Yläkouluissa innostuttiin kulttuurista – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsevät taidetestaukseen

Laaja Taidetestaus-hanke antaa liki 200 000 kahdeksasluokkalaisille mahdollisuuden tutustua ilmaiseksi kulttuuriin kotikunnassa ja Helsingissä. Tarjolla on yli 50 kohdetta baletista oopperaan.

kulttuuri
Viitaniemen koulun oppilaat Jiri, Veeti ja Rene lähtevät 3000 muun keskisuomalaisen kasiluokkalaisen kanssa taidetestaajiksi lukuvuonna 2017–2018.
Viitaniemen koulun oppilaat Jiri, Veeti ja Rene lähtevät 3000 muun keskisuomalaisen kasiluokkalaisen kanssa taidetestaajiksi lukuvuonna 2017–2018.Hanna Brotkin

Jokainen Taidetestaukseen osallistuva 8. luokka voi vierailla kahdessa kulttuurikohteessa. Toinen retki suuntautuu omaan maakuntaan ja toinen pääkaupunkiseudulle. Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden maksavat sekä oppilaiden että opettajien matkat ja pääsyliput.

Taidetestaukseen voivat kolmen vuoden aikana osallistua kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset eli yhteensä lähes 200 000 nuorta opettajineen. Lähes kaikki Suomen yläkoulut ovat ilmoittautuneet hankkeeseen lukuvuodeksi 2017-2018.

Haluan mennä balettiin. Muuten en varmaan menisi.

Emma

Keski-Suomessa alueen kahdeksasluokkalaisista peräti 100 prosenttia on lähdössä Taidetestaajiksi. Mukaan ilmoittautui 3 069 oppilasta ja vierailut kulttuurikohteisiin alkavat syyskuussa 2017.

Pelkään, että tulen pettymään, voi tulla pitkäveteistä.

Niila

– Tämä on hieno mahdollisuus tutustua taiteeseen. Varsinkin meille keskisuomalaisille ooppera ja baletti Helsingissä ovat huikeita elämyksiä. Ilmiöpohjainen oppiminen ja uusi opetussuunnitelma toteutuvat eri taiteen lajien kautta, kiittää opettaja Elina Meissner Viitaniemen koulusta.

Vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta iloitsee koulujen osallistumisinnosta. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 59 000 seitsemäsluokkalaista.

Hyvä idea, mutta taiteen arviointi ei kiinnosta.

Rene

– Koulujen ilmoittautuminen lukuvuodelle 2017-2018 on juuri päättynyt ja koko maassa mukaan ilmoittautui 58 471 nuorta eli melkein kaikki lähtevät mukaan.

ARS17-näyttelyn mainos Kiasman seinässä
Taidemuseo Kiasma kiinnostaa Helsinkiin tulevia koululaisia.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Taide jakaa mielipiteitä

Jyväskylän Viitaniemen koulun seitsemännen luokan oppilaat ovat enemmän kuin innoissaan Taidetestauksesta.

– Kivaa kun pääsee Helsinkiin! Taide on mukavaa ja tykkään piirtää, kommentoi Christin.

– Moderni taide on mielenkiintoista. Olisi kiva päästä Kiasmaan, jatkaa Emilia.

– Kävin kolme vuotta sitten musikaalissa enkä ymmärtänyt siitä mitään. Se oli hämmentävä. Siinä tapahtui hirveästi kaikkea ja näki että siihen oli panostettu, mutta en ymmärtänyt sen pointtia, muistelee Jiri.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen 19 aluekoordinaattoria vastaavat Taidetestaajat-hankkeen käytännön toteutuksesta. Keski-Suomessa koordinointi tapahtuu Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitan kautta.

Sinfonian konsertti kuulostaa hyvältä.

Veeti

Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Kokemuksen jälkeen nuorilta toivotaan kommentteja ja palautetta kokemuksestaan Taidetestaajia varten kehitetyn selainpohjaisen arviointityökalun kautta.