1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. älylaite

Lahden kouluihin 250 uutta älylaitetta – tavoitteena yksi tietokone kolmea oppilasta kohti

Koulujen pitäisi käyttää opetuksessa digilaitteita, mutta osassa niitä on aivan liian vähän.

Kuva: Minna heikura / Yle

Lahden kaupunki hankkii uusia tabletteja ja tietokoneita koululaisten käyttöön. Osassa kouluista laitteita on hyvin vähän. Tällä hetkellä joissakin kouluissa päätelaitteita on yksi kahta oppilasta kohti, kun taas toisissa niitä on vain yksi seitsemälle oppilaalle.

Ensi kesän aikana kaupunki hankkii 250 uutta päätelaitetta, ja kymmeniä tietokoneita sekä tabletteja uusitaan. Laitteita myös tasataan koulujen kesken.

– Pitkän tähtäimen tavoite on, että opetuksen järjestäjän puolesta käytettävissä on yksi päätelaite per kolme oppilasta, opetusjohtaja Lassi Kilponen kertoo.

Liian vähän laitteita

Kilposen mukaan osa kouluista on ollut mukana hankkeissa, joiden ansiosta koulut ovat saaneet selvästi enemmän laitteita kuin muut. Nastolan kouluissa taas on ollut jo ennen kuntaliitosta vähemmän koneita kuin keskuskaupungissa.

Lahden tilanne on melko tyypillinen. Ylen kyselyyn viime vuoden lopulla vastanneista opettajista ja rehtoreista valtaosa kertoi, että digilaitteita on liian vähän.

Opetussuunnitelma edellyttää, että lasten ja nuorten tietotekniikkataitoja kehitetään ja teknologiaa hyödynnetään oppimisessa. 

– Se on meillä kaikkialla yhteiskunnassa arkinen asia, joten se on aika olennainen osa koulutustakin, Lahden opetusjohtaja Lassi Kilponen toteaa.

Vähillä laitteilla opetus on hankalaa, mutta laitehankintoja ei pystytä tekemään kertarysäyksellä. Lahden kaupunki on laatinut talven aikana pitkän tähtäimen suunnitelmaa siitä, miten laitteita hankitaan ja miten niiden käyttöön tarvittavia verkkoja rakennetaan.

Robotiikkakin kuumottaa

Lisäksi oppilaiden omia älypuhelimia ja tabletteja hyödynnetään opetuksessa. Sitä halutaan jatkaa yhtenäisillä käytännöillä.

– Olemme luomassa pelisääntöjä siitä, milloin ja miten laitteita saa käyttää koulussa ja oppimisessa, opetusjohtaja Kilponen sanoo.

Opetussuunnitelman mukaan lapsille ja nuorille tulee opettaa lisäksi ohjelmoinnin periaatteita, mihin tarvittaisiin myös laitteita. Kilposen mukaan Lahdessa on myös opettajia, jotka olisivat innokkaita opettamaan robotiikkaa. Järjestämismahdollisuudesta käydään keskustelua.