Lehti: FBI oli saanut luvan salakuunnella Trumpin kampanja-avustajaa

Washington Post -lehden mukaan avustaja Carter Pagea koskeva salakuuntelulupa liittyy tutkintaan, jossa selvitetään oliko Trumpin kampanjan avustajilla ja Venäjällä yhteyksiä vaalikamppailun aikana.

Ulkomaat
Yuri Kochetkov / EPA
Trumpin entinen kampanja-avustaja Carter Page puhui Moskovassa joulukuussa 2016.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI oli saanut viime kesänä luvan tarkkailla salaa presidentti Donald Trumpin kampanjaa avustaneen Carter Pagen tietoliikenneyhteyksiä, sanomalehti Washington Post kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Lupa liittyy tutkintaan, jossa etsittiin tietoa Venäjän sekaantumisesta vaalikampanjaan. Lehden lähteenä on turvallisuusviranomaisia ja muita virkamiehiä. Valkoinen talo ja FBI eivät ole kommentoineet lehden tietoja.

Moskovassa investointipankkiirina aiemmin työskennellyt Page avusti Trumpin kampanjaa ulkopolitiikassa keväällä ja kesällä 2016. Trumpin avustajat ovat kertoneet myöhemmin, että Pagen asema oli epävirallinen.

Tarkkailuluvan antoi ulkomaantiedustelun lupia käsittelevä salainen tuomioistuin. Lupa edellyttää lain mukaan, että FBI pystyy esittämään oikeudelle todennäköisiä syitä epäiltynsä toimimisesta vieraan vallan, tässä tapauksessa siis Venäjän, hyväksi.

Tarkkailtu syyttää Obaman hallintoa

Tarkkailu ei vielä tarkoita, että Carter Pagea epäiltäisiin rikoksesta. Page onkin kieltänyt tehneensä mitään väärää ja syyttää puolestaan Obaman hallintoa luvattomasta vakoilusta.

– Tämä vahvistaa kaikki epäilyni perusteettomasta ja poliittisista syistä tehdystä valtiovallan vakoilusta. Minulla ei ole mitään salattavaa, Carter Page sanoi lehdelle.

Donald Trump on väittänyt, että Barack Obaman hallinto vakoili laittomasti hänen kampanjansa päämajaa Trump Towerissa. Sekä FBI että kansallisen turvallisuuden virasto NSA ovat todenneet, ettei niillä ole tästä minkäänlaisia todisteita.

Tutkinta koskee Venäjän vaikuttamisepäilyjä

Mikäli Washington Post -lehden tiedot pitävät paikkansa, kyseessä on selvin osoitus siitä, että FBI:llä oli syytä epäillä ainakin jonkun Trumpin avustajan olleen yhteydessä Venäjään. Trumpin hallinto on kiistänyt kaikki yhteydet.

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset pitävät selvänä, että Venäjän tiedustelu murtautui Trumpin vastaehdokkaan Hillary Clintonin kampanjan sähköposteihin ja levitti niitä muun muassa Wikileaks-sivuston kautta. Venäjä on puolestaan kiistänyt nämä tiedot.

Nyt FBI tutkii, tekikö joku tai jotkut Trumpin kampanjan avustajista yhteistyötä Venäjän kanssa vaaleihin liittyen. FBI:n johtaja James Comey on vahvistanut aikaisemmin kongressille tutkinnan olemassaolon mutta ei ole kertonut keihin tutkimus kohdistuu.

Lue myös toimittaja Paula Vilénin analyysi: Trumpilla on oikeasti pelissä kaikki – Kaatavatko Venäjä-kytkökset presidentin?