1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Kiinan Xi vetosi puhelimessa Trumpiin: Kiista Pohjois-Korean kanssa ratkaistava rauhanomaisesti

Xin mukaan Peking on valmis tekemään yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, jotta Pohjois-Korea lopettaisi ydinaseohjelmansa.

Eteläkorealaisnainen katsoo televisiosta uutista ohjuskokeesta, jonka Pohjois-Korea teki 5. huhtikuuta. Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA

Kiinan presidentti Xi Jinping korostaa, että kiista Pohjois-Korean kanssa on ratkaistava rauhanomaisesti, kertoo Kiinan televisio.

Xi esitti vetoomukensa keskiviikkon puhelinkeskustelussa Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille.

Xi sanoi myös, että Kiina on valmis tekemään yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa, jotta Pohjois-Korea lopettaisi ydinaseohjelmansa.

Miehet puhuivat puhelimessa sen jälkeen, kun Trump oli tviitissään toivonut Kiinan apua mutta varoittanut, että Yhdysvallat voi toimia myös ilman sitä. Tiedossa ei ole, kumpi soitti.

Jännitys Korean niemimaalla on lisääntynyt viime aikoina. Pohjois-Korea teki ohjuskokeen 5. huhtikuuta ja sen pelätään yrittävän piankin uutta ydinasekoetta.

Yhdysvallat on puolestaan lähettänyt lentotukialus Carl Vinsonin Korean vesille. Tukialuksen johtamaan taisteluosastoon kuuluu myös kaksi ohjushävittäjää ja ohjusristeilijä. Niissä on ohjustorjuntajärjestelmä, joka pystyisi ampumaan Pohjois-Korean ohjuksen alas.

Pohjois-Korea on varoittanut, että se olisi valmis vastaamaan "millä sodankäynnin tasolla tahansa".

Lähteet: Reuters, AP

Lue myös:

Pohjois-Korea valmistautuu voimannäyttöön – aikooko USA:n lentotukialus tuhota maan ydinohjukset? 

Analyysi: Merkkipäivän lähestyminen nostaa vaarallisesti panoksia Pohjois-Koreassa