UPIn Mika Aaltola: Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet ovat jäässä vielä pitkään

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan mukaan ulkoministeri Rex Tillersonin vierailu Moskovassa kertoo, että tahtoa maiden suhteiden palauttamiselle löytyy. Venäjän ja Yhdysvaltain intressit ovat kuitenkin niin kaukana toisistaan, että epävarmuuden aika voi jatkua vielä vuosia.

A-studio
Mika Aaltola
Mika AaltolaYle

Venäjän ja Yhdysvaltain suhteessa siirryttiin paukkupakkasista leutoon talvisäähän, kun ulkoministeri Tillerson tapasi sekä virkaveljensä Sergei Lavrovin että hieman yllättäen presidentti Vladimir Putinin aikaisemmin tänään Moskovassa.

– Jos suhteet olivat tähän mennessä noin 15 astetta pakkasella, siirryttiin tapaamisen myötä ehkä noin yhdeksään pakkasasteeseen, luonnehti Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall.

UPIn ohjelmajohtaja Mika Aaltola totesi keskiviikon A-studiossa, että tapaaminen kertoo halusta suhteiden korjaamiseen kahden johtavan ydinasevaltion välillä.

– Tässä päätettiin palauttaa sotilaallinen yhteydenpito Syyriassa, eli pystytään jakamaan tietoa, mitä osapuolet tekevät. Putinin katkaisemat yhteydet palautettiin nyt, Aaltola sanoi.

Venäjän ulkoministeri Lavrov kuitenkin totesi ministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa maiden suhteiden olevan edelleen huonossa jamassa.

– Venäjällä odotettiin, että Trumpin valinta tuottaisi suojasään maiden välisiin suhteisiin, mutta siihen ei ole tällä hetkellä eväitä. Mailla on hyvin erilaiset ajatusmaailmat maailmanpolitiikan polttopisteissä, Syyriassa ja Ukrainassa. Sieltä ei löydy sellaista intressien harmoniaa, totesi Aaltola.

Hänen mukaansa presidentti Trump on alun tempoilun jälkeen omaksunut melko perinteisen republikaanien lähestymistavan, jossa Yhdysvaltain etu tulee ensin myös alueellisissa konflikteissa.

– Yhdysvallat haluaa nähdä, että sen intressiä kuunnellaan myös Moskovassa. Ohjusisku oli selkeä merkki, että sen iholle ei saa tulla liian lähelle, ja Putinilla ei ole vapaita käsiä toimia Syyriassa tai muilla konfliktialueilla, Aaltola arvioi.

Ei uutta kylmää sotaa

Aaltolan mielestä Venäjän ja Yhdysvaltain konfliktista huolimatta ei ole paikallaan puhua kylmän sodan paluusta. Maailmanlaajuisesti Yhdysvaltojen sotilasmahti on ylivertainen, mutta entisen kauhun tasapainon tilalle on tullut aikaisempaa monimutkaisempi maailmanjärjestys, jossa risteäviä intressejä on entistä enemmän.

– Kaksinapaisen maailman sijaan elämme moninapaisessa maailmassa, joka on paljon vaarallisempi. Moninkeskeinen liima-aines, jota on luotu vuosikymmenien aikana, ei enää toimi. Suurvaltojen intressit risteävät monella eri alueella, Aaltola sanoi.

Vaikka nyt tapaamisen myötä molemmilla mailla on tahtoa tilanteen parantamiseen, on nopeita ratkaisuja vaikea nähdä. Yhdysvaltojen käymä globaali terrorisminvastainen sota on suorassa konfliktissa Venäjän pyrkimyksissä säilyttää Syyrian nykyhallinto al-Assadin johdolla vallassa.

– Nämä tavoitteet eivät sovi yhteen, ja nyt vaaditaan vahvaa diplomaattista ponnistusta, että saataisiin tahtotila poliittiselle ratkaisulle aikaan. On kuitenkin mahdollista, että elämme Syyriaan ja monen muun kiistan suhteen epävarmaa aikaa monta vuotta tästä eteenpäin, Aaltola totesi.