Kysely: Lähikauppa ja kirkko saavat näkyä kodin ikkunasta, ostoskeskus ja hautausmaa eivät

Koulut ja päiväkodit halutaan lähelle muttei aivan ikkunan taakse.

Koti ja asuminen
Yksityiskohta Kallion kirkosta.
Seppo Sarkkinen / Yle

Meri, puisto ja metsä. Suurin osa suomalaisista haluaisi näitä kotinsa viereen ja näköetäisyydelle, ilmenee Kiinteistömaailman kyselystä.

Jos ovat lempimaisemat odotettuja, ei häntäpääkään hätkäytä: koulua, omaa työpaikkaa tai ravintolaa katselisi kotinsa ikkunasta mielellään vain jokunen prosentti.

– Yleisesti ihmiset arvostavat hyviä palveluja kotinsa lähellä, mutta kysely osoittaa, ettei niitä kuitenkaan haluta aivan lähinaapuriin, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Yksittäinen lähikauppa kelpaa näkymäksi lähes joka viidennelle, ostoskeskus vain puolelle tästä. Kirkko käy 15 prosentille mutta hautausmaa vain 7 prosentille.

Naapurustokyselyn toteutti Kiinteistömaailmalle YouGov Finland. Kyselyyn vastasi maaliskuussa tuhat aikuista suomalaista.

Nuoret iäkkäitä epäluuloisempia

Suomalaisten suhde lähimpään naapuriin on tyypillisesti ystävällinen, joskaan ei välttämättä kovin läheinen. Neljä kymmenestä vaihtaa pihalla kuulumiset, mutta yhtä moni tyytyy pelkkään tervehdykseen.

Reilu kymmenesosa kertoo kyläilevänsä puolin ja toisin ainakin joskus. Toisaalta joka kahdeskymmenes ei ole lähinaapurinsa kanssa missään tekemisissä.

Eri-ikäisten ja erilaisissa ympäristöissä asuvien naapurisuhteissa näkyy selviä eroja. Heikkisen mukaan nyrkkisääntönä voi todeta, että mitä nuorempi on vastaaja, sitä vähemmän hän luottaa naapuriinsa ja haluaa olla tämän kanssa tekemisissä.

– Samoin käy asuinpaikan koon kasvaessa: isoissa kaupungeissa on pienempiä paikkakuntia vähemmän naapurikontaktia ja luottamusta. Vuokralla ja kerrostalossa asuvien naapurisuhde on löyhempi kuin omistusasunnossa ja omakoti- tai rivitaloasunnossa asuvilla.

Yksiöistä yhä huutava pula

Lisäksi Kiinteistömaailma julkaisi keskiviikkona puolivuosittaisen barometrinsä, jossa selvitetään kiinteistönvälittäjien näkemyksiä asuntokaupasta. Barometrin perusteella odotukset lyhenevistä myyntiajoista ovat vahvistuneet koko maassa.

Kaupankäynnin kiihtyminen näkyy myös tilastoista. Kiinteistömaailman tekemien asuntokauppojen määrä kasvoi tammi-maaliskuussa kymmenisen prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Pienistä asunnoista on edelleen puutetta kasvukeskuksissa. Yli neljä viidestä välittäjästä pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa arvioi, että yksiöistä on suoranainen pula.

– Uudisrakentaminen helpottaa tilannetta, mutta se ei tarjoa pikaratkaisuja, toteaa Heikkinen.