1. yle.fi
  2. Uutiset

Maalari pysyy nimettömänä – ikoni välittää tekijänsä hengellisyyden

Ikonimaalauksessa yhdistyvät Liisa Tynkkysen halu tehdä käsillä, kiinnostus kuvataiteeseen ja hengellisyyteen.

ortodoksisuus
Ikonimaalari Liisa Tynkkynen työskentelee
Katso dokumentti imatralaisesta ikonimaalari Liisa Tynkkysestä (10 minuuttia).

ImatraLiisa Tynkkysen koti on kaunis vanha pappila Imatralla aivan Pyhän Nikolaoksen kirkon vieressä. Kodissa näkyy hengellisyys - ortodoksisuus.

Kodin seinillä on lukuisia ikoneja, jotka kauniisti kuvaavat Kristusta, Neitsyt Mariaa, pyhiä henkilöitä tai Raamatun tapahtumia.

Parikkalassa syntynyt Tynkkynen opiskeli Joensuun silloisessa korkeakoulussa eli nykyisessä Itä-Suomen yliopistossa. Joensuun korkeakoulun aikoina hän löysi kiinnostuksensa ikonien maailmaan. Nykyisin hän on arvostettu ikonien tekijä ja ikonien maalaamisen opettaja.

– Minulla oli käsillä tekemisen halua ja kiinnostusta kuvataiteeseen ja hengellisyyteen. Tässä ikonien valmistuksessa yhdistyvät ne kaikki. Pääsee maalaamaan ja kertomaan itseään isompaa sanomaa, kuvailee Liisa Tynkkynen.

Ikoninurkkaus on kodin parhaalla paikalla
Ikoninurkkaus on Liisa Tynkkysen kodin parhaalla paikalla.Kari Kosonen / Yle

Lyijykynällä

Liisa Tynkkynen aloittaa ikonin tekemisen piirtämällä ääriviivat lyijykynällä. Ikonissa keskeistä on piirrettävä hahmo, joka ihmisen tulisi kohdata.

– Viivan liikkeen tulee kulkea niin, että ihmisen silmä osaa seurata katseellaan eri hahmoja. Lopulta ihmisen silmän pitää saada pysähtymään siihen kaikkein tärkeimpään ja olennaisimpaan eli pyhän ihmisen kasvoihin ja käsiin.

Ikonimaalari Liisa Tynkkynen työskentelee kotonaan
Ikonimaalari Liisa Tynkkynen työskentelee kotonaan.Kari Kosonen / Yle

Murheille löytyy selitys

Tänä keväänä Liisa Tynkkynen on pohtinut erityisesti ihmisen kärsimyksiä ja sitä, miksi niin moni tuntuu elävän murheesta murheeseen. Aihe on päätynyt myös Tynkkysen ikoneihin. Hän on viime aikoina kuvannut sellaisia pyhiä henkilöitä, jotka ovat yrittäneet pitkään elää nuhteettomasti kiusauksiakin uhaten.

– Pyhät henkilöt muistuttavat, että he ovat löytäneet ratkaisun ongelmiin ja niistä selvinneet. Kaikkiin ihmisen ongelmiin tuntuu jossain vaiheessa joskus löytyvät selitys, kertoo Liisa Tynkkynen.

Liisa Tynkkysen maalaama ikoni
Liisa Tynkkysen maalaama ikoni Imatran pyhän Nikolaoksen kirkossaKari Kosonen / Yle

Ikonin piirteet

Ikonit kuvaavat yleensä Kristusta, pyhiä ihmisiä tai Raamatun pyhiä tapahtumia. Liisa Tynkkysen mukaan ikonissa pitää olla sellaisia piirteitä, että se tunnistetaan ikoniksi.

– Ettei se ole vain hengellinen kuva.

Näitä piirteitä ovat juuri pyhät hahmot tai raamatulliset juhlat, kuten pääsiäinen. Pyhillä hahmoilla tulee olla sädekehä.

– Pyhät hahmot ovat omassa kilvoittelussaan Jumalan armon kirkastamia, selittää Tynkkynen.

Lisäksi ikonissa tulee olla sommitelmaan sopiva kehys.

– Se sitoo ikonin tähän maailmaan. Ikonista tulee näkymättömästä maailmasta tähän maailmaan tullut kuvallinen ilmaisu.

Liisa Tynkkysen maalaamia ikoneita Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkossa
Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkon uudet ikonit ovat Liisa Tynkkysen maalaamia.Kari Kosonen / Yle

Ei signeerausta

Valmiissa ikoneissa ei koskaan ole maalarin signeerausta. Maalarin työ päättyy, kun pappi siunaa ikonin.

– Ikonin siunaus siirtää ikonin toiseen tehtävään. Ikoni jatkaa omaa elämäänsä ja valmistuu lopullisesti, kun sen edessä rukoillaan.

Ikonin luonnostelua lyijykynällä
Ikonin luonnostelu alkaa lyijykynällä.Kari Kosonen / Yle

Taito siirtyy muille

Liisa Tynkkynen on tunnettu ikonien valmistaja ja opettaja. Sattuman kautta hän opettajaksi päätyi, mutta toteaa pääsevänsä siinä jakamaan taitoaan muille.

– Opettamisessa tulee käden taidon ja kuvataiteen taitojen siirtyä. Vaikeinta on kuitenkin siirtää oppilaalle hengellinen maailma, jotta se tulisi siirrettyä oppilaan ehdoin, eikä minun omien mieltymyksieni kautta.

Liisa Tynkkynen opettaa ikonien maalausta muun muassa Imatran työväenopistossa ja Etelä-Karjalan kansalaisopistossa Lappeenrannassa.

Pyhän Nikolaoksen kirkko Imatralla
Liisa Tynkkysen perheen koti on aivan kirkon vieressä.Kari Kosonen / Yle

Henkilöt enemmän kuin tutuiksi

Liisa Tynkkysen perheeseen kuuluvat kahden lapsen lisäksi aviopuoliso Timo Tynkkynen, joka on Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra.

– Meidän koti on tyypillinen pappisperhe, että kaikki arki ja juhlapyhät vietetään seurakuntalaisten kanssa. Siinä mielessä meillä on neljä perheenjäsentä ja seurakuntalaiset siinä jatkeena, naurahtaa Tynkkynen.

Liisa Tynkkynen on miettinyt, miten ikonit ovat tuoneet hänet lähemmäksi ortodoksien pyhiä henkilöitä.

– Ajattelin niin, että kun se oma ylösnousemus koittaa ja katsoo taivaan portilla pyhiä henkilöitä kasvoista kasvoihin, niin voi sanoa, että sinut minä tunnen.

Ikonimaalari Liisa Tynkkynen Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkossa
Ikonimaalari Liisa Tynkkynen ikoneineen Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkossa.Kari Kosonen / Yle
Lue seuraavaksi