Helsingin poliisi terottaa tuntosarvensa Tukholman iskun jälkeen – Pääsiäisnäytelmä kokoaa ihmismassat keskustaan

Poliisi varautuu aiempaa tehokkaammin turvaamaan Via Crucis -pääsiäisnäytelmä, jota pääsee seuraamaan Helsingin keskustassa perjantaina.

Laulaja-näyttelijä Maria Ylipää nähdään Jeesuksena tämän vuoden Via Cruciksessa. Kuva: Pietari Purovaara / Via Crucis

Helsingin poliisi varautuu edellisvuosia tehokkaammin Via Crucis (siirryt toiseen palveluun) -pääsiäisvaelluksen turvajärjestelyihin. Ylikomisario Seppo Kujalan mukaan turvatoimia suunniteltaessa on huomioitu esimerkiksi Tukholman viimeviikkoiset tapahtumat.

– Kyllä asiaa jonkin verran tarkemmin katsotaan kuin esimerkiksi viime vuonna tai aikaisemmin, Kujala sanoo.

Mies ajoi perjantaina Tukholmassa kuorma-autolla väkijoukkoon. Neljä ihmistä kuoli. Helsingin poliisi tiedotti samana iltana, että se tehostaa valvontaa kaupungilla. Myöhemmin poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että Suomen poliisilla on valmius pysäyttää rekalla tai kuorma-autolla tehtävä isku.

Ylikomisario Seppo Kujala toteaa, että toki poliisi seuraa maailman tapahtumia ja arvioi niiden heijastusvaikutuksia kotimaahan. 

Entä Via Crucis, näkyykö Tukholman iskun jälkeen varautuminen siellä esimerkiksi poliisien määrässä?

– Tämä näkyy poliiisien määrässä liikenteelllisesti, mutta kyllä se [varautuminen] on näkyvää ja jonkin verran näkymätöntäkin, Kujala muotoilee vastauksensa.

Kujalan mukaan kaupunkilaisilla ei ole syytä pelkoon, vaan tapahtumaa voi tulla seuraamaan turvallisin mielin.

Via Crucis -vaellus kulkee pitkänperjantain iltana Kaisaniemen puistosta Tuomiokirkolle. Vaellus aiheuttaa muutoksia raitiovaunujen 7A ja 7B reiteille sekä aiheuttaa hetkellistä liikenteen ruuhkautumista siirtyessään Kaisaniemen puistosta Unioninkadulle. Jeesuksen roolissa nähdään tänä vuonna laulaja-näyttelijä Maria Ylipää.