Lehdet sata vuotta sitten: Santarmiston salaiset paperit paljastuivat

Tapahtumat Suomessa ja Venäjällä kävivät kovilla kierroksilla sata vuotta sitten. Suurien asioiden lisäksi hämäläiset sanomalehdet huolehtivat pienemmistä, mutta alueelle tärkeistä asioista. Pula-aika, santarmiston salaiset paperit ja postinkulku huolettivat työväenlehteä.

Kanta-Häme
Kuvakaappaus Hämeen Voimaista sadan vuoden takaa
Hämeen Voima / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämeen Voima 14. huhtikuuta 1917: Postinkulku Kalvolan Metsänkulmalla

Usean kerran on Kalvolassa pidetty kokouksia postinkuljetusten johdosta linjalla Iittala-Rimmi-Torajärvi-Patakangas-Iiittala.

Postinkulku tällä linjalla on siinä kunnossa, että laajat alueet ovat useita kuukausia olleet ilman postiyhteyttä muun maailman kanssa. On tehty esityksiä ja vaatimuksia postinkulun parantamiseksi, mutta ilman tulosta….

… Nyttemmin suunnitellaan työläisten taholta toimenpiteitä asiassa, mikä onkin välttämätöntä, sillä onhan tiedot tapahtumista tarpeellisia metsäkulmalaisillekin.

Santarmilaitoksen kätköistä: Nimismiehet ja santarmisto yhteistyössä

Kun täkäläisen santarmilaitoksen virkailijat pidätettiin, otettiin myös laitoksen arkisto takavarikkoon.

Arkistoa tutkiessa on tehty se perin surullinen havainto, että nimismiehet sangen yleisesti ovat olleet välittömässä yhteydessä santarmiston kanssa. Papereiden joukosta nimittäin löytyi melkoinen määrä nimismiesten virkakirjeitä, joissa he vastauksena santarmihallituksen kirjeeseen antoivat pyydettyjä tietoja.

Ilmiantaja paljastettu

Samaisesta arkistosta on löytynyt papereita, jotka paljastavat erään ilmiantajan. Tämmöisenä on toiminut eräs nainen, joka on työskennellyt salanimellä Timo. Papereista käy ilmi, että hänellä on ollut suhteita kaikkialla maassa.

Kuvakaappaus Hämeen Voimasta sadan vuoden takaa
Hämeen Voima / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Forssan osasto: Viljanhankinta Tammelasta

Forssan elintarvikelautakunta on Tammelan maanomistajia kehoittanut myymään kaiken yli oman tarpeen olevan viljansa kunnan viljanostokomitealle, kuten tässä lehdessä olevasta ilmoituksesta lähemmin nähdään.

Saapi nähdä josko tällainen kehoitus tulee mitään tuottamaan, vaan täytyykö elintarvikelautakunnan ryhtyä tepsivämpiin toimenpiteisiin saadakseen nälkäisille leipää.