Taistelunhaluinen François Fillon – Presidenttiehdokas rikostutkinnoista huolimatta

Sisukas, salaperäinen ja mieltynyt luksuselämään. Näin kuvataan Ranskan oikeiston korruptioskandaaleissa rypevää presidenttiehdokasta François Fillonia.

Ranskan politiikka
François Fillonin revityn vaalikampanjamainoksen päälle on kirjoitettu ranskaksi "anna rahat takaisin".
François Fillonin revityn vaalikampanjamainoksen päälle on kirjoitettu ranskaksi "anna rahat takaisin".Yon Valat / EPA

PARIISI Pariisissa Trocaredon aukiolla sataa kaatamalla. Lavalle nousee tuimailmeinen mies, joka nostaa kädet ilmaan ja taputtaa uskollisille kannattajilleen.

– Minun halutaan jäävän yksin. Minun luullaan jääneen yksin. Mutta me emme ole yksin, karjahtaa François Fillon – ja tuhatpäinen yleisö hurraa vastaukseksi.

On maaliskuun alku ja Fillonia koskeva korruptioskandaali velloo kovempana kuin koskaan. Yhä useampi puoluetoveri on hylännyt presidenttiehdokkaansa ja toivonut julkisesti tämän vaihtamista suurin piirtein kehen tahansa muuhun.

François Fillon puhui kannattajilleen Trocaderon aukiolla Pariisissa maaliskuussa 2017.
François Fillon puhui kannattajilleen Trocaderon aukiolla Pariisissa maaliskuussa 2017.Ian Langsdon / EPA

Trocaderon aukiolle on siis improvisoitu kannattajatapaaminen, jota politiikan toimittajat pitävät Fillonin viimeisenä ja epätoivoisena yrityksenä pelastaa ehdokkuutensa.

– Minulla on edelleen äänestäjien vankka valtuutus. Kauan eläköön tasavalta!, Fillon julistaa ja katsoo vieressään seisovaa, Ranskan lippua heiluttavaa Pénélope-vaimoa.

Illan tv-uutisissa ollaan yhtä mieltä siitä, että Fillonin uhkapeli on kannattanut: Hänen ehdokkuutensa on ja pysyy.

– François Fillon on äärimmäisen taistelunhaluinen ja määrätietoinen. Vaikka vastatuuli kuinka puhaltaisi, pysyy hän myrskynkin keskellä pystyssä, kuvasi Fillonia tämän asianajaja Antonin Levy radiokanava RTL:n haastattelussa.

Taistelunhaluisuus ja sisukkuus ovat sanoja, joilla Fillonia kuvataan usein. Ennen kaikkea häntä pidetään kuitenkin hyvin salaperäisenä: Miehenä, jota edes hänen lähimmät ystävänsä ja tuttavansa eivät kunnolla tunne.

Francois Fillon.
François FillonChristophe Archambault / AFP

Fillonin polun piti olla pedattu aina Élysée-palatsiin saakka.

Mitä tuon yksityisyyden verhon taakse oikein kätkeytyy?

Fillon syntyi vuonna 1954 nelihenkisen veljesparven vanhimpana. Lapsuus länsiranskalaisessa Sarthessa oli vauras ja kurinalainen. Notaari-isän ja yliopistonlehtori-äidin poika sai tiukan katolisen kasvatuksen, opiskeli jesuiittaveljestön koulussa ja harrasti partiota. Opinnoistaan laiskaksi moitittu François suoriutui välillä keskikertaisesti, välillä rimaa hipoen.

Koulutovereiden mukaan Fillon oli salaperäinen ja omissa oloissaan viihtyvä haaveilija. Hän ei välittänyt joukkueurheilusta tuolloin, eikä välitä siitä nytkään. Fillon harrastaa vuorikiipeilyä ja rata-autoilua.

Ristiriitaiset kertomukset tuntuvat kuitenkin värittävän jo Fillonin nuoruutta.

Presidenttiehdokkaasta kirjan kirjoittanut Les Inrocks -lehden toimittaja Julien Rebucci väittää, että Fillonilla on ollut aina taipumusta valehteluun – siinä määrin hänen omat nuoruuden kertomuksensa poikkeavat muiden muistikuvista.

Fillon on esimerkiksi kertonut olleensa nuorena kapinallinen, joka organisoi koulussaan suuren mielenosoituksen huonotasoisena pitämäänsä englanninopetusta vastaan. Koulutoverien muistikuvat ovat kuitenkin toisenlaiset: Mitään mielenosoitusta ei ikinä järjestetty.

Samanlaiset epäselvyydet koskevat Fillonin kertomuksia ensimmäisestä työpaikastaan uutistoimisto AFP:n Espanjan-kesätoimittajana. Hän kertoo työskennelleensä Madridissa 18-vuotiaana kaksi kuukautta ja haastatelleensa muassa kuuluisaa ranskalaisnäyttelijää Danielle Darrieux’ta. Tästä tai mistään muustakaan Fillonin kirjoittamasta artikkelista ei kuitenkaan löydy AFP:n arkistoista minkäänlaista merkintää.

Haaveilijalla saattoi siis olla hyvin vilkas mielikuvitus. Toisaalta nuorta Fillonia kuvataan myös hyvin määrätietoiseksi ja luontaiseksi johtajatyypiksi.

Politiikka ei ollut kuitenkaan Fillonin suuri haave, vaan hän tähtäsi toimittajan uralle. Nuori mies ajautui politiikkaan osin sattumalta, kun kotipaikkakunnan kansanedustaja Joël Le Theule palkkasi hänet avustajakseen – Fillonin vaikutusvaltaisen isän suosituksesta.

Poliittisen heräämisensä Fillon koki, kun Le Theule kuoli yllättäen vuonna 1980. Mentorin kuolema on Fillonille iso shokki, mutta nosti hänet Ranskan parlamenttiin nuorimpana kansanedustajana.

François Fillon vuonna 2004.
François Fillon vuonna 2004.AOP

Sen jälkeen merkittävät luottamustoimet seurasivat toisiaan. Parin vuoden kuluttua Fillon valittiin alueneuvoston puheenjohtajaksi ja 40-vuotiaana ensimmäisen kerran ministeriksi. Ministerinkabinetit vaihtuivat vuosi vuodelta kovempiin, kunnes vuonna 2007 Fillon nimitettiin presidentti Nicolas Sarkozyn pääministeriksi.

Fillon Ranskan pääministerinä vuonna 2007.
Fillon Ranskan pääministerinä vuonna 2007.AOP

Presidentiksi Fillon päätti pyrkiä ohi suojelijansa Sarkozyn. Hän lähti oikeiston esivaaliin haastajana, joka lupasi laittaa Ranskan talouden kuntoon thatchermaisen tiukalla ohjelmallaan. Ennen kaikkea Fillon esiintyi kilpakumppaneitaan suoraselkäisempänä poliitikkona.

– Voisiko kukaan kuvitella, että kenraali de Gaulle olisi joutunut syytteeseen?, Fillon kysyi kesällä kampanjatilaisuudessaan, viitaten ex-presidentti Sarkozyyn liitettyihin korruptioepäilyihin.

Taktiikka toimi, ohjelma vetosi ja Fillon valittiin oikeiston presidenttiehdokkaaksi ylivoimaisella äänten enemmistöllä.

Fillon on luvannut tasapainottaa Ranskan julkista taloutta vähentämällä puoli miljoonaa valtion virkamiestä ja nostamalla eläkeikää 65 vuoteen. Hän haluaisi luopua 35 tunnin työviikosta, mahdollistaa paikallisen sopimisen ja vähentää yritysten veroja ja sosiaalimaksuja.

Ranska saisi Fillonista tiukan oikeistolaisen ja perinteisiä perhearvoja kannattavan presidentin. Presidentti-Fillon toisi peruskoululaisille koulupuvut, tiukentaisi Ranskan maahanmuuttopolitiikkaa ja painostaisi EU:ta luopumaan Venäjä-pakotteista.

Polku Élysée-palatsiin näytti vielä vuodenvaihteessa lähes varmalta, mutta toisin kävi.

Sitten tuli tammikuun loppu ja satiirilehti Le Canard Énchainé'n artikkeli, jossa Fillonin kerrottiin järjestelleen vaimolleen satoja tuhansia euroja kuvitteellisia työtehtäviä vastaan.

Ennakkosuosikki romahti haastajan asemaan.

Le Canardin artikkelin jälkeen Fillonia koskevat paljastukset ovat seuranneet toisiaan: On ollut lasten palkkiojärjestelyjä, lahjaksi saatuja kymmenien tuhansien eurojen arvoisia luksuspukuja ja -kelloja, vastikkeellisiksi väitettyjä tapaamisia arabimiljonäärien kanssa ja syytöksiä todistusaineiston väärentämisestä.

Sanomalehtiä pinossa.
Le Canard -lehden paljastus nosti presidenttiehdokas Fillonin otsikoihin. Fillonin suosiota syytteet julkisten varojen väärinkäytöstä eivät luonnollisesti kasvattaneet.Yoan Valat / EPA

Fillon esiintyi rehellisenä katolisena, joka lupasi muutosta Ranskan korruptoituneeseen poliittiseen järjestelmään.

Tällä hetkellä Fillon on syytettynä julkisten varojen väärinkäytöstä, törkeästä petoksesta ja väärentämisestä.

Ehdokkaan puheiden ja tekojen välinen ilmeinen ristiriita on herättänyt kummastusta. On kyselty myös, miksi presidentiksi pyrkivä ehdokas olisi tehnyt aikoinaan näin riskialttiita järjestelyjä, kun perhe Fillonin talous oli kaikesta päätellen erittäin vakaalla pohjalla.

Kenties valintoja selittää loistokkuuden arvostus. Näin on analysoinut esimerkiksi sanomalehti Le Monde, jonka mukaan luksuselämän tavoittelu on ollut Fillonia urallaan ajava voima.

Fillon tapasi vaalikampanjakiertueellaan paikallisia viinituottajia Nimesissa, Ranskassa, maaliskuussa 2017.
Fillon tapasi vaalikampanjakiertueellaan paikallisia viinituottajia Nimesissa, Ranskassa, maaliskuussa 2017.Guillaume Horcajuelo / AOP

Mieltymys luksukseen ei ole ranskalaisessa politiikassa toki mitenkään tavatonta. Bling-bling-presidentiksi kutsuttu Sarkozy rakasti hänkin luksusautoja ja -kelloja ja nykyinen sosialistipresidentti François Hollande käytti kuukaudessa 10 000 euroa pelkkiin parturin palkkioihin.

Fillonin nousi kuitenkin oikeiston presidenttiehdokkaaksi lupaamalla kovaa vyönkiristyspolitiikkaa ja sosiaalitukien karsimista. Hän esiintyi rehellisenä ja hartaana katolisena, joka lupasi muutosta Ranskan korruptoituneeseen poliittiseen järjestelmään. Tähän kuvaan suhmurointiepäilyt istuvat huonosti.

Yksi on kuitenkin pysynyt uskollisesti Fillonin vierellä, nimittäin vaimo Pénélope.

Walesilainen Pénélope Clarke ja François Fillon menivät naimisiin vuonna 1980 ja saivat viisi lasta. Pénélopea kuvataan osin samoin sanoin kuin miestään: hän on salaperäinen, yksityinen, hillitty ja jopa vetäytyvä.

Pénélope ja François Fillon Pariisissa huhtikuussa 2017.
Pénélope ja François Fillon Pariisissa huhtikuussa 2017.Lionel Urman / AOP

Pénélope Fillon pysyy mielellään taustalla. Siksi on vähän ironista, että juuri hänet on tempaistu keskelle viime vuosien kovinta julkisuusmylläkkää, pénélopegateksi nimettyä palkkiojupakkaa. Eikä kyseessä ole pelkkä mediasirkus, vaan Pénélope on saanut hänkin syytteet julkisten varojen väärinkäytöstä.

Tiettävästi kuitenkin nimenomaan Pénélope on kannustanut miestään pysymään presidenttikisassa. Pénélope kannusti François Fillonia nousemaan lavalle Trocaderon aukiolla ja vakuuttamaan äänestäjät taisteluhalustaan.

Kyse on kenties perheen kunniasta, kenties poliittisesta vakaumuksesta, kenties rangaistuksen pelosta.

Fillonit ovat joka tapauksessa osoittaneet, että he eivät taivu. Sitkeys on samalla se laatusana, jonka Fillon toivoo vakuuttavan äänestäjät hänen presidentillisyydestään ja nostamaan toiselle kierrokselle ohi nuoren noviisin, sitoutumattoman ehdokkaan Emmanuel Macronin.

Luitko jo nämä henkilökuvat? Trump ranskalaisittain: Marine Le Pen haluaa tuoda oikeistopopulismin Élysée-palatsin loisteeseen & Ranskan vaalien yllättäjä Emmanuel Macron – nyrkkeilevä ex-pankkiiri haastaa Le Penin