Tämän tiedämme Dortmundin räjähdeiskusta: Poliisi tutkii henkirikoksen yrityksenä

Borussia Dortmundin jalkapallojoukkueen puolustajan käsi murtui iskussa. Räjähdyspaikalta löytyi kirje, jossa ilmoittauduttiin iskun tekijäksi.

Pommit ja räjähdykset
Poliisit saattoivat Dortmundin pelaajia räjähdyspaikalta tiistaina.
Poliisit saattoivat Dortmundin pelaajia räjähdyspaikalta tiistaina.STR / EPA

Borussia Dortmundin jalkapallojoukkuetta kuljettaneen bussin lähellä laukesi kolme räjähdettä tiistaina illalla. Joukkueen puolustaja Marc Bartran käsi murtui, kun bussin ikkuna hajosi.

Mitä tapahtui?

Jalkapallojoukkue Borussia Dortmundia kuljettaneen linja-auton ulkopuolella laukesi kolme räjähdettä tiistaina illalla. Räjähteet oli piilotettu pensasaitaan, ja ne laukesivat bussin ajaessa niiden ohi.

Bussin ikkunat hajosivat räjähdyksessä, mutta vahingot jäivät muuten vähäisiksi. Räjähdykset tapahtuivat vain muutama minuutti bussin lähdettyä joukkuetta majoittaneelta hotellilta kello kahdeksan jälkeen Suomen aikaa.

Rikospaikkatutkijoita räjähdyspaikalla Dortmundissa tiistaina.
Rikospaikkatutkijoita räjähdyspaikalla Dortmundissa tiistaina.Friedemann Vogel / EPA

Iskupaikka on Höchstenissa noin kymmenen kilometrin päässä Dortmundin kotiareenalta Westfalenstadionilta. Joukkueen oli määrä pelata Mestareiden liigan puolivälieräottelu Monacoa vastaan. Ottelu siirrettiin keskiviikolle.

Borussia Dortmundin puolustaja Marc Bartra loukkaantui iskussa. Joukkueen mukaan hänen värttinäluunsa murtui, ja käteen jäi lasinsirpaleita. Ranne leikattiin sairaalassa heti iskun jälkeen.

Joukkueen muut pelaajat ovat kunnossa mutta järkyttyneitä, joukkueen johto kertoo.

Sanomalehti Bildin tietojen mukaan poliisi epäilee, että räjähdykset olisivat aiheutuneet putkipommeista. Poliisi ei ole vahvistanut lehden tietoja. Dormundin poliisi on kuitenkin todennut Twitterissä, että se olettaa räjähteiden olleen voimakkaita.

Saksan kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Mitä tekijästä tai tekijöistä tiedetään?

Poliisi etsii iskun tekijää tai tekijöitä. Poliisi kertoo, ettei se tiedä, kuka tai ketkä ovat iskun takana tai miksi isku oli tehty.

Sen mukaan iskun kohteena oli Borussia Dortmundin joukkue. Poliisin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole järjestäytynyt terrorismi.

Syyttäjän mukaan bussin läheltä on löytynyt kirje, jossa ilmoittaudutaan iskun tekijäksi. Kirjeen sisällöstä ei ole kerrottu tarkemmin. Poliisi tutkii kirjettä.

Tapausta tutkitaan tässä vaiheessa henkirikoksen yrityksenä. Iskupaikka on eristetty ja sitä tutkitaan.

Bild-lehden mukaan poliisi etsii pakoautoa, jolla olisi ulkomaalaiset rekisterikilvet. Tätäkään tietoa ei ole vahvistettu.

Mitä jalkapallo-ottelulle tapahtui?

Dortmundin ja Monacon välinen Mestarien liigan puolivälieräottelu on siirretty tämänhetkisten tietojen mukaan keskiviikolle. Dortmundin kotiareena Westfalenstadion tyhjennettiin nopeasti iskun jälkeen.

Maailmalta on virrannut tukea Dortmundin joukkueelle. Euroopan jalkapalloliitto Uefan johtaja Aleksander Ceferin kertoi olevansa järkyttynyt tapahtuneesta. Myös Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino on ilmaissut tukensa joukkueelle ja sen faneille.

Dortmundin kannattajat järjestivät sosiaalisessa mediassa majoitusta ilman yösijaa jääneille Monacon kannattajille.

Lue myös: Pastaa, olutta ja sohvamajoitusta – Dortmundin fanit kutsuivat Monacon kannattajat koteihinsa räjähdeiskun jälkeen

Lähteet: Reuters, AP, STT