Hyppää sisältöön

The Guardian: Yli neljännes Britannian linnuista on lähes sukupuuton partaalla

Yli neljännes Britannian linnuista vaatii kiireellisiä suojelutoimia niiden elinvoimaisuuden varmistamiseksi, kertoo tuore raportti.

Satakieli Kuva: AOP

Britannian lintulajeista yli neljännes on joko sukupuuton partaalla tai niiden määrä vähenee muutoin nopeasti, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksen mukaan hälytysrajalla on jo 67 lintulajia 247 lajista. Uhanalaisten joukossa (siirryt toiseen palveluun) ovat muun muassa kertut, satakielet, kuovit ja lunnit.

Suojelijat vaativat kiireellisiä toimia lintujen elinolojen säilymiseksi Britanniassa.

Edellisen, vuoden 2009 tarkastelun jälkeen 15 lintulajia on lisätty ”punaiselle listalle” eli hälytysluokkaan, joka osoittaa lajin olevan vaarassa kuolla sukupuuttoon tai joka on kokenut merkittävän supistumisen elinympäristössään viime vuosina.

Lisäksi kahdeksan lajia ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon koko maailmasta. Tällaisia ovat baleaarienliitäjä, sarakerttunen, punasotka, alli, pilkkasiipi, mustakurkku-uikku, lunni ja turturikyyhky.

– Olemme tehneet näitä raportteja vuodesta 1999 lähtien. Mielestäni tämä on yksi pahimmista, mitä olemme nähneet, sanoi ekologi David Noble, joka on ollut tekemässä Britannian valtioillista lintututkimusta ja seurantaa.

Noblen mukaan muutos johtuu useista syistä. Taustalla on maankäytön muuttuminen kuten metsittäminen ja viljelymaiden kuivatus, petoeläinten kuten kettujen lisääntyminen sekä ilmastonmuutos muuttolintujen osalta.

Alli Kuva: AOP

Lintukantoja on myös elpynyt

Maakotka sen sijaan on lisääntynyt. Niiden määrä on kasvanut 15 prosenttia vuoden 2003 jälkeen.

Myös pensassirkku on runsastunut. Pesiviä pareja on Britanniassa nyt yli tuhat, kun vuonna 1989 niitä oli vain 118. Menestystarina on myös isohaarahaukan kannan elpyminen vuosien ponnistelujen jälkeen.

Kaulushaikara ja kehrääjä ovat siirtyneet pykälän lievempään luetteloon eli "punaisesta luokasta keltaiseen luokkaan". Keltainen luettelo tarkoittaa lajeja, joiden häviämistä Euroopasta pidetään uhkana tai niiden määrän on havaittu vähenevän väestön lisääntymisen ja elinympäristön muuttumisen seurauksena. Vastaavasti 22 muuta lajia on voitu siirtää keltaisesta luettelosta vihreään.