Hautajaisiin halutaan nykyään viihdemusiikkia: "On pohdittava tarkkaan, mikä sopii kirkkoon"

Omaiset haluavat kuulla vainajalle läheisiä kappaleita hautajaisissa. Kanttorit eivät välttämättä tähän taivu.

hautaus
Hauta-arkku kappelissa.
Adam Bellgrau / Yle

Ennen hautajaisissa soivat surumarssi, Händel ja Bach. Nyt toivelistalla voi olla vaikkapa Yön Joutsenlaulu. Porilainen kanttori Anne-Marie Grundstén ei soittaisi sitä kirkossa. Hän perustelee päätöstään sillä, että ei tunne kappaletta, mutta myöntää myös olevansa perinteisemmän hautajaismusiikin kannattaja.

Lähes 40 vuoden uran kanttorina tehnyt Grundstén väitteli hiljattain tohtoriksi aiheenaan hautajaismusiikin valinta. Tyyli on muuttunut vuosien saatossa huomattavasti viihteellisemmäksi. Aivan kuin musiikin pyhyys olisi kadonnut.

Ei papiltakaan odoteta muuta kuin kirkollista puhetta. Sama pitäisi muistaa musiikissa.

Anne-Marie Grundsten

Raja kirkkoon sopivan musiikin ja viihdemusiikin välillä onkin nykyään häilyvä. Se on pistänyt kanttorit pohtimaan tarkkaan, mikä musiikki sopii kirkkoon ja mikä ei. Yhtenäistä linjaa tästä ei ole, vaan jokainen kanttori voi tehdä päätöksen itse. Esimerkiksi Karjalan kunnailla kuuluu Grundsténin uruista usein, mutta kaikissa seurakunnissa sitä ei esitetä.

Vainajan lempikappaleet muistotilaisuuteen

Omaiset perustelevat usein viihdemusiikkitoiveitaan sillä, että he haluavat kuulla hautajaisissa vainajalle tärkeitä kappaleita. Anne-Marie Grundstén muistuttaa, että kaiken ei tarvitse tapahtua kirkossa.

– Jos omaiset valitsevat kirkollisen hautaustoimituksen, kuuluu siihen pappi ja kanttori. Ei papiltakaan odoteta muuta kuin kirkollista puhetta. Sama pitäisi muistaa musiikissa.

Grundsténin mukaan moni unohtaakin, että musiikkia voi kuunnella myös muistotilaisuudessa. Sen omaiset saavat järjestää haluamallaan tavalla.

Kirkossakin soivat kompromissit

Yhtään kertaa Anne-Marie Grundstén ei ole silti joutunut ehdottomasti kieltämään omaisten toiveita. Jos kappale ei ole hänen mielestään ollut sopiva kirkkoon esimerkiksi sanoituksensa puolesta, on sen voinut esittää instrumentaalisesti. Joku kompromissi on aina löytynyt.

Jos kanttori ei taivu taidoiltaan sovitun musiikin esittämiseen, voi kirkkoon kutsua solistin.

- Me kanttorit olemme valmistuneet Sibelius-akatemian kirkkomusiikkiosastolta, emme koulu-, kansanmusiikki tai jazzosastolta. Näillä eväillä on siis selvittävä.