Marine Le Pen eli nuorena etuoikeutettua ja villiä elämää – ja mieluummin vaikenisi siitä presidenttikampanjassaan

Marine Le Penin ystävät ja lähisukulaiset kertovat uudessa kirjassa, miten tämä on aina sekä hyötynyt että kärsinyt vihatun poliitikkoisänsä nimestä.

Ulkomaat
Marine lapsena isänsä Jean-Marie Le Penin kanssa.
Marine lapsena isänsä Jean-Marie Le Penin kanssa.Jean-Marie Le Penin yksityiskokoelma / La Tengo éditions

24-vuotias asianajaja puhuu painokkaasti tuomareille Pariisin oikeustalossa.

– Hän on yhtä ranskalainen kuin me. Häntä ei saa karkottaa, nainen vetoaa.

On joulukuu 1992. Juristi on Marine Le Pen. Hän onnistui estämään laittoman maahanmuuttajan, algerialaisen Nour-Eddine Hamidin karkottamisen Ranskasta yhteensä kuusi kertaa.

Tuomari, syyttäjä ja toimittajat ovat ihmeissään, kun Ranskan äärioikeistopuolueen puheenjohtajan tytär puolustaa maahanmuuttajaa. Nour-Eddine Hamidi oli pidätetty puseron, juuston ja oluen varastamisesta.

Marine Le Pen ei nuorena haaveillut poliitikon urasta äärioikeistolaisen isänsä, Kansallisen rintaman pitkäaikaisen puheenjohtajan Jean-Marie Le Penin jalanjäljissä.

Myös isällä oli toinen suunnitelma. Tämä oli kaavaillut perijäkseen perheen vanhinta kolmesta tyttärestä, Marie-Carolinea.

Marine le Pen
Jean-Marie Le Pen tyttäriensä seurassa vappuna 1990. Vasemmalla Marine ja oikealla Marie-Caroline.Jean-Marie Le Penin yksityiskokoelma / La Tengo éditions

Nyt perheen nuorin, Marine on kuitenkin se, joka pyrkii Ranskan presidentiksi.

Miten siinä niin kävi?

Vastauksen saadakseen täytyy tutustua Le Penin lapsuuteen ja nuoruuteen. Marine on aina ollut isänsä vankka tukija, vaikka politiikka sinänsä ei kiinnostanut.

Ranskalaistoimittajat Mathieu Dejean ja David Doucet julkaisivat alkuvuodesta 2017 kirjan, joka kertoo Le Penin 30 ensimmäisestä vuodesta. Toimittajat ovat haastatelleet Marinen vanhempia, lapsuudenystäviä ja entisiä työtovereita.

Kirjan nimi on La Politique malgré elle eli Politiikkaa vasten tahtoa.

Siltä se pitkään näyttikin.

Kirjan kansi.
Kirjan kansi.La Tengo éditions

Marine rakasti sotaelokuvia

Teini-ikäisenä Marine Le Pen luki Harlekiini-rakkausromaaneja ja katsoi tv-sarjoja.

– Hän rakasti vain sotaelokuvia, hänen äitinsä Pierrette Le Pen kertoo tuoreessa kirjassa.

Toisin kuin isänsä, joka tuntee kaikki äärioikeiston ja jopa äärivasemmiston klassikot, Marine ei ole koskaan lukenut nationalistiteoreetikoita.

Marine siirtyi suoraan romanttisten saippuaoopperoiden parista keskelle Ranskan viidennen tasavallan perustuslakia, sanoo Lorrain de Saint Afrique, Jean-Marie Le Penin entinen viestintäneuvonantaja.

Presidenttiehdokas Le Pen on ollut kovin vaitonainen nuoruudestaan. Yksi syy siihen on raha, väittää toimittaja Mathieu Dejean, toinen kirjan kirjoittajista Ylen haastattelussa Pariisissa.

Marinella oli hyvin etuoikeutettu nuoruus. Hän vietti lapsuutensa ja teini-ikänsä kartanossa porvarillisella Saint-Cloud’n esikaupunkialueella.

Isä Jean-Marie Le Penistä tuli varakas mies vuonna 1976, kun Marine oli 8-vuotias. Isä peri tuolloin Ranskan äärioikeistoa kannattavan miljonäärin Hubert Lambert’n talon ja omaisuuden.

Talo.
Le Penin perheen kartano Pariisin esikaupunkialueella. Christophe Petit Tesso / EPA

Vasta vähän aiemmin Marine oli tajunnut isänsä olevan poliitikko. Perhe oli yritetty murhata pommi-iskussa, joka tuhosi heidän edellisen asuntonsa.

– Se on epäilemättä yksi syy, miksi Marine Le Pen epäröi ja piti etäisyyttä politiikkaan. Hänelle politiikka merkitsi silloin väkivaltaa ja kuolemaa, Mathieu Dejean selittää.

Nyt presidenttiehdokkaan puolue edustaa arvoja, jotka ovat ristiriidassa hänen korkean sosiaalitaustansa kanssa.

– Kansallisen rintaman puheenjohtajana hän väittää olevansa keskiluokan, äänettömien ja pienten ihmisten ääni. Siihen ei sovi, että on nuorena asunut ylellisessä kartanossa, Dejean sanoo.

Marine häpeää nuoruuttaan siksikin, että hän sekä hyödynsi sukunimeään että kärsi siitä.

Le Pen puolustaa laittomia maahanmuuttajia

Lapsena Marine haaveili poliisikomisarion urasta. Hän kuitenkin opiskeli lakia isänsä tavoin ja hänestä tuli asianajaja.

Mikään lakiasiaintoimisto ei halunnut Marine Le Peniä harjoittelijakseen. Isänsä suhteiden kautta Marine löysi lopulta työtä Georges-Paul Wagnerin toimistossa. Wagner oli entinen Kansallisen rintaman kansanedustaja.

Marine juristin kaavussa isänsä vierellä.
Marine juristin kaavussa isänsä vierellä.Jean-Marie Le Penin yksityiskokoelma / La Tengo éditions

Marine työskenteli viisi vuotta Wagnerin lakiasiaintoimistossa ja loi itselleen mainetta puolustamalla monia laittomia maahanmuuttajia.

– Kansallisella rintamalla ei ole mitään maahanmuuttajia vastaan, mutta se vastustaa Ranskan maahanmuuttopolitiikkaa, Marine sanoi asiakkailleen.

Pariisin oikeustalon käytävillä häntä syytettiin tekopyhyydestä.

– Hän puolustaa laittomia maahanmuuttajia vain puhdistaakseen isänsä mainetta, väittivät hänen vastustajansa.

Nuori asianajaja kutsui lehdistön seuraamaan algerialaisen asiakkaansa Nour-Eddine Hamidin oikeudenkäyntiä.

– Siitä voi päätellä, että hän halusi hyödyntää lehdistöä puhdistamaan isänsä puolueen julkista kuvaa ja todistaa, että Kansallinen rintama kykenisi avautumaan maahanmuuttajien suuntaan, toimittaja Mathieu Dejean sanoo.

Le Penin nimi vaivasi usein tuomareita.

Vuonna 1992 Marine edusti lentoemäntää, joka oli raiskattu. DNA-testi ei vahvistanut epäillyn syyllisyyttä.

– Lyhyesti sanottuna neiti, emme voi sanoa, että siemenneste joka oli löydetty alushousuistanne, kuuluu herra Le Penille, tuomari ilmoitti asianajajan asiakkaalle. Koko sali räjähti nauramaan.

Tytär on kuin isänsä klooni

Marine ja hänen sisarensa Marie-Caroline ja Yann kasvoivat äidin mukaan “perusantisemitistisessä” eli juutalaisvastaisessa ympäristössä.

Katsoessaan televisiota he saattoivat yhtäkkiä vitsailla:

– Voi ei, kundilla on jutkun turpa! Hän ei ole selvästikään bretonilainen!

Marine le Pen
4-vuotias Marine vanhempiensa kanssa vuonna 1972.Jean-Marie Le Penin yksityiskokoelma / La Tengo éditions

Marinen ollessa teini-ikäinen vuonna 1985 ranskalainen päivälehti Libération kertoi, miten hänen isänsä kidutti ihmisiä Algerian sodan aikana.

Isä yritti estää nuorinta tytärtään menemästä kouluun sinä päivänä. Hän pelkäsi, että tätä loukataan.

Sen sijaan Marine meni kouluun valmiina taisteluun ja ylpeänä isästään. Tyttö astui kouluun nostamalla nyrkkinsä. Monissa Jean-Marie Le Penin tv-keskusteluissa Marine näkyy taustalla nauramassa isänsä tekemille provokaatioille.

Marine rakasti isäänsä, jonka eleitä ja tapaa puhua hän jopa jäljitteli. Kirjan mukaan Marine Le Penin ja hänen isänsä suhde oli symbioottinen.

Äiti Pierrette Le Pen näkee tyttäressään ex-miehensä täydellisen kloonin:

– Hän näyttää ihan samalta kuin isänsä, henkisesti ja fyysisesti, tosin hänellä on enemmän hiuksia.

Äiti Pierrette Le Pen talon portailla.
Äiti Pierrette Le Pen talon portailla.Christophe Petit Tesso / EPA

Isä oli valinnut nuorimman lapsensa kummisedäksi läheisen ystävänsä, joka paljastui myöhemmin Ranskan suurimmaksi parittajaksi.

Monsieur Ericinä tunnettu kummisetä Henri Botey omisti useita yökerhoja ja tuntihotelleja Pariisin Pigallessa. 1970-luvun puolivälissä hänet pidätettiin ja tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

– Monsieur Eric oli todellinen kummisetä ja Pariisin yön mafioso. Parittaja pidätettiin ja tuomittiin uudestaan vankilaan 1980-luvulla, toimittaja Mathieu Dejean toteaa.

Marine Le Pen on aina väittänyt olevansa tietämätön kummisetänsä toimista. Pariisin yöelämä kiinnosti kuitenkin myös kummityttöä.

Kansallisen rintaman äärikatoliset ja traditionalistit kutsuvat edelleen Marinea lempinimellä bilettäjä.

"Miehet hyväilivät hänen reisiään kaikkien edessä"

Marine oli nautiskelija ja viettelijä, Marie d’Herbais kuvailee kirjassa hyvää ystäväänsä.

– Marine riehui kunnolla. Hän joi paljon ja aiheutti joskus kohtauksia. Se vaivasi puoluetta joka edusti järjestystä, perinteitä ja konservatiivisia arvoja, Mathieu Dejean selittää.

Marine le Pen
Le Penin sisarukset: Yann, Marie-Caroline ja Marine 1986.Jean-Marie Le Penin yksityiskokoelma / La Tengo éditions

Nykyään Marine Le Pen kiistää bilettäjän menneisyytensä. Isosisko Yann Le Pen näyttää paljon Marinelta ja hänkin kävi usein yökerhossa. Marine väittää, että ihmiset sekoittivat heidät usein.

– Kaikki haastattelemamme ihmiset vahvistivat Marine Le Penin olleen oikeasti bilettäjä, Dejean ilmoittaa.

1990-luvulla Marine Le Pen oli pariisilaisen Les Bains Douches -yökerhon vakiovieras. Paikka oli rokkareiden, filmitähtien ja mallien suosikkiklubi. Julkkikset tanssivat, vetivät kännit ja joskus muutaman viivan kokaiinia.

Mitä Jean-Marie Le Penin tytär teki tässä paheen tyyssijassa?

– Marine halusi aina tavata julkkiksia. Kun menimme yhdessä yökerhoon, julkkikset yrittivät aina tarjota hänelle samppanjaa. Miehet hyväilivät hänen reisiänsä kaikkien edessä, ja se huvitti häntä, kertoo ystävä Marie d’Herbais.

Myös tämä on osa sitä “salaista nuoruutta”, josta toimittajat kirjassaan kirjoittavat, mutta josta presidenttiehdokas mieluummin vaikenisi.

Suosikkiaiheisiin ei kuulu sekään, että kolme hänen pitkäaikaista ystäväänsä on tällä hetkellä talousrikostutkinnan kohteina. Yksi tutkinnan kohteista liittyy Le Penin omiin, kuvitteelliseksi väitettyyn europarlamenttiavustajaan.

Marine Le Pen ja siskot Marie-Caroline Le Pen ja Yann Le Pen.
Marine Le Pen ja siskot Marie-Caroline Le Pen ja Yann Le Pen.Jean-Marie Le Penin yksityiskokoelma / La Tengo éditions

“Sukunimi tuo minulle vain harmia”

Aina kun Marine Le Penillä oli asianajajan urallaan ammatillisia ongelmia, hän oli riippuvainen isänsä avusta.

Hän epäonnistui ammatillisesti jätettyään Wagnerin lakiasiaintoimiston. Hänellä oli vaikeuksia löytää yhteistyökumppaneita, eikä hänelle suostuttu vuokraamaan edes työhuonetta.

– Le Penin nimi tuo minulle vain harmia, hän sanoi ystävilleen.

Isä riensi apuun. Jean-Marie Le Pen vakuutti ystävän vuokramaan tyttärellensä työhuoneen.

Marine aikuisena isänsä kanssa.
Marine aikuisena isänsä kanssa.Ian Langsdon / EPA

Marinella ei ollut riittävästi asiakkaita. Hän käsitteli lähinnä tapauksia, jotka liittyivät Kansalliseen rintamaan. Hänen asianajajan uransa ajautui umpikujaan ja hän lopetti toimintansa vuonna 1998, 30-vuotiaana.

Jälleen Jean-Marie Le Pen tarjosi apuaan. Tytär sai töitä Kansallisen rintaman lakiosaston johtajana. Työstä maksettiin 30 000 frangia kuukaudessa (5 800 euroa nykyrahassa).

Aluksi lakijohtajaa ei juuri näkynyt toimistolla, kertoo useampi entinen kollega kirjassa.

Marine nousi puolueensa autoritaariseksi johtajaksi

Asiat muuttuivat radikaalisti vuonna 1999. Puolueessa syttyi silloin ankara riita.

– Marine osoitti olevansa tehokas lakiasiainjohtaja, Mathieu Dejean kertoo.

Riidan seurauksena Ranskan äärioikeisto jakautui kahtia. Kansallisen rintaman varapuheenjohtaja Bruno Mégret yritti pakottaa Jean-Marie Le Peniä eroamaan puoluejohtajan tehtävistä.

Sisällissodasta puolueessa tuli myös perhedraama, kun perheen vanhin tytär, Marie-Caroline päätti tukea Bruno Mégreta. Sama tytär, josta isä oli suunnitellut poliittista perijäänsä.

Jean-Marie Le Pen ei koskaan antanut Marie-Carolinelle anteeksi. Hän hylkäsi tyttärensä eikä enää puhunut tälle.

Marine Le Pen.
Marine Le Pen.Ian Langsdon / EPA

Jean-Marie Le Pen kääntyi lopulta Marinen puoleen. Isänsä klooni Marine nousi vähitellen puolueen autoritaariseksi ja karismaattiseksi johtajaksi.

Lopulta myös isän ja hänen manttelinperijänsä välit katkesivat kolmisen vuotta sitten. Sitä ennen kuopus puolusti isäänsä kuitenkin 45 vuotta, vaikka joutui tämän takia usein epämiellyttäviin tilanteisiin.

Poliitikkoina Jean-Marie ja Marine Le Pen ovat samankaltaisia. He ovat molemmat itsepäisiä, dominoivia ja vallanhaluisia.

He ovat niin samankaltaisia, että heistä tuli lopulta toistensa vihollisia. Marine erotti Jean-Marie Le Penin puolueesta vuonna 2015. Isä ja tytär eivät ole enää puheväleissä.

Kansallisessa rintamassa oli ehkä vain tilaa yhdelle Le Penille.