Maratonitkaan eivät enää riitä – Toni aikoo potkupyöräillä Suomen halki

Lahtelainen Toni Tiainen potkuttelee toukokuussa kickbikella Lahdesta Ylläkselle. Idea matkaan syntyi isän kuoleman myötä.

seikkailijat
Toni Tiainen
Toni Tiaisen seuraavana projektina on potkupyöräily Suomen halki Toni Tiainen

Lahtelainen Toni Tiainen on innokas kestävyysliikkuja, jonka päälajina ovat olleet polkujuoksun ultramatkat. Polvivaivat pakottivat ikiliikkujan uuden lajin pariin. Lajiksi löytyi kickbiking eli potkupyöräily.

Neljä vuotta sitten Tiainen innostui juoksemaan pitkiä ultramatkoja. Tämän lisäksi lajikirjosta löytyy rogaining, jossa suunnistetaan vuorokauden ympäri. Tiaisella on runsaasti seikkailumieltä ja hän luo itselleen erilaisia haasteita omasta tahdosta. Pitkät juoksumatkat alkoivat puuduttaa.

– Kyllästyin tasaisella juoksemiseen, kun sain maratonilla juoksuajan painumaan alle kolmen tunnin. Silloin hiipui nälkä ja piti keksiä jotain uutta.

Nyt löysin tavan, jolla pystyn auttamaan ainakin muutamia perheitä ja saman asian kanssa painivia.

Toni Tiainen

Kaikkiaan yhdeksänsadan kilometrin matka toukokuun alussa taittuu potkutellen kickbikella halki Suomen Lahdesta Ylläkselle. Päiväetappien pituudeksi tulee sata kilometriä. Perillä seikkailija on viikon kuluttua lähdöstä. Koko matka taittuu paljasjalkakengillä.

Matkan aikana Toni Tiainen kerää varoja hyväntekeväisyyteen. Tähän vaikutti isän kuolema viime syksynä syöpään.

– Niiden viikkojen aikana tuli ajatus, että haluan auttaa jollain tavalla. Nyt löysin tavan, jolla pystyn auttamaan ainakin muutamia perheitä ja saman asian kanssa painivia.

Yllytyshullukin tarvitsee valmistautumista

Viime lokakuussa alkanut kuuden kuukauden valmistautumisaika riittää ja samaa hän suosittelee muillekin yllytyshulluille.

– Itse lähtisin puolesta vuodesta liikkeelle riippuen siitä, mitä itseltään vaatii. Valmistautuu huolella ja sitten vasta lähtee liikkeelle. Koskaan ei saa lähteä matkaan saman tien vedonlyönnin perään.

Tiaisen oli tarkoitus valmistautua urakkaan juoksemalla Kanariansaarilla 125 kilometrin mittainen ultrajuoksukilpailu. Tämä suunnitelma kariutui viime hetkillä sairasteluiden takia.

Pienistä ongelmista saattaa kasvaa päivän mittaan niin iso, että se voi johtaa keskeyttämiseen.

Toni Tiainen

– Kuukauden mittainen flunssa sotki hieman kuvioita. Sairastelu laski kuntoa ja toi takapakkia.

Seikkailija myöntää hieman pelkäävänsä ja jännittävänsä halki Suomen tapahtuvaa retkeä, koska matkalla voi sattua ihan mitä tahansa.

– Pienistä ongelmista saattaa kasvaa päivän mittaan niin iso, että se voi johtaa keskeyttämiseen.

Seikkailu pitää mielen virkeänä

Ylläkselle päästyään seikkailija ei jää laakereilleen lepäämään, vaan on valmiina jo seuraavaan seikkailuun. Rajat eivät tule vastaan ja mitta ei tule täyteen.

– Muutama päivä menee hyvissä fiiliksissä edellisestä reissusta. Muutaman viikon päästä huomaan jo miettiväni seuraavia reissuja.

Palkinto retkistä on itsensä voittaminen ja se, että joka reissulla oppii itsestään paljon. Tiainen käy läpi tunteiden kirjon matkojen aikana.

– Aina tulee jotain uutta vastaan. Touko-kesäkuun vaihteessa suuntaan Rukalle Karhunkierrokselle polkujuoksemaan koko kierroksen edestakaisin. Matkaa kertyy 160 kilometriä.

Perhe tukee Tonia

Harjoittelu sisältää määrällisesti paljon peruskestävyysharjoittelua. Viikkotasolla tuntimäärät liikkuvat 8–20:n tunnin välissä. Lisäksi ohjelmaan kuuluu varusteiden testailua, paljasjalkakenkien opettelua ja jalkojen vahvistamista.

Vuorokauden tunnit riittävät silti työssäkäyntiin ja perhe-elämän yhdistämiseen.

– Pitää vaan sovittaa harjoittelut työrytmiin ja perhe-elämään. Pääasiallisesti harjoittelen aamuisin ja iltaisin, miten sopii milloinkin aikatauluihin. Pitää myös muistaa lasten kanssa touhuilla kotona ja auttaa muutenkin kotihommissa.

Lähinnä vaimo naureskelee ja on hyvillään siitä, että kotona on hullu mies.

Toni Tiainen

Omien sanojensa mukaan kotiväki tukee seikkailijaa suorituksiin. Toni Tiainen kiitteleekin läheisiään vuolaasti.

– Lähinnä vaimo naureskelee ja on hyvillään siitä, että kotona on hullu mies.

Nyt pääsiäisenä lahtelainen seikkailija jatkaa valmistautumista. Edessä on kaveriporukan kesken 24:n tunnin juoksu.

– Odotan ennen kaikkea vaikeuksia ja itsensä testaamista. Tiedossa on märkää, väsymystä, nälkää ja mielialanvaihteluita.

_Muokattu juttua 18.4.2017 kello 9.54: Jutussa kerrottiin, että Tiainen olisi juossut maratonin alle kahdessa tunnissa. Korjattu, että alle kolmessa tunnissa. _