yle.fi-etusivu

Ainutlaatuinen mobiililähipoliisi ehkäisee jo rötöksiä, vinkkejä tulee kaahareista ja huume-epäilyistä

Keski-Pohjanmaalla kehitelty lähipoliisien vuorovaikutteinen nettisivusto on poikinut hyviä tuloksia ja estänyt rikoksia. Toimivan mallin vuoksi Kannus on päässyt mukaan myös EU-projektiin.

poliisi
Kuvassa poliisi poliisiautossa.
Kannuksen lähipoliisi työssään.Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaalla luotu, Suomessa ainutlaatuinen mobiililähipoliisi laajenee maakunnassa Perhonjokilaaksoon Kaustiselle syksyllä.

Toiminta on tuottanut hyvää tulosta, sillä Kannuksen harvaanasutuissa maaseutukylissä kiertänyt poliisikaksikko on saanut vihjeitä vuorovaikutteisen nettisivuston (siirryt toiseen palveluun) ja sosiaalisen median kautta rikoksista ja epäilyttävistä tapauksista.

– Vinkkejä on tullut huume-epäilyistä, liikennerikkomuksista sekä mopo- ja traktoriralleista. Nettipoliisimainen palvelu on tavoittanut myös nuoret aiempaa paremmin. Myös hyvistä ratsiapaikoista on vinkattu, kertoo Pohjanmaan poliisin ylikomisario Erkki Kerola.

Lähipoliisille on tulvinut somesta parhaimmillaan satoja vihjeitä ja yhteydenottoja muutamassa kuukaudessa.

Myös hyvistä ratsiapaikoista on vinkattu.

Ylikomisario Erkki Kerola

Palvelun hyödyistä on kiinnostuttu myös Poliisiammattikorkeakoulussa, joka järjesti Kannuksen mukaan kahdeksan maan yhteiseen EU-projektiin. Kannuksen lisäksi projektissa on mukana Helsingin poliisilaitos. Hankkeessa testaan viranomaisten ja eri tahojen viestintään tarkoitettua digitaalista työkalua.

Kannuksen reinikaisten toiminta jatkuu omalla rahoituksella

Kannuksen lähipoliisin kolmisen vuotta kokeilema työskentelytapa on myös lähentänyt kuntalaisia ja viranomaisia. Poliisi näkyy enemmän myös kylänraitilla, luennoi kouluilla ja vastailee kysymyksiin. Kun ihmiset tulevat tutuksi, on someviestejäkin helpompi lähettää.

Keskipohjalaisiin lähipoliiseihin saa yhteyden Instagramin, Facebookin ja Twitterin kautta. Vuorovaikutteiselle nettisivustolle poliisit kirjaavat tehtävät ja jakavat ajankohtaista tietoa.

Alkumetreillä toiminta sai rahoituksen poliisihallituksesta, mutta nyt Pohjanmaan poliisilaitoksen omasta budjetista.