Jännitteet kasvavat – Pohjois-Korea on valmis uuteen ydinkokeeseen

Seurantaryhmän mukaan testivalmistelut ovat valmiit Pohjois-Korean Punggye-rin ydinkoealueella.

Pohjois-Korea
Ihmiset seurasivat Pohjois-Korean tekemää ohjuskoetta televisiosta Soulissa 5. huhtikuuta.
Ihmiset seurasivat Pohjois-Korean tekemää ohjuskoetta televisiosta Soulissa 5. huhtikuuta. Jung Yeon-Je / AFP

Pohjois-Korea on valmis uuteen ydintestiin koealueellaan, arvioi maata analysoiva seurantaryhmä. North 38 -ryhmä sanoo raportissaan, että testivalmistelut ovat valmiit Punggye-rin ydinkoealueella.

Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita, mikä on herättänyt yleisesti huolia naapurimaissa ja Yhdysvalloissa. Yhdysvallat on huolestunut siitä, että Pohjois-Korea voi pian kehittää Yhdysvaltoihin kantavan pitkänmatkan ohjuksen.

Arvioiden mukaan Pohjois-Korea on valmistellut ohjusta tai jopa ydinkoetta testattavaksi lähiaikoina. Luultavimmin ajankohta olisi jo loppuviikosta Kim Il-sungin 105-vuotissyntymäpäivänä, joka on tulevana lauantaina. Kim Il-sung oli Korean demokraattisen kansantasavallan eli Pohjois-Korean hallitsijana vuodesta 1946 aina kuolemaansa vuoteen 1994 saakka.

Yhdysvallat on varoittanut voimakkaasti Pohjois-Koreaa tekemästä uusia ydintestauksia ja kokeita. Myös YK:n turvallisuusneuvosto on useaan otteeseen tuominnut Pohjois-Korean testaukset. Pohjois-Korea ei ole välittänyt paheksunnasta, vaan on sen sijaan ilmoittanut Yhdysvalloille olevansa valmis sotaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kehottanut Kiinaa yhteistyöhön Pohjois-Korean painostamiseksi ja ydinkoeongelman ratkaisemiseksi. Yhdysvallat ilmoitti jo aiemmin lisäävänsä sotilaallista läsnäoloaan alueella Pohjois-Korean toimien vuoksi.

Ylen Kiinan-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen on parhaillaan Pohjois-Koreassa. Lue tästä, mitä hän kertoo paikan päältä kiristyneestä tilanteesta.

Lähteet: AFP, STT