Trump aiempaa suosiollisempana sotilasliitto Natoa kohtaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenberg tapasivat toisensa Valkoisessa talossa.

Nato
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa Washingtonissa 12. huhtikuuta 2017.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa Washingtonissa 12. huhtikuuta 2017.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puhunut aiempia kommenttejaan myönteisemmin sotilasliitto Natosta tavattuaan sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Trumpin mukaan sotilasliitto ei ole ”vanhentunut”, kuten hän on aiemmin sanonut.

Tuttua Trumpia puheessa oli edelleen Naton jäsenmaiden rahoitusosuuden kasvattaminen. Trumpin mielestä jokaisen jäsenmaan tulisi laittaa kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan Naton puolustuskuluihin.

– Liittolaisten on maksettava oma osuutensa, Trump kommentoi.

On aika päättää Syyrian katastrofi

Trumpin mukaan on aika päättää Syyrian julma sisällissota.

– On aika kukistaa terroristit ja päästää pakolaiset palaamaan kotiinsa, hän totesi.

Trump myös kutsui Naton liittolaisia tekemään töitä yhdessä Syyrian katastrofin ratkaisemiseksi. Lisäksi hän kiitteli Yhdysvaltain liittolaisia Syyriassa tehdyn kaasu-iskun tuomitsemisesta.

Venäjä oli esillä Naton yhteistyötahona

Presidentti Trumpin mukaan yhteistyö Venäjän kanssa on tärkeää, erityisesti terrorismin torjumisessa. Trump korosti, että hänellä on hyvät suhteet Kiinan presidentiin, mutta suhde Venäjään ei ole yhtä hyvä.

– Emme ole samaa mieltä Venäjän kanssa. Aika näyttää, miten suhde Putiniin kehittyy, Trump sanoi.

Hän kuitenkin myönsi, että Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin tapaaminen Venäjällä meni odotettua paremmin.

– Olisi hienoa, jos USA, Nato ja Venäjä voisivat tulla toimeen keskenään, Trump sanoi.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg uskoo yhteistyöhön Venäjän kanssa.

– Nato löytää keinoja Venäjän kanssa, Stoltenberg totesi.

Trump tapasi sotilasliitto Naton pääsihteerin Stoltenbergin Washingtonissa. Trump kehui Valkoisen talon lehdistötilaisuudessa, että tapaaminen oli erinomainen ja hyödyllinen.

Lähteet: Reuters, AFP, STT