1. yle.fi
  2. Uutiset

Suuri polkupyörävarkauksien sarja selviämässä Turussa – varkaat kauppasivat pyöriä jo ennen niiden varastamista

Polkupyöriä varastettiin Turun alueella vuosina 2013-2017.

rikokset
Poliisiauto.
Meri-Lapin poliisi sai perjantaina kiinni useita huumekuskeja.Henrietta Hassinen / Yle

Poliisi on päässyt kahden turkulaismiehen jäljille, jotka tehtailivat polkupyörävarkauksia Turun alueella vuosina 2013-2017. Kyseessä on poikkeuksellisen suuri polkupyörävarkauksien sarja. Suurin osa pyöristä anastettiin vuonna 2016.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi toisen miehistä keskiviikkona. Häntä epäillään tässä vaiheessa kaikkiaan 63 varkausrikoksesta, jotka kohdistuvat polkupyöriin. Lisäksi häntä epäillään muutamasta muusta omaisuusrikoksesta.

Toinen epäillyistä on vielä vapaana, mutta hän on poliisin tuttu ja etsintäkuulutettu. Häntä epäillään yli 30 polkupyörävarkaudesta ja lisäksi muista varkauksista.

Kauppaa tehtiin netissä

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille kolme viikkoa sitten. Silloin epäillyt olivat yhdessä varastamassa omaisuutta Turun alueella.

Tutkinnassa ilmeni, että varastettua omaisuutta myytiin pääsääntöisesti Tori.fi-sivustolla. Poliisi pyysi sivustolta kaikki ilmoitukset, jotka olivat jollain tavalla yhteydessä epäiltyihin. Näin poliisi sai haltuunsa myös ne ilmoitukset, jotka asiakas oli jo poistanut.

Epäillyt anastivat pääosin Jopo-merkkisiä polkupyöriä, jotka he välittömästi laittoivat myyntiin. Epäillyt tekivät myös niin, että he kävivät ensin kuvaamassa pyörän ja laittoivat sen myyntiin. Kun tuotteesta oltiin kiinnostuneita ja asiakas halusi tehdä kaupat, epäillyt kävivät varastamassa pyörän ja välittivät sen eteenpäin.

Poliisi kehottaa ihmisiä tarkkaavaisuuteen

Keskiviikkona vangittu epäilty tavoitteli 63 varastamallaan polkupyörällä yli 12 000 euron rikoshyötyä. Poliisi katsoo kokonaisvahingon kasvavan kansalaisille kuitenkin yli 30 000 euroon. Pyörien hinnat vaihtelivat satasesta yli tuhanteen euroon.

Poliisi jatkaa asian selvittelyä. Poliisi pyrkii selvittämään muun muassa varastettujen pyörien omistajia. Se on vaikeaa, sillä yhtään pyörää ei ole saatu poliisin haltuun.

Poliisi pyytää kansalaisilta tarkkaavaisuutta, kun tehdään kauppaa myynti-ilmoitusten perusteella. Jos on pientäkin epäilystä esimerkiksi pyörän alkuperästä, on parempi jättää kaupat tekemättä.

Mikäli hankkii itselleen omaisuutta, jota olisi ollut syytä epäillä anastetuksi, voi saada itsensä epäillyksi mahdolliseen kätkemisrikokseen tai rikkomukseen, joka on rikoslain mukaan myös rangaistava teko.

Poliisi muistuttaa, että jos on hankkinut itselleen omaisuutta, joka osoittautuu myöhemmin varastetuksi, on henkilö velvollinen luovuttamaan omaisuuden takaisin oikealle omistajalleen korvauksetta, vaikka olisi ostanut omaisuuden vilpittömässä mielessä.

Lue seuraavaksi