Suomen paras lintujärvi Siikalahti valloittaa kevään - katso hellyttävä video joutsenen jäätallustelusta

Parikkalan Siikalahti tarjoaa lintuharrastajille kesän aikana jopa 200 eri lintulajia. Nyt jää alkaa sulaa ja lintujen keväthormonit heräävät.

luonto
Laulujoutsen tepastelee jäällä
Katso tuore video Parikkalan Siikalahdelta (kesto 1 minuutti).

ParikkalaPitkän talven ajan Parikkalan Siikalahti on ollut tavallisen hiljainen. Lumen ja jään keskellä ei uskoisi, että kesällä täällä voi tavata yhden päivän aikana jopa sata eri lintulajia. Kesän aikana jopa 200 eri lajia.

Siikalahti sijaitsee lähellä Venäjän rajaa Parikkalassa Etelä-Karjalassa. Pääväylältä Kuutostieltä sinne on matkaa vain kolmisen kilometriä. Vuosien saatossa Siikalahdesta on tullut lintujen ja lintuharrastajien suosikkipaikka. Matala lahti ruovikkoineen houkuttelee paikalle niin harvinaisuudet kuin ne kaikkein tavallisimmatkin lintulajit.

Telkkien soidinmenot kiivaimmillaan
Telkkien soidintanssit ovat nyt kiivaimmillaan Siikalahdella.Kari Kosonen/Yle

Runsas linnusto ja erikoinen kasvisto

Jo huhtikuun alkupuolella Siikalahtea ovat kävivät tutkimassa maakotka, ruskosuohaukka, piekana, sääksi, kapustarinta, metsäviklo ja luhtakana.

Näin huhtikuun puolessa välissä järvi on vielä jäässä. Pieniä sulia paikkoja on vain siellä täällä. Telkät ja heinäsorsat ovat ne vallanneet. Telkillä on menossa valtava soidinkujeilu.

Laulujoutsen tallustelee varovasti liukkaalla jäällä, ja kurjet kaartelevat lahden yllä. Jostain kuuluu kaulushaikaran ääni samaan aikaan, kun parvi metsähanhia laskeutuu Siikalahden ruovikon äärelle.

Kesällä Parikkalan Siikalahti tarjoaa vertaansa vailla olevan luontokokemuksen. Aivan järven keskelle pääsee pitkospuita pitkin lintutorneille.

Paitsi lintuja, tarjoaa Siikalahti myös poikkeuksellisen kasvistoelämyksen. Alue on nimittäin suomalaisittain harvinaista kasvillisuusaluetta. Siikalahdelta on löydetty sellaisia kasveja, mitä ei kasva missään muualla Suomessa. Tällainen on muun muassa siperiankärhö. Siikalahdella on tavattu myös erittäin harvinainen idänkeulankärki.

Siperiankärhö Parikkalan patsaspuistossa.
Kesällä Siikalahden maastosta puhkea harvinainen Siperiankärhö. Yle