä poistamaan teknologisia esteitä voidakseen yhdistää tuuli- ja aurinkoenergiatuotannon kautta saadun sähkön jakeluverkkoon.

Lähde: Reutes