1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskosena menehtyneeltä Kerttu-vauvalta jäi upea perintö: Jo tuhansille vastasyntyneille ensilahjaksi turvalonkero

Vantaalainen äiti Annika Pakkanen virkkasi heiveröiselle keskosvauvalleen turvalonkeron. Sosiaalisen median avulla lonkerosta syntyi jättiläismäinen käsityöbuumi. Hellyttävien lonkeroiden urakointi helpotti pienokaisensa menettäneen äidin surua.

keskoset
Turvalonkeroita
Jari Pelkonen / Yle

Viime vuonna suomalaisissa kodeissa virkattiin tuhansia turvalonkeroita. Yle Porin maaliskuussa käynnistämä turvalonkerokeräys sulatti käsityöharrastajien sydämet.

Kampanja levisi nopeasti valtakunnalliseksi. Eri puolille Suomea perustettiin Facebook-ryhmiä, joissa organisoitiin keräyksiä eri synnytyssairaaloihin. Intoa riitti siinä määrin, että käsityökaupat myivät hetkellisesti ei-oota, kun turvalonkeroille sopivat langat loppuivat.

Vantaalaista Annika Pakkasta virkkaajien into on koskettanut erityisen syvästi. Hän on itse on virkannut tiettävästi Suomen ensimmäisen turvalonkeron. Se valmistui omalle, pikkukeskosena syntyneelle tyttärelle.

Meille oli todella tärkeää, että saimme laittaa sinne keskoskaappiin jotain lapsemme omaa.

Annika Pakkanen

Idean turvalonkeroon hän sai Lastenklinikan vastasyntyneiden teho-osastolla Kerttu-tyttärensä omahoitajalta, joka oli nähnyt lonkeroita Tanskassa. Kun keskoskaappiin laitetaan pehmeä turvalonkero, saavat hoitoletkut olla rauhassa. Pienillä sormilla on muuta kosketeltavaa.

– Kerttu oli noin kuukauden ikäinen, kun tein hänelle ensimmäisen turvalonkeron. Meille oli todella tärkeää, että saimme laittaa sinne keskoskaappiin jotain lapsemme omaa. Pian virkkasin toisen, jotta pystyin välillä viemään toista kotiin pestäväksi.

Kerttu-vauvan hieno perintö

640 gramman painoisena syntynyt Kerttu-vauva itse ei koskaan päässyt kotiin. Hän menehtyi kahden ja puolen kuukauden ikäisenä. Äiti kertoo, ettei pystynyt esikoisen kuoleman jälkeen tekemään mitään. Paitsi virkkaamaan.

– Tein silloin todella paljon turvalonkeroita. Halusin, että muutkin keskoset saavat jotain turvallista. Se oli minulle terapiaa, toteaa Annika Pakkanen.

Toinen Kertun turvalonkeroista on nyt kotona laatikossa, jossa säilytetään muistoesineitä tyttärestä. Toinen turvalonkeroista matkasi Kertun mukaan arkkuun.

Turvalonkeroiden teko-ohje
Annika Pakkasen turvalonkeroiden teko-ohjeet.Mari Kahila / Yle

Annika Pakkanen myöntää, että turvalonkeroiden ympärille nousseen innostuksen seuraaminen teki hetken aikaa kipeää. Hänen teho-osastolla tekemänsä turvalonkeroiden teko-ohje levisi sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Pian hän kuitenkin löysi ilmiöstä suurta lohtua.

– Kertun elämästä jäi jotain näin suurta. Jotain jäi jäljelle.

Vauvan ensimmäinen lahja

Raumalaisen Seikolan perheen esikoinen saa viereensä pääsiäistipun värisen turvalonkeron. Satakunnan keskussairaalan synnytys- ja naistentautien vuodeosaston sairaanhoitaja Katri Mattila kertoo tuoreille vanhemmille lyhyesti turvalonkeroiden historiasta.

Vaikka pienoikainen on unessa, hänen kätensä hapuilee virkattuja lonkeroita. Elina ja Sami Seikola katsovat toisiaan tavalla, jonka osaavat vain juuri vanhemmiksi tulleet.

– Idea turvalonkeroista on niin ihana ja luonnollinen. On mahtava saada tämä muistoksi kotiin, äiti toteaa.

Raumalainen Elina Seikola pitelee vauvaa sylissään.
Jussi Koskinen / Yle

Isä Seikola kuvailee muutama päivä sitten syntynyttä poikaa päättäväiseksi, äiti hyväuniseksi. Ensikohtaaminen turvalonkeron kanssa todistaa molempien olevan oikeassa. Poika retuuttaa turvalonkeroa pienessä nyrkissään puristaen, silmät levollisesti ummessa.

Äidiltä tuoksuva turvalonkero tuo turvaa sinne keskoskaappiin.

osastonhoitaja Marika Nieminen

Nykyisin Satakunnan keskussairaala jakaa turvalonkerot kaikille vauvoille, ei vain keskosille. Osastonhoitaja Marika Nieminen näyttää syyn. Vuodeosaston käytävällä seisovan suuren kaapin pariovien takaa paljastuu kätkö - laatikoittain turvalonkeroita. Tuorein lahjoitus on 400 lonkeron satsi. Sen teki Satakunnasta muutama vuosi sitten Lappiin muuttanut nainen.

– Vauvojen vanhemmat ovat olleet kiitollisia, tyytyväisiä ja yllättyneitäkin. Onhan se hienoa, että siinä juhlallisessa hetkessä saadaan antaa vauvalle hänen elämänsä ensimmäinen lahja.

Turvalonkeroihin tartutetaan kodin tuoksua

Satakunnan keskussairaalassa aiotaan jatkossa jakaa turvalonkeroita hyvissä ajoin ennen vauvan syntymää. Osastonhoitaja Marika Nieminen kertoo, että piakkoin turvalonkeroita siirretään myös äitiyspoliklinikalle. Äidit saavat turvalonkeron jo raskausaikana ja voivat tuoda lonkeron mukaansa synnytykseen.

– Näin turvalonkeroon saadaan tarttumaan äidin ja kodin tuoksu. Tuoksu totuttaa vauvaa jo synnytyslaitoksella oman kodin maailmaan.

Erityisen tärkeä äidintuoksuinen turvalonkero on silloin, jos lapsi joutuu synnyttyään tehohoitoon.

– Äidiltä tuoksuva turvalonkero tuo turvaa sinne keskoskaappiin, kertoo Nieminen.

Satakunnan keskussairaalan synnytyssalin osastonhoitaja Marika Nieminen.
Osastonhoitaja Marika Nieminen.Jussi Koskinen / Yle

Tyksissä kaivataan taas turvalonkeroita

Käsityöharrastajat ovat ahkeroineet turvalonkeroita ympäri Suomen nyt jo vuoden ajan. Innostukselle ei näy loppua.

Turun yliopistollisen keskussairaalan vastasyntyneiden teho-osaston apulaisosastonhoitaja Maria Korin kertoo, että välillä harrastajia on pitänyt jopa toppuutella.

– Me saamme todella paljon lahjoituksena erilaisia neulomuksia. Välillä turvalonkeroita on ollut niin paljon, että olemme ohjanneet ihmisiä neulomaan vaikkapa myssyjä vastasyntyneille.

Kun Korin lähtee tarkistamaan, kuinka paljon uutta kotia odottavia turvalonkeroita Tyksistä löytyy, hän yllättyy. Varastokaapissa olevan korin pohjalla on enää parikymmentä yksilöä.

– Vastahan niitä tuntui olevan kaappi täynnä ja nyt nämä jo loppuvat. Eli todellakin turvalonkeroita saa taas tuoda, hän naurahtaa.

Vauva ja turvalonkero.
Jussi Koskinen / Yle

On erittäin lohdullista huomata, että niin monet haluavat auttaa perheitä.

Annika Pakkanen

Satakunnan keskussairaalassa vastasyntyneitä on odottamassa yli 2 000 lonkeron varasto. Pari viikkoa sitten osa niistä matkasi Viroon. Synnytyssalin sekä äitiys- ja naistentautien poliklinikan osastonhoitaja Marika Nieminen halusi yllättää naapurimaan kollegat. Tutustumiskäynnille Itä-Tallinnan synnytyssairaalan keskolaan pakattiin mukaan pari sataa turvalonkeroa.

– Kaikkia nauratti, kun meille näytettiin kaappi, joka oli jo ennestään täynnä turvalonkeroita. Tässäkin todistettiin, että hyvät asiat leviävät nopeasti, toteaa Nieminen.

Uudet lonkerot kotiutuivat perheeseen

Annika Pakkasen kotiin ovat kotiutuneet uudet turvalonkerot. Perheseen syntyi viime kesänä tytär, jolle äiti luonnollisesti virkkasi jo ennen syntymää oman turvalonkeron.

– Kun minulle annettiin synnytyssalissa jonkun muun tekemä turvalonkero, hetki oli koskettava.

Synnytyssairaalassa osa hoitajistakin tiesi Annikan olevan "turvalonkeroiden äiti". Yhdeksän kuukautta vanhan tytön äiti seuraa edelleen tiiviisti turvalonkerokeräyksien edistymistä ja ylläpitää perustamaansa Turvalonkeroita keskosille -nimistä Facebook-ryhmää.

– On erittäin lohdullista huomata, että niin monet haluavat auttaa perheitä, jotka ovat samanlaisessa tilanteessa kuin me olimme.

Enää Annika Pakkanen ei virkkaa itse turvalonkeroita sairaaloihin. Koukkuun hän tarttuu kuitenkin silloin, kun tuttavaperheeseen syntyy lapsi.

Lue seuraavaksi