Sata metriä korkea tuulivoimala räjäytettiin maan tasalle – katso video

Haminassa loppiaisena palaneen tuulivoimalan hävittämiseen tarvittiin yli 20 kiloa räjähdettä.

tuulienergia
Haminassa räjäytetty tuulivoimala kaatuu
Haminan Energian kuvaama video tuulivoimalan räjäytyksestä 12.4.2017.

Viime loppiaisena palanut tuulivoimala on räjäytetty Haminassa. 100 metriä korkea tuulivoimala räjäytettiin varhain keskiviikkoaamuna. Räjäytystyön valmistelut alkoivat maanantaina ja etenivät oletettua nopeammin.

– Aamulla oli ideaalit olosuhteet tuulen puolesta, joten räjäytystä ei ollut syytä viivytellä, sanoo tuulivoiman käyttöpäällikkö Heik­ki Lap­pa­lai­nen Haminan Energialta.

– Aikaistamalla aikataulua saimme myös avattua Matinsaaren ihmisten käyttöön.

Matinsaari ja siellä oleva venesatama on ollut suljettuna varoalueen sisään loppiaisesta saakka. Alue eristettiin 200 metrin säteeltä tapahtuman jälkeen. Vaara-alueen eritys saatiin purettua heti räjäytyksen jälkeen.

Räjäyttäminen oli turvallisempi ja taloudellisempi tapa kuin voimalan purkaminen nosturin avulla. Räjäytyksessä henkilöriskejä ei ollut lainkaan ja purkutyö maksoi noin 100 000 euroa. Vakuutusyhtiö korvaa myös purkamisen.

Räjäytys onnistui suunnitellusti

Tuulivoimalaan oli porattu 172 reikää, joissa jokaisessa oli 120 grammaa räjähdettä. Kaikkiaan räjähdettä oli siis yli 20 kiloa. Räjäytykseen käytettiin elektronisia nalleja. 100-metrinen tuulivoimala, josta puolet on betonista runkoa ja puolet terästä mureni räjähdyksessä suunnitellusti maan tasalle.

Tuulivoimalan jätteet kierrätetään asianmukaisesti ennen kesää. Jätekasa on pääsääntöisesti betonia, terästä ja lapojen lasikuitua.

Puretun tuulivoimalan tilalle rakennetaan uusi voimala.

Onnettomuustutkintakeskus selvitti Haminan tuulivoimalapaloa ja päätyi suosittamaan tuulivoimaloihin sammutusjärjestelmiä. Haminassa korkealla konehuoneessa syttyneen palon sammuttaminen oli pelastuslaitokselle käytännössä mahdotonta. Sammutusjärjestelmää voimalassa ei ollut.

Merkittävä ongelma tuulivoimalapaloissa ja konehuoneiden muissa konflikteissa on suurien lapojen irtoaminen ja lentäminen satojen metrien päähän voimalasta. Tästä aiheutuu vaaraa esimerkiksi lähellä olevalle asutukselle, teollisuudelle, tieliikenteelle ja pelastustoiminnalle. Sammutusjärjestelmien lisäksi selkeät varoetäisyydet olisivat Onnettomuustutkintakeskuksen mielestä tarpeen.