1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

"Trump päästi hullut kaapista" – Viha muslimeita ja juutalaisia vastaan on kasvanut Yhdysvalloissa

Yhteisöjen johtajat näkevät yhteyden Donald Trumpin vaalikampanjan ja viharikosten yleistymisen välillä.

Yhdysvallat
Hasan Omar
Pakistanilaistaustainen Hasan Umar pitää perheineen etnistä ravintolaa New Yorkissa.Paula Vilén / Yle

Hasan Umar on syntynyt ja kasvanut Yhdysvalloissa. Joillekin pakistanilaislähtöisten vanhempien 29-vuotias Hasan ei silti ole yhdysvaltalainen. Toisinaan nuori mies katsoo parhaimmaksi häivyttää muslimi-identiteettiään.

– Joskus en kerro oikeaa nimeäni vaan käytän amerikkalaista nimeäni Victor. Teen sen, jotta ihmiset tuntisivat olonsa turvallisemmaksi.

Hasan Umar ravintolassaan New Yorkissa
Hasan Umarin ravintola sijaitsee muslimien rukoushuoneen yläpuolella. Yhteisö on Umarin mukaan kuin perhe, ravintolaan voi jättää lompakot ja puhelimet vartioimatta.Bryan Rager / Yle

Umarin mukaan Victor on helppo nimi, johon ihmiset eivät kiinnitä automaattisesti ylimääräistä painolastia. Victor tulee käyttöön Hasanin sijaan silloin, kun hän aistii ympärillään epäluuloa ja epäilee, että ihmiset ovat vähemmän sivistyneitä ja kouluttautuneita.

Umar myöntää, että hänestä tuntuu erikoiselta, että ihmiset pelkän arabinimen ja ulkonäön perusteella tekevät hänestä arvioita. Esimerkiksi bussissa ja metrossa ihmiset vaihtavat toisinaan istumapaikkaa, kun Umar istuu heidän viereensä.

Hasan Umar katsoo Trumpin politiikan maahantulokieltoineen lisänneen jakolinjoja ja vihaa väestöryhmiä kohtaan.
Hasan Umar katsoo Trumpin politiikan maahantulokieltoineen lisänneen jakolinjoja ja vihaa väestöryhmiä kohtaa.Paula Vilén / Yle

– Se on vähän omituista, sillä olen syntynyt ja kasvanut Yhdysvalloissa ja tunnen itseni täysin yhdysvaltalaiseksi. Mutta ilmeisesti he näkevät erilaisen ihmisen kuin minä näen peiliin katsoessani, Hasan Umar pohtii täydellisellä amerikanenglannilla ja hämmentää höyryävää kanapataa halal-ravintolansa tiskillä New Yorkissa.

Poliisi rukoushuoneen turvana

Hasan Omarin ravintolan alapuolella on muslimien rukoushuone.
Imaami on joutunut soittamaan New Yorkissa sijaitsevan pienen rukoushuoneensa suojaksi muutamia kertoja poliisit.Yle

Viistosti Umarin ravintolan alapuolella kellarikerroksessa sijaitsevassa pienessä rukoushuoneessa on alkamassa muslimien iltapäivärukous.

Yhteisön imaami Naji Khaled käy pukeutumassa valkoiseen asuun ja palaa kertomaan, että valitettavasti Hasan Umarin kokemukset eivät ole ainutkertaisia.

Khaled muistuttaa, että epäluulo muslimeja kohtaan lisääntyi jo vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen jälkeen. Viime marraskuun presidentinvaalit ja niitä edeltävä kampanja toivat nurjat suhtautumiset jälleen pintaan.

Imaami Naji Khaled
Imaami Naji Khaled katsoo Donald Trumpin kampanjassaan ruokkineen muslimivastaisuutta.Bryan Rager / Yle

– Trump lisäsi islaminvastaisuutta retoriikkansa vuoksi. Hän halusi voittaa vaalit ja kerätä siten ääniä, imaami arvioi.

Imaami Khaledin mukaan hänen rukoushuoneellaankin tilanne on joitakin kertoja ollut sen verran uhkaava, että hän on joutunut soittamaan turvaksi poliisit.

– Joskus yhteisöni on joutunut fyysisen väkivallan kohteeksi, mutta poliisien kanssa yhteistyö sujuu hyvin. He eivät siedä sellaista, imaami Khaled kertoo.

Kuin imaamin sanojen vakuudeksi rukoilemaan saapuu myös yksi univormuun pukeutunut poliisi New Yorkin poliisilaitokselta.

Viharikoksissa yli 20 prosentin kasvu

Tilastot tukevat newyorkilaisen muslimiyhteisön arkikokemusta. Viharikosten määrä on Yhdysvalloissa noussut.

Viime vuonna, jolloin käytiin myös presidentinvaalit, viharikoksia raportoitiin yhdeksältä metropolialueelta yli 20 prosenttia edellisvuotta enemmän, kertovat Kalifornian yliopiston Vihan ja ekstremismin tutkimuksen keskuksen keräämät tiedot.

Eniten viharikokset kasvoivat juuri New Yorkissa.

Juutalaisyhteisö vandalismin kohteena

Amerikan muslimiyhteisön lisäksi varpaillaan ovat myös juutalaiset. Viharikokset yli kuusimiljoonaista juutalaisyhteisöä kohtaan ovat kasvaneet viime vuodesta alkaen. New Yorkissa niitä tilastoitiin alkuvuonna tammikuusta maaliskuun alkuun peräti 189 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin samana ajanjaksona.

hautausmaa ja kaadettuja hautakiviä
Yle

– Useita juutalaisia hautausmaita on vandalisoitu, juutalaisia kouluja ja toimintakeskuksia vastaan on tehty yli sata pommiuhkausta, synagogia on tärvelty, hakaristejä maalattu, listaa Yhdysvaltain merkittävimpiin lukeutuvan juutalaisjärjestön American Jewish Councilin johtaja David Harris kuluneen vuoden viharikoksia Ylen haastattelussa.

Yhdysvaltain juutalaisjärjestö AJC:n johtaja David Harris
Yhdysvaltain juutalaisjärjestö AJC:n johtaja David Harris arvioi viime vuoden vaalien tuoneen Yhdysvaltain äärioikeiston esiin.Yle

Harris myöntää olevansa huolissaan. Hän kuitenkin painottaa, että nykyisenä sosiaalisen median aikana ei voi olla täysin varma, onko uhkaajia todellisuudessa 5, 50 vai 5 000. Yksi asia on Harrisin mukaan päivänselvä.

– Nämä eivät ole rikoksia juutalaisia vaan koko Yhdysvaltoja vastaan.

Äärioikeisto voimaantui viime vaaleissa

Harris pitää mahdottomana, että presidentti Donald Trump olisi juutalaisvastainen. Presidentin oma tyttär Ivanka Trump on perheineen juutalainen. Jotain Harrisin mukaan presidentinvaalikampanjassa silti tapahtui. Antisemitismi nousi pintaan.

– Viime vuonna äärioikeisto koki jollakin tavalla olevansa aiempaa oikeutetumpi ja vapaampi ilmaisemaan kantojaan. Jotain tapahtui viime vaaleissa, mikä rohkaisi äärioikeistoa uskomaan, että olemme uudessa ilmastossa, Harris miettii.

Juutalaisen kosherkaupan edustalla mielipide nykytilanteen syistä on suorasukaisempi kuin juutalaisjärjestön toimistossa.

Marc Segal
Marc SegalYle

– Trump päästi kaikki hullut ulos kaapista. Samaan tapaan kuin natsit päästivät hullut aikanaan Münchenissä kaapista, Marc Segal puuskahtaa.

Lue seuraavaksi