Merikotkalla lintuinfluenssaa Laitilassa

Laitilan Koljolanjärven rannalta kuolleena löydetystä merikotkasta on todettu H5-tyypin lintuinfluenssa, Evira tiedottaa.

lintuinfluenssa
Merikotka lennossa
Merikotka lennossa.Kalle Heikkinen / Yle

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kyseessä on 15. Suomessa varmistunut lintuinfluenssatapaus. Jatkotutkimuksissa varmistuu, oliko Laitilasta löydetyllä merikotkalla korkeapatogeeninen, linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttava lintuinfluenssa.

Evira kehottaa huolehtimaan siipikarjan tautisuojauksesta ja ilmoittamaan epäilyttävistä oireista kunnaneläinlääkärille.

Linnun löytöpaikan välittömässä läheisyydessä ei ole siipikarjatiloja. Siipikarjatartunnoilta on Suomessa toistaiseksi onnistuttu välttymään, sillä tautia on tähän asti todettu vain luonnonvaraisissa linnuissa ja Maarianhaminassa sijaitsevassa lintutarhassa. (siirryt toiseen palveluun)

Influenssa leviää helposti

Evira toteaa, että lintujen kevätmuuton myötä lintuinfluenssan tartuntavaara on erityisen suuri. Viraston mukaan on tärkeää huolehtia siipikarjan sisälläpidosta ja muusta tilan tautisuojauksesta koko maassa.

Lintuinfluenssa leviää helposti linnusta toiseen, minkä vuoksi sekä suorat että epäsuorat kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin pitää yrittää estää.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus määrää, että luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan keskinäisten kontaktien estämiseksi siipikarja on pidettävä sisällä tai niiden ulkoilualue on suojattava riittävän tiheällä verkolla toukokuun loppuun asti.

Euroopassa laajalle levinnyt H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia, ja tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lähteet: Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tiedote 12.4.