Vaalijännitystä viime metreille: Pipoarvonta ratkaisee valtuustopaikan

Pipot ja hatut ovat keskiviikkona tärkeässä roolissa, kun ratkaistaan viimeiset valtuustopaikkojen saajat.

Kotimaa
Tasatilanteessa olevien ehdokkaiden nimet kirjoitetaan lapulle ja laitetaan pipoon. Arvonnan voittaja saa valtuustopaikan.
Tasatilanteessa olevien ehdokkaiden nimet kirjoitetaan lapulle ja laput laitetaan pipoon. Arvonnan voittaja saa valtuustopaikan. Yle

Moni kuntavaaliehdokas joutuu jännittämään valtuustopaikkaansa tuplasti, aina keskiviikkoiltaan saakka.

Kun äänimäärä on mennyt tasan toisen ehdokkaan kanssa, tuloksen ratkaisee arvonta. Se tapahtuu keskusvaalilautakunnissa vanhalla perinteisellä arvontatavalla. Ensin paperilapuille kirjoitetaan tasatilanteessa olleiden ehdokkaiden nimet.

Hattu tai myssy, paperilaput sinne, hölskytetään ja onnetar nostaa voittajan.

Arto Jääskeläinen

– Otetaan hattu tai myssy, paperilaput sinne, hölskytetään ja onnetar nostaa voittajan, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä kertoo.

Onnettarena toimii esimerkiksi lautakunnan jäsen. Arvonnan voittaja saa valtuustopaikan.

– Arvonnan suorittamistavasta ei ole säädöksiä. Keskusvaalilautakunnat käyttävät parhaaksi katsomaansa tapaa, mutta kyllä hattu, myssy tai malja on yleisesti käytettyjä.

– Luulen, että se tuntuu ihan luontevalta tehdä arvonta näin ja jotenkin ikään kuin myös varmemmalta, koska se tapahtuu läsnäolijoiden silmien edessä.

Ehdokkaat itse eivät saa olla seuraamassa arvontaa, mutta puolueiden ja listojen vaaliasiamiehet voivat olla läsnä.

– He saavat olla nimenomaan läsnä, mutta eivät saa puuttua millään lailla itse arvontaan, Arto Jääskeläinen painottaa.

Kuntavaaleissa arvonta yleistä

Koska kuntavaaleissa osa kunnista on pieniä ja myös äänimäärät jäävät vähäisiksi, saattaa äänestyksessä syntyä monta tasatulosta ja arvontoihin voi kulua aikaa.

Esimerkiksi Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla usea valtuustopaikka ratkaistaan keskiviikkona arvalla.

Kuntavaaleissa tyypillinen toimenpide, eduskuntavaaleissa harvinaisempi.

Arto Jääskeläinen

– Arvonta on kuntavaaleissa tyypillinen toimenpide, mutta eduskuntavaaleissa harvinaisempi. Emme pidä tilastoa kunnista, joissa paikka ratkeaa arvonnassa, mutta luultavasti niitä on paljon.

Kun arvonnan tulos on selvillä, keskusvaalilautakunnat ilmoittavat tiedot oikeusministeriölle. Keskiviikkona vahvistetaan virallisesti, miten kuntavaaleissa lopulta kävi.

– Keskusvaalilautakunnat suorittavat arvonnat, merkitsevät tulokset järjestelmään, minkä jälkeen tiedot voidaan vasta vahvistaa.

– On sellaisiakin kuntia joissa arvontoja ei tarvitse tehdä, ainoastaan vahvistaa tulos ja silloin se on nopea toimenpide.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arvioi, että koko maan virallinen kuntavaalitulos on selvillä illalla viimeistään kello 22.