1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Yhdysvallat: Venäjä auttaa Syyriaa peittelemään kemikaalien käyttöä

Presidentti Donald Trumpin hallinnon mukaan Syyrian hallitus on vastuussa tappavasta kaasuhyökkäyksestä. Hyökkäys on tuomittu laajalti jo aiemmin.

Syyria
Syyrialainen uhri epäillyn kemiallisen iskun jälkeen sairaalassa 4. huhtikuuta.
Syyrialainen uhri epäillyn kemiallisen iskun jälkeen sairaalassa 4. huhtikuuta.Idlib Media Center / EPA

Yhdysvallat syyttää Venäjää siitä, että se on auttanut Syyrian hallintoa kaasuiskun peittelemisessä.

– On selvää, että Venäjä yrittää peitellä mitä siellä tapahtui, kommentoi yksi Valkoisen talon virkamiehistä.

Venäjä on kiistänyt syytökset ja puhunut provokaatiosta Syyriaa vastaan.

Presidentti Donald Trumpin hallinnon mukaan Syyrian hallitus on vastuussa tappavasta kaasuhyökkäyksestä.

– Yhdysvallat pitää varmana, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad on vastuussa viimeviikkoisesta kemiallisesta hyökkäyksestä, jossa kuoli kymmeniä, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis.

Mattisin mukaan Syyrian syyllisyydestä kaasuiskuun ei ole epäilystäkään. Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan puolustusministerinä Mattis toisti varoituksia, että jatkossa kemiallisten aseiden käyttö johtaa seuraamuksiin, Yhdysvallat aikoo toimia.

– Jos he käyttävät kemiallisia aseita, he myös joutuvat maksamaan kalliin hinnan, Mattis sanoi.

Ulkoministeri Rex Tillerson puolestaan sanoi Moskovassa, että länsimaat tuomitsevat Moskovan tuen presidentti Bashar al-Assadille.

– Toivon, että Venäjän johto kantaa vastuunsa epäluotettavan kumppaninsa Bashar al-Assadin toimista. Al-Assadin kausi on päättymässä, Tillerson sanoi.

Turvallisuusneuvosto äänestää päätöslauselmasta

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää todennäköisesti jo keskiviikkona päätöslauselmasta, jossa se vaatii Syyrian hallinnolta yhteistyötä viimeviikkoisen kaasuiskun tutkinnassa.

Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltojen aiemmin laatimaa päätöslauselmaehdotusta on hieman muutettu. Venäjä on tiettävästi uhannut käyttää veto-oikeuttaan estääkseen päätöslauselman toteutumisen.

Venäjä torjui jo aiemmin Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan laatiman päätöslauselmaehdotuksen kaasuiskusta. Venäjän mukaan se oli Syyrian-vastainen ja leimasi Syyriaa.

Kaasuisku tuomittiin laajalti. Brysselissä 70 valtion edustajat tuomitsivat tapahtuneen jyrkästi. He olivat koolla päättämässä lisätuesta sodasta kärsineille.

Syyrian Khan Sheikhunin kaupunkiin tehtiin viime viikolla kaasuisku, jossa kuoli lähes 90 siviiliä. Valtaosa kansainvälisestä yhteisöstä on syyttänyt Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukkoja kemiallisten aseiden käytöstä. Assadin hallitus on kieltänyt syytökset.

Turkki on tutkinut – iskussa käytettiin sariinia

Turkin tekemien testien mukaan iskussa Syyrian Khan Sheikhunin kaupunkiin käytettiin tappavaa hermokaasua sariinia. Asiasta kertoi Turkin terveysministeri Recep Akdag valtiolliselle Anadolu-uutistoimistolle.

Testit tehtiin veri- ja virtsanäytteistä, jotka saatiin Turkissa hoidetuilta iskun uhreilta.

Sariini tappaa lamauttamalla keskushermoston hengitystoiminnot ja halvauttamalla keuhkoja ympäröivät lihakset.

Vastatoimena iskuun Yhdysvallat ampui kymmeniä Tomahawk-ohjuksia syyrialaiseen lentotukikohtaan.

Länsimaat ovat vaatinet presidentti al-Assadin lähtöä vuodesta 2011 alkaen. Syyrian konfliktissa on jo kuollut ainakin 400 000 ihmistä ja sen seurauksena on syntynyt maailman pahin pakolaiskriisi.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi