1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääsiäiskokko kokoaa kylänväen ja turistit yhteen – Pelastuslaitos toivoo ilmoituksia kokoista

Lankalauantaina sytytetään jälleen kokot karkoittamaan noitia. Pelastuslaitos toivoo, että kokon polttamisesta tehtäisiin ilmoitus.

pääsiäinen
Heli Mäkikauppila / Yle

Pääsiäiskokot syttyvät lankalauantaina ympäri Suomen ja erityisesti Pohjanmaalla. Pohjalaisperinteen mukaan elävän tulen ja kitkerän savun uskotaan karkottavan pääsiäisenä liikkuvia noitia ja trulleja.

Kokkojen polttamisella halutaan turvata myös hyvä sato ja runsas karja.

Reilun 30 vuoden perinne

Laihian Ylipään nuorisoseuralla on kokon poltosta pitkät perinteet. Traditio käynnistyi uuden nuorisoseuran rakentamisen jälkeen reilu 30 vuotta sitten.

Kokko kerää joka vuosi suuren määrän ihmisiä yhteen. Erityisesti vieressä oleva kolmostie houkuttelee paikalle sellaisiakin, joiden alkuperäinen ajatus ei ollut vierailla kokolla. Tuomela kerää kokkoon tulevan puutavaran kyläläisiltä.

– Moni soittaa mulle, kun on kaadettu kotipuita ja oltu rankamettässä. Kuormia on haettu ympäri kylää ja jopa kirkolta asti, kun on puutarhaa siivottu. Laihialla kun ollaan, niin kaikki pitää hyödyntää. Varsinkin, jos niitä pitää jonnekin viedä, niin siitä pitää jokunen euro maksaa. Tänne saa tuoda ilmaiseksi, kunhan ostaa illalla pari-kolme makkaraa, Tuomela naurahtaa.

Ilmoitus pelastuslaitokselle

Useamman kuutiometrin kokoisesta pääsiäiskokosta tulee tehdä ilmoitus Pelastuslaitokselle. Ilmoituksen kokonpoltosta voi tehdä pelastuslaitoksen nettisivulla (siirryt toiseen palveluun). Lupaa kokon polttamiseen ei kuitenkaan tarvita. Ilmoittamisella pyritään ehkäisemään turhat hälytykset polttopaikalle.

– Me koostamme näistä ilmoituksista itseämme varten luettelon ja toimitamme tämän luettelon toki poliisillekin ja hätäkeskukseen tiedoksi. Lista helpottaa hätäkeskuksen työtä, että mitkä ovat tulipaloja ja mitkä laillisia kokkoja. Osataan aavistella jo ilmoituksen perusteella, että kyseessä on kokko, kertoo Palopäällikkö Hannu Puranen

Ohjeet kokon polttamiseen ovat varsin yksinkertaiset:

  • Kokon sytyttämiseen täytyy olla maanomistajan lupa.
  • Valitse kokonpaikka huolella. Etäisyys rakennuksista täytyy olla kymmeniä metriä. Älä savusta naapureita!
  • Kokossa saa polttaa ainoastaan puuainesta, kuten risuja ja oksia. Sohvat ja renkaat kuuluvat kaatopaikalle.
  • Huolehdi, että paikalla on alkusammutuskalustoa.
  • Älä jätä tulta vartioimatta!
  • Huolehdi jälkisammutuksesta.

Kellä on komein luuta?

Kokko syttyy kymmenien vuosien kokemuksella myös Isonkyrön Lehmäjoella. Tänä vuonna kokko on erityisen suuri, sillä poltettava puutavara kokkoon on saatu Lehmäjoen joenuoman siistimisestä.

Kokko kerää paikalle paikallisten lisäksi paljon vieraita myös Ylihärmästä ja Vaasasta. Paikalle odotetaan noin 150 vierasta. Monilla kokoilla on järjestetty trullikilpailuja, Isossakyrössä kuitenkin kokeillaan uutta.

– Meillä on komein luuta kilpailu, koska trullithan perinteisesti liikkuvat tällaisilla hienoilla menopeleillä, kertoo Lehmäjoen kyläyhdistyksen aktiivi Johanna Kleemola.

Kokkoa ryhdytään sytyttämään Lehmäjoella seitsemän aikaan. Aivan heti ei näyttävin palamisenvaihe olisi siis käsillä.

– Yleisölle vinkkinä, että varmaan aina parhaiten se kokko on palanut siinä vaiheessa, kun väki on lähtenyt pois ja on ollut pimeää. Silloin on melkein aina komeimmillaan ollut kokko. Mutta seitsemältä on paljon muuta ohjelmaa tarjolla, Kleemola kertoo.

Muun muassa Etelä-Pohjanmaalla syttyvät pääsiäiskokot on listattu Etelä-Pohjanmaan matkailun nettisivuille. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi