yle.fi-etusivu

Lääkerobottiyhtiö keräsi joukkorahoituksella lähes 4,5 miljoonaa – tiettävästi Suomen ennätys

Uusi joukkorahoituslaki tuli voimaan viime syksynä ja ensimmäisten joukossa uutta mallia hyödyntänyt kuopiolainen Newicon kertoo onnistuneensa varainkeruussa.

Kotimaa
Newiconin apteekkirobotti
Antti Karhunen / Yle

Kuopiolainen terveysteknologiayhtiö Newicon kertoo onnistuneensa joukkorahoituskampanjassaan.

Lokakuussa alkanut yleisöanti toi voimakasta kasvua tavoittelevan, muun muassa apteekkiroboteistaan tunnetun yhtiön kassaan 4,4 miljoonaa euroa, mikä on lähellä alkuperäistä vajaan viiden miljoonan euron tavoitetta. Anti toi yhtiölle lähes 300 uutta osakkeenomistajaa.

Kyseessä on Newiconin mukaan tiettävästi suurin joukkorahoituksella kerätty summa Suomessa. Syyskuussa voimaan tullut uusi joukkorahoituslaki mahdollisti 4,99 miljoonan euron annin tavoittelun ilman Finanssivalvonnan hyväksymää esitettä. Aikaisemmin raja oli 2,5 miljoonaa euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja Ossi Parviainen kuvailee tulosta erinomaiseksi.

– Rahoitus antaa selkänojan, jonka avulla voimme viedä eteenpäin kasvu- ja kansainvälistymissuunnitelmaamme.

50 ihmistä työllistävä Newicon tavoittelee seuraavan viiden vuoden aikana liikevaihtonsa kymmenkertaistamista, markkinajohtajuutta Pohjoismaissa sekä isoa jalansijaa Euroopassa ja Lähi-idässä. Viime vuonna liikevaihto oli noin 5 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle toimitusjohtaja Parviainen ennakoi sen nousevan kymmeneen miljoonaan.

Newicon on Suomen markkinajohtaja apteekkien lääkevarastoautomaatiossa. Se perusti alkuvuodesta tytäryhtiön Tanskaan ja toimitti älylääkekaapin Odensen yliopistosairaalaan.

Lisäksi yhtiö toimitti israelilaiselle apteekkiketjulle jo toisen lääkevarastoautomaatin. Aiemmin se on toimittanut ratkaisuja Suomen lisäksi myös Venäjälle ja Iraniin. Viime syksynä Newicon kertoi myös sopineensa merkittävästä markkina-avauksesta Kiinassa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tietovuoto

Ruotsissa tiedustelulaitos viestii avoimesti – HS:n tietovuoto-jutun kaltaiset "paljastukset" on jo kerrottu verkkosivuilla

Lähdesuoja

4 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää poliisin erityisestä kotietsinnästä

Lähdesuoja

Viestikoekeskus-jutussa epäiltynä ainakin Helsingin Sanomien toimittajia – Tutkinnanjohtaja: "Kysymyksessä on vakava asia"

Onnettomuudet

Matkustajajuna on suistunut moottoritielle Yhdysvalloissa – "useita kuolleita"