STT: Poliisi otti raisiolaisperheen säilöön Irakiin palauttamista varten

Perheen seitsemästä lapsesta vanhin on 14-vuotias ja nuorin puolitoista vuotias.

turvapaikanhaku
Lähikuvassa poliisin virkapuvun hihamerkki.
Mikael Kokkola / Yle

Poliisi valmistelee yhdeksänhenkisen perheen käännytystä Irakiin. Perheen lakimies kertoo STT:lle, että perhe on otettu säilöön.

Perhe on asunut Raisiossa. Seitsemästä lapsesta vanhin on 14-vuotias ja nuorin puolitoistavuotias.

Komisario Marko Heikkilä Lounais-Suomen poliisista vahvistaa, että perhe on otettu säilöön ja että poliisi valmistelee käännyttämistä. Heikkilä ei kerro tarkempia yksityiskohtia, kuten sitä onko perhe Metsälän vai Joutsenon säilöönottokeskuksessa.

– Tapaus etenee normaalien prosessien mukaan, on kyseessä sitten yksittäinen henkilö tai perhe. Käännytyksiähän on ihan viikottain, sanoo Heikkilä.

Valituslupaa haettu KHO:sta

Lakimiehen mukaan perhe on tullut Suomeen syyskuussa 2015. Maahanmuuttovirasto antoi turvapaikkahakemukseen kielteisen päätöksen. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen päätöksestä viime vuodenvaihteessa.

Valituslupaa hallinto-oikeuden päätöksestä on lakimiehen mukaan haettu korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO) tammikuussa. Samalla haettiin maasta poistamiselle täytäntöönpanokieltoa, jota KHO ei ole myöntänyt.

– Kun sain tiedon, että käännytyspäätöstä valmistellaan, annoin sen KHO:n tietoon, lakimies kertoo.

Lakimiehen mukaan säilöönottopäätöksen perusteet käsitellään lähipäivinä käräjäoikeudessa. Lakimies ei halua nimeään julkisuuteen.

Right to live -ryhmän mukaan perhe on ollut paossa kotiseudultaan jo 15 vuotta: ensin muualla Irakissa, sitten Syyriassa, Turkissa ja lopuksi Suomessa. Ryhmän mukaan lapsista vain kaksi on syntynyt Irakissa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on aiemmin kommentoinut Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hänen oikeustajuunsa ei sopisi, että raskaana olevia naisia tai lapsia pakkopalautetaan kotimaihinsa.

Yhdeksänhenkisen perheen käännytyksen valmistelusta kertoi aiemmin Iltalehti.