Tunne ja toisto nostavat esiin muistot musiikista – joku muistaa lapsuuden laulut, joku oksennuksen alttarilla

Kuinka hyvin muistat pääsiäisvirsien sanat? Ne ovat ehkä piirtyneet lähtemättömästi muistiin kouluajoilta. Joku mieleenpainuva kokemus on voinut tehdä saman mille tahansa laululle.

musiikki
Kuvassa Keski-Porin kirkon urut.
Kuvassa Keski-Porin kirkon urut.Tapio Pukkila / Yle

*Herra kädelläsi *on ollut jo 18 vuotta "kaatumisvirsi" säkyläläiselle Tuula Vätille. Hänen poikansa oksensi alttarille ja pyörtyi rippikirkossa vuonna 1989 juuri silloin, kun tätä virttä laulettiin. Vätti kuvailee kokemusta järkyttäväksi. Kukaan ei tiennyt, mitä tapahtuu. Lopulta tilanne paljastui migreenikohtaukseksi. Muisto tästä nousee Tuula Vätin mieleen aina, kun hän kuulee kyseisen virren.

Perinteinen pitkäperjantain virsi *Vieraalla maalla kaukana *muistui puolestaan välittömästi kadulla vastaan kävelleen Rauni Suomisen mieleen, kun porilaisilta kyseltiin, kuinka hyvin he muistavat virsien sanoja. Suominen muistaa, että sitä laulettiin aina lapsuudessa koulun uskonnontunneilla.

– Opettaja oli oikein uskovainen mies ja hän lauloi aina virsiä. Tunnesidettä minulla ei tähän virteen ole, mutta joihinkin lauluihin sellainenkin on syntynyt.

Alitajuiset kokemukset esiin

Yli 35 vuotta musiikkiterapeuttina työskennellyt Hannu Porvari tunnistaa ilmiön. Hän on nähnyt lapsuudesta tuttujen laulujen muistuvan mieleen mitä erilaisimmissa tilanteissa. Joillekin muistijäljen aiheuttaa todennäköisesti toisto, toisille tunne.

– Itse muistaisin varmaan Satakuntalaisten laulun sanat juuri toiston takia, koska sitä tuli laulettua koulussa niin paljon.

Tunteisiin pohjautuva muistijälki on usein tiedostamattomampi. Ihmisillä on alitajuisia kokemuksia, jotka voivat liittyä jotenkin musiikkiin. Esimerkiksi vuosien päästä kuultava laulu voi laukaista näihin kokemuksiin liittyvät muistot ja tuoda tunteet pintaan.

Musiikin voima on vahva

Joskus tunteet ovat hyviä, joskus pahoja. Pahojenkin tunteiden päästäminen pintaan on välillä hyvä asia.

– Joskus tunteisiin on hyvä päästä käsiksi. Ongelmien selvittämisessä musiikki on oiva esikielellinen ratkaisu. Kipeitä asioita pystytään käsittelemään sen kanssa symbolisesti, eikä puhetta välttämättä tarvita, Hannu Porvari toteaa.

Tietyn äänen tai kappaleen kuuleminen voi saada veren kiertämään ja naaman punoittamaan. Puna voi nousta poskille myös silloin, kun tuttu kappale muistuttaa nolosta tilanteesta. Joku muistaa rakkauden, joku onnistumisen. Hymy nousee huulille. Musiikin voima on vahva.