1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalainen saunakansa hikoilee ja punoittaa lauteilla tasa-arvoisesti – valokuvaaja tunnusti rakkautensa karun kauniille kylpemiselle

Suomessa on saunoja enemmän kuin autoja. Amsterdamiin muuttaneen valokuvaaja Jussi Puikkosen tuli niitä ikävä.

Kuva: Jussi Puikkonen

Ei ole sauna muualla sitä, mitä se on Suomessa, tuumi  kymmenen vuotta sitten Amsterdamiin muuttanut freevalokuvaaja Jussi Puikkonen. Hän istui suomalaiskaverinsa kanssa hollantilaisen saunan lauteilla, kunnes tuli varoitus: Jos ei volyymi hiljene, varsinkin nauramisen, niin tulee lähtöpassit.

Tuntui vähintään ironiselta, että mykkinä pidettyjä suomalaisia komennettiin olemaan hiljaa siinä ainoassa paikassa, jossa suomalainen kuin suomalainen keskimäärin turisee. Jopa tuntemattoman kanssa.

– Siellä, tai oikeastaan lähes kaikkialla, on saunomisessa ihan eri traditio kuin Suomessa. Saunasta haetaan jotain zen-tunnelmaa ja rauhaa. Tuli ikävä suomalaista saunaa ja aloin miettiä, että miksi se oikeastaan on sellainen asia, johon jokaisella Suomen-reissulla pitää päästä.

Puikkonen päätyi tutkimaan suomalaisia saunoja ja saunojia myös työnsä puolesta. Ensin sveitsiläinen lehti tilasi kuvareportaasin siitä, mikä ihme siinä onkin, että juuri Suomessa joku melkein tappaa itsensä saunomisen takia. Sitten tanskalainen julkaisu halusi selvittää Puikkosen avulla erilaisia saunomisen lajeja polttarisaunasta lähtien.

Sauna-Timo lähes kuoli löylyyn seitsemän vuotta sitten."En voinut luovuttaa löylynheiton MM-kisoissa, koska vastustaja oli venäläinen", kertoi nykyisin saunaterapeuttina toimiva Timo Kaukonen Puikkoselle. Kuva: Jussi Puikkonen

Eikä Puikkosen kuviin tarttunut matkailumainosten Suomen saunakulttuuri, se, jossa on ikuinen juhannusyö ja elegantti rantasauna tyynen veden äärellä.

– Sellaisissa kuvissa saunasta näkee, että se ei ole oikeasti edes lämmin. Kukaan ei hikoile tai punoita. Ne tehdään aina saman konvention mukaan. Kun ulkomaiset näkevät toisenlaisia saunakuvia, he ovat usein ihmeissään siitä, miten hurjaa menoa saunominen on. Desingmökki järven rannalla on se tavallinen, väärä mielikuva.

"Paras sauna on kodikas kyhäelmä"

Uudet, trendikkäät yleiset saunat herättävät Puikkosessa yhtä vähän intohimoja kuin perinteisromanttinen järvi-idylli.

– On ihan hienoa, että on tullut sellaisia paikkoja kuin Kulttuurisauna tai Löyly tai Allas, mutta se ei ole mun mielestäni saunomisen ydintä. Sellaisia arkkitehtonisesti hienoja kylpypaikkoja voisi olla muuallakin kuin Suomessa.

Rakkaimpia saunoja Puikkoselle ovat saunat, jotka eivät ole muotoilultaan niin viimeisen päälle, mutta käyttäjiensä näköisiä. Vähän kuin monet kesämökit.

– Saunaan liittyy mielestäni vahva ITE-kulttuuri. Ne ovat usein kodikkaita kyhäelmiä. Sellaiset saunat ovat kulttuurihistoriallisesti jotain tosi omaa, ne tulevat siitä perinteestä, jossa saunassa aikoinaan synnyttiin ja kuoltiin. Erityisen paljon pidän Sompasaunasta (siirryt toiseen palveluun), siellä käy todella persoonallista väkeä ja nykyisin se mainitaan varmaan kaikissa Helsingistä tehdyissä matkailujutuissa. Se kertoo, että omintakeinen on kiinnostavaa.

Jussi Puikkonen kuvasi konstailematonta, kaunista ja karua kylpemiskulttuuria lähes neljän vuoden ajan. Yksi keskeinen asia, jonka hän haluaa kuvillaan viestittää on se, miten yhdenvertaisia hikiset, alastomat ihmiset ovat. Samoilla lauteilla voi istua, vaikka maailmankatsomus tai tilipussi olisi täysin erilainen kuin vieruskaverilla.

Puikkosen saunakuvissa haistaa hien. Kuva: Jussi Puikkonen

Saunakansan kuviin oli helpointa pyytää tuttuja, mutta Jussi Puikkonen kameroineen sai myös yleisissä saunoissa suopean vastaanoton ventovierailta. Miesten puolella aniharva väisti kameraa.

– Naisia on kuvissa vähemmän, heistä monet kokivat kuvaamisen kiusallisemmaksi varmasti siksi, että naisiin kohdistetaan niin paljon ulkonäköpaineita. On niitä nykyisin riittävästi miehilläkin, mutta saunassa on jotain sellaista, että siellä he eivät niistä piittaa.

Jussi Puikkosen Saunakansa-näyttely 14.-25.4.2017 Helsingin Creat Space (siirryt toiseen palveluun) -galleriassa Albertinkadulla. Puikkosen saunakuvia on nähtävillä myös saunafromfinland (siirryt toiseen palveluun)-sivulla. Kuvia julkaistaan mahdollisesti myöhemmin kirjana.