SVT: Tukholman isku saattoi vaarantaa muiden potilaiden turvallisuuden sairaaloissa

Tukholmassa tutkitaan ainakin yhtä tapausta, jossa sairaalan päivystyksestä kotiutettu potilas kuoli.

Tukholma
Ambulansseja kadulla, jonka molemmin puolin on kauppoja. Kadulla on paljon ihmisiä.
Ambulansseja auttamassa epäillyn terrori-iskun uhreja Tukholmassa 7. huhtikuuta.Rose-Marie Otter / EPA

Miespotilas lähetettiin Tukholman sairaalasta kotiin, kun viime viikon terrori-iskun vuoksi Tukholman sairaaloissa noudatettiin hätätilannetta, kertoo Ruotsin Televisio SVT (siirryt toiseen palveluun). Mies kuoli myöhemmin.

Katastrofitilanteessa kohtuullisessa kunnossa olevia potilaita voidaan kotiuttaa lääkintähenkilöstön arvion mukaan, että saadaan tilaa uusille potilaille. Kaikki kiireellinen hoito sairaaloissa keskitettiin perjantaina iltapäivällä hätätilanteen vuoksi ensisijassa Drottninggatanin iskun uhreihin.

Tukholmalaisen Danderydin sairaala tutkii nyt tapausta, jossa potilas kuoli, kun hän joutui jättämään sairaalan. Kyseinen potilas oli hakeutunut sairaalan ensiapuun perjantaina iltapäivällä niskakivun vuoksi. Hän tuli sairaalan päivystykseen ajallisesti kuorma-autolla tehdyn hyökkäyksen jälkeen. Hänet kuitenkin lähetettiin kotiin päivystyspoliklinikalta ja hän kuoli myöhemmin.

Sairaala on nyt aloittanut tilanteesta tapauskohtaisen tutkinnan. Ylilääkäri Åsa Hammarin mukaan on liian aikaista sanoa, onko hätätilanteella ollut vaikutusta potilaan arviointiin.

Ruotsin Televisio on ollut yhteydessä myös Tukholmassa oleviin Karoliinisen yliopistosairaalaan ja Södersjukhuset-sairaalaan, mutta mikään sairaaloista ei ole tähän mennessä raportoinut tapauksia, joissa potilaat olisivat kärsineet katastrofitilanteen vuoksi.

Tukholman iskussa on vahvistettu kuolleen neljä ihmistä ja 15 loukkaantuneen. Keskiviikkona vielä kuusi perjantaisessa iskussa loukkaantunutta oli sairaalahoidossa.