Piian hääkirkko paloi savuna ilmaan – "Jopa vihaa oli silloin vuosi sitten"

Pääsiäinen nostaa Ylivieskassa tunteita pintaan, kun vuosi sitten tulipalossa tuhoutuneen kirkon raunioilla vietetään messu. Katseet on nyt suunnattu tulevaisuuteen ja uuteen kirkkoon.

Kirkkopalo
Kynttilä palaneen kirkon raunioilla.
Antti Pylväs / Yle

YlivieskaHieman yli vuosi sitten ylivieskalaisten maailma pysähtyi.

Tuhansien ja taas tuhansien kastekuulutuksen, rippijuhlan, vihkimisen ja haudan lepoon saattamisen paikkana toiminut yli 200-vuotias kirkko paloi vuoden 2016 pääsiäislauantaina tuhotyön seurauksena kivijalkaan.

Muistot Ylivieskan tuhopoltossa palaneesta kirkosta ovat lähtemättömästi paikallisten mielissä. Ylivieskan seurakunna kirkkoherra Timo Määttä ei tule koskaan unohtamaan tapahtunutta.

– Kun se kaikkein keskeisin toimintatila ja Jumalan kohtaamisen paikka häviää, kyllä se on täysin poikkeuksellinen tilanne. En voi verrata tätä mihinkään muuhun tapahtumaan 40-vuotisella urallani, hengenmies huokaisee.

Hääsuunnitelmat savuna ilmaan

Ei tarvinnut olla suoranaisesti uskovainen, etteikö kirkkopalo olisi silti järkyttänyt. Piia Vähäkangas muistaa tuhopolton todellisuuden valjenneen pian sen jälkeen, kun oman kylän kokko oli pääsiäisperinteen mukaisesti sytytetty loimuunsa.

– Ihmettelimme, onpas keskustassa jollakin vähän isompi kokko. Ihmisille alkoi pian kuitenkin tulla puheluita, että se onkin kirkko joka palaa. Olo oli epätodellinen.

Me nousemme ja uusi kirkko nousee.

Piia Vähäkangas

Kirkko oli aivan erityisestä syystä alinomaan Vähäkankaan mielessä ja suunnitelmissa. Hänen ja miehensä oli tulevana kesänä tarkoitus astua siellä avioon.

– Kysymys, missä meidät nyt vihittäisiin, nousi mieleen. Kyyneleet siinä tulivat. En voi sanoa, että olisin mitenkään uskovainen, mutta kyllä kirkko oli tärkeä paikka minullekin. Siellä olin päässyt ripille, siellä olin käynyt monet joulujumalanpalvelukset, Vähäkangas muistelee.

Tunnemyllerrys laantui

Järkytyksen ja surun rinnalle nousi pian toinen, omalla tavallaan väkevä ja inhimillinen tunne sekin.

– Jopa vihaa oli silloin vuosi sitten. Nyt kun tietää, että tekijä oli mieleltään sairas, ovat pahimmat tunteet tietenkin laantuneet, Vähäkangas kertoo.

Ylivieskan kirkkoherra Timo Määttä
Timo Määttä toteaa tiedon siitä, että kirkon polttanut pohjoispohjanmaalainen mies oli syyntakeeton, selventäneen tunteita.Antti Pylväs / Yle

Myös kirkkoherra Timo Määttä toteaa tiedon siitä, että kirkon polttanut pohjoispohjanmaalainen mies oli syyntakeeton, selventäneen tunteita paljon.

– Olen todennut, että kun kyseessä on mielen sairaus, ei tässä suhteessa ole paljoa sanottavaa. Sairaus selittää oikeastaan kaiken.

Suunnitelmat valmiiksi kesällä

Järkyttävänkin tapahtuman jälkeen aika kuluu, arki asettuu uomiinsa ja juhlapyhät otetaan vastaan yhdessä seurakuntana sekä yhteisöllisyyden tunteesta vironneina paikkakuntalaisina. Pääsiäislauantaina Ylivieskan kirkon raunioilla järjestetään pääsiäisyön messu, jonka Määttä johtaa.

Myös kesken jääneet suunnitelmat on toteutettu. Piia Vähäkangas astui avioon naapurikaupunki Nivalan kirkossa heinäkuussa 2016.

– Mennyttä ei voi jäädä murehtimaan, vaan katse on suunnattava eteenpäin. Me nousemme ja uusi kirkko nousee. Nautitaan nyt siitä, että olemme saaneet yhteisöllisyyttä lisää kaupunkiin, hän neuvoo.

Uuden kirkon rakentaminen onkin etenemässä tärkeään, sille raamit antavaan vaiheeseen.

– Kirkon suunnittelukisa on käynnissä ja se kestää toukokuun puoliväliin saakka. Sinä mielessä eletään hyvin tärkeää vaihetta. Touko–kesäkuun vaihteessa palkintolautakunta käy tulleet ehdotukset läpi, Timo Määttä paljastaa ja jatkaa,

– Haluan Ylivieskaan sellaisen kirkon, jonka seurakuntalaiset voivat tuntea kotikirkokseen. Jossa he voivat kokea, että tämä on Jumalan kohtaamisen paikka. Paikka, johon he voivat tulla rukoilemaa, veisaamaan ja kiittämään.