1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Tarkastuslaskenta valmistui Uudellamaalla – pieniä muutoksia valtuustojen kokoonpanoihin

Äänten tarkastuslaskenta pudotti yhden ja nosti toisen valtuustoon Helsingissä, Vantaalla arpa ratkaisi valtuustopaikan.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Kuntavaalien äänten tarkastuslaskenta on tuonut pieniä muutoksia vaalien lopputulokseen. Helsingissä kokoomuksen Matti Niiraselle oli kirjattu sata ääntä liikaa ja puoluetoveri Kauko Koskinen joitakin ääniä liian vähän. Niiranen putoaa varasijalle ja Koskinen nousee varsinaiseksi valtuutetuksi.

Lisäksi Dani Niskanen (kok.) nousee valtuutetuksi ja Tapio Klemetti varasellaiseksi. Molemmat edustavat kokoomusta.

Vantaalla arpa ratkaisi saman äänimäärän saaneiden ehdokkaiden kohtalon. Tarkastuslaskennassa Anniina Kostilainen (vihr.) sai yhden lisä-äänen ja päätyi tasatulokseen Minna Kuuselan (vihr.) kanssa. Arpa suosi Kostilaista, joka nousee Vantaan kaupunginvaltuustoon.

Espoossa tarkastuslaskenta ei tuonut muutoksia vaalien lopputulokseen. Espoossa vahvistettiin arvalla valtuutettujen keskinäinen järjestys, mutta muutoksia tämä ei tuonut kokoonpanoon.

Porvoossa vaali-illan tulos säilyy, vaikka äänimääriin tehtiin korjauksia. Tarkastuslaskennassa hylättiin vähemmän ääniä kuin vaalipäivänä.

Lohjalla tarkastuslaskenta muuttaa valtuuston kokoonpanoa niin, että RKP säilyttää ainokaisen valtuutettunsa ja kokoomus menettää yhden paikan. Vaaliliitossa olleiden RKP:n ja kokoomuksen listalta nousee tarkastuslaskennan jälkeen valtuustoon Rolf Grandell (rkp) ja varavaltuutetuksi jää Susanna Synnerberg (kok.).

Esimerkiksi Järvenpäässä, Tuusulassa, Porvoossa tai Siuntiossa tarkastuslaskenta ei tuonut muutoksia valtuustojen kokoonpanoihin.